Vinkrisen:

- Et blodbad

Mens nabolandene sliter med dårlige drueavlinger, produserer Frankrike vin i overflod. Det gjærer økonomiske problemer.

KRISE: Den franske vinbransjen møter nå konsekvensene av overproduksjon. Bildet viser vingårdene rundt byen Kaysersberg i nordøstlige Frankrike. Foto: Patrick Hertzog / AFP
KRISE: Den franske vinbransjen møter nå konsekvensene av overproduksjon. Bildet viser vingårdene rundt byen Kaysersberg i nordøstlige Frankrike. Foto: Patrick Hertzog / AFP Vis mer
Publisert

I Italia har en regntung sommer infestert drueavlingene med mugg, mens tørke og hete har fått vinrankene i Spania til å skrumpe inn.

Over grensa til Frankrike er virkeligheten en helt annen.

Gunstige værforhold har ført til at de franske vingårdene har produsert altfor mye drikke. Dermed er det ikke bare druene som er under press, men også økonomien.

Det skriver CNN.

Fortjenesten forsvinner

Ifølge The International Organization for Vine and Wine (OIV) vil Frankrike i år passere Italia som verdens største vinprodusent.

Imidlertid er dette dårlige nyheter for den franske økonomien, som nærmest drukner i vin. Den store produksjonen har nemlig blitt større enn den dalende etterspørselen både innenlands og utenlands, noe som har presset ned prisene kraftig.

På samme tid har en cocktail av skyhøy inflasjon og historisk høye energipriser ført til økte kostnader for gjødsel, glassflasker og drivstoff i løpet av de siste to åra.

Dette har ført til at flere vinprodusenters allerede små fortjenestemarginer har svunnet hen.

Tidligere i år måtte derfor franske og europeiske myndigheter vedta en kriseplan i et forsøk på å berge vinmarkedet, skriver The Guardian. De lanserte da en oppkjøpsordning på 200 millioner euro, der franske vinprodusenter kan selge overskuddslagrene sine til destillerier for resirkulering.

På denne måten kan vinen bli til for eksempel håndsprit.

Drastisk nedgang

Samtidig viser statistikk at folk drikker langt mindre vin enn før. Ifølge en rapport fra OIV har vinkonsumpsjonen falt med 6 prosent mellom 2017 og 2022.

Organisasjonen mener årsaken er at folk heller velger øl, sprit eller alkoholfrie alternativer, i tillegg til at inflasjonen har tatt kraftige innhogg i lommeboka.

Tallene viser at det totalt ble åpnet 1,9 milliarder færre flasker vin i fjor enn i 2017.

Hvis denne trenden fortsetter, frykter flere vingårder at de må stenge dørene.

- Mange triste skjebner

Michael Baynes, grunnlegger av investeringsrådgivningsfirmaet Vineyards-Bordeaux Christie's International Real Estate, sier at utviklingen er «dramatisk».

- Det er et blodbad. Vi ser mange triste skjebner. Mange familier med generasjoner bak seg mister eiendommer de har drevet i årevis, sier han til CNN.

Han hevder at problemene startet allerede for 20 år siden, da vin fra Bordeaux ble tvunget til å konkurrere med de stadig mer populære «New World»-vinene fra Chile, Argentina og Australia.

Nå har situasjonen tilspisset seg, ifølge Baynes.

- En dårlig avling, en ny eksporttoll eller en ny renteøkning kan være alt som skal til for at en flere generasjoner gammel vingård må stenge for godt, sier han.

Ifølge ham er det også lite sannsynlig at kreditorene vil komme vingårdene til unnsetning.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer