Møtte pressen:

- Et endelig punktum

Sindre Finnes har handlet uklokt, vært uærlig med sin kone og angrer, men han har ikke gjort noe ulovlig. Det er budskapet fra advokaten hans.

ETTERFORSKES IKKE: Erna Solbergs ektemann har ikke brutt verdipapirloven, har Økokrim konkludert med etter å ha undersøkt aksjehandlene hans mens kona var statsminister. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
ETTERFORSKES IKKE: Erna Solbergs ektemann har ikke brutt verdipapirloven, har Økokrim konkludert med etter å ha undersøkt aksjehandlene hans mens kona var statsminister. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er et endelig punktum. Sindre Finnes har ikke gjort noe ulovlig. Han har drevet helt lovlig aksjehandel.

Det sier Finnes' advokat Thomas Skjelbred på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Etter sju uker med undersøkelser ble det tidligere i dag klart at Økokrim ikke åpner etterforskning av Sindre Finnes' aksjehandler.

Finnes gjennomførte som kjent 3600 transaksjoner mens kona hans Erna Solberg var statsminister mellom 2013 og 2021.

- Det er ikke noe informasjon av styrke som gir noen grunn til å anse ham som skyldig i straffbare forhold, sier Skjelbred.

Hatt mer informasjon enn media

Advokaten poengterer at Økokrim har hatt mer informasjon om Finnes' aksjehandler, enn det som har framkommet i media.

- Det er betryggende, og gir grunnlag for at de kan gjøre en god jobb, sier Skjelbred.

Økokrim har undersøkt hver eneste av Finnes' 3700 aksjetransaksjoner, opplyser han videre.

- Det er neppe noen annen privatperson som har fått ettergått sine aksjehandler så grundig, som Sindre Finnes har fått i denne saken, sier Skjelbred.

VIL SETTE PUNKTUM: Sindre Finnes' advokat Thomas Skjelbred møtte pressen fredag ettermiddag. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
VIL SETTE PUNKTUM: Sindre Finnes' advokat Thomas Skjelbred møtte pressen fredag ettermiddag. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Nordic Mining-handel

På pressekonferansen kommenterer også Skjelbred Finnes' handel i Nordic Mining, der Økokrim ikke har utelukket at han satt på innsideinformasjon da han kjøpte aksjer i selskapet i september 2013.

De har imidlertid ikke iverksatt etterforskning, da forholdet er foreldet og kjøpet var relativt beskjedent.

Skjelbred viser til at datoene for dette har vært feil framstilt, ved at aksjebeholdningen er oppført til 30. september.

- På det tidspunkt fantes det ikke noe innsideinformasjon, sier Finnes' advokat.

Anerkjenner medias rolle

Skjelbred vier også oppmerksomhet til mediedekningen av saken. Han sier at han og Finnes anerkjenner medias rolle.

- Det er ingen grunn til å kritisere media for å avdekke hans handler. Men konsekvensene er først og fremst personlige og politiske, for hans kone. Og for dette er Sindre lei seg. Det er ingen tvil om at han har det svært tungt. Jeg tror ingen kan sette seg inn i den belastningen det har vært for Sindre Finnes å stå i den offentlige gapestokken, sier advokaten.

EKTEFELLER: Sindre Finnes er gift med Erna Solberg, som var statsminister mellom 2013 og 2021. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
EKTEFELLER: Sindre Finnes er gift med Erna Solberg, som var statsminister mellom 2013 og 2021. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Skjelbred minner om at det samlede medietrykket har vært svært stort. Han trekker linjer til Tønne-saken. Økokrim tok ut tiltale mot tidligere helseminister Tore Tønne 20. desember i 2002. Dagen etter ble han funnet død.

Da hadde det blitt publisert 131 nyhetsartikler over 18 dager.

- Mange husker den saken. De samme mediene har i vår sak publisert over 1000 artikler om Sindre Finnes siden september. Samlet for alle medier er det over 7000 artikler. Når er det nok? Når er samfunnsoppdraget oppfylt?

- Ballen må legges død

Skjelbred viser til at Finnes i ukevis måtte argumentere for sin uskyld overfor media.

- Fra time til time, og på et detaljnivå det har vært umulig å forholde seg til. Å svare ut enkeltdetaljer over en periode på ti år, det sier seg selv at det er umulig. Det er en uholdbar situasjon å stå i, rent rettslig sett, sier advokaten.

- Nå må saken legges død i offentligheten, fortsetter han.

Overfor Dagbladet utdyper Skjelbred at media må vurdere å gå i seg selv etter dekningen av saken:

- Det er kanskje noe man burde evaluere og tenke gjennom.

- Hvor er Sindre Finnes nå?

- Nå er Sindre Finnes hjemme og prøver å hente krefter, svarer Skjelbred.

Finnes selv var ikke til stede på pressekonferansen. Han vil heller ikke være tilgjengelig for media i nærmeste framtid, opplyses det.

- Sindre Finnes har handlet uklokt, han har ikke vært ærlig med sin ektefelle, men det har aldri vært noe straffbart ved Sindre Finnes sine aksjehandler. Den ballen må legges død, sier Skjelbred avslutningsvis.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer