Inkassoalarm:

- Et farevarsel

Tallet på inkassosaker skyter til værs, viser tall fra Finanstilsynet. Nå roper inkassotopp varsko om den «urovekkende» utviklingen.

DYRTID: Inkassoselskapenes totale fordringsmasse til inndrivning øker kraftig. Samlet fordringsmasse til inndrivelse overfor næringsdrivende var 11,5 milliarder kroner ved utgangen av første halvår 2023. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
DYRTID: Inkassoselskapenes totale fordringsmasse til inndrivning øker kraftig. Samlet fordringsmasse til inndrivelse overfor næringsdrivende var 11,5 milliarder kroner ved utgangen av første halvår 2023. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

- Vi ser et taktskifte der de økonomiske forskjellene øker fort. Pris- og renteveksten gjør at mange har fått redusert betalingsevne kraftig de siste månedene, dette gjelder både bedrifter og husholdninger, sier Christian Aandalen, styreleder i Virke Inkasso.

Mandag presenterte Finanstilsynet ferske inkassotall for første halvår, som konstaterer et omfattende inkassohopp for norske bedrifter med en vekst på hele 14 prosent.

Det får Aandalen til å rope et kraftig varsko.

- Inkassoveksten er et farevarsel om at det blir tøffere for mange framover, og vi forventer at flere får mer alvorlige, økonomiske problemer, sier han.

Boliglån-alarm

Total inkassogjeld til inndrivelse i Norge ved utgangen av første halvår var 121,4 milliarder kroner. Det er en økning på over fire prosent sammenliknet med utgangen av 2022.

- Inkassogjelden som knytter seg til boliglån, økte med over 15 prosent i samme periode, og inkassogjeld mot næringsdrivende økte med nesten 14 prosent, skriver Finanstilsynet i sin halvårsrapport.

11,5 prosent av inkassosakene er knyttet til forbruksgjeld i form av kredittkort og forbrukslån.

- Den usikrede kredittgjelden stiger, og forbrukernes låneopptak er høyt. Nordmenn har nå over 61 milliarder i inkassogjeld knyttet til kredittkort og forbrukslån, sier Aandalen.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache innrømmer stor usikkerhet om den økonomiske utviklingen. Reporter: Anniken Aronsen. Video: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

- Markant økning

Det er ikke bare kredittgjeld som havner på inkassoselskapenes bord.

Nå ser Finanstilsynet en «markant økning» i antall boliglån som også går til inkasso. Saker tilknyttet boliggjeld har økt med hele 15,3 prosent i løpet av de siste seks månedene.

Særlig er det i aldersgruppen 30-39 år folk sliter med å gjøre opp boliglånet, forklarer Aandalen.

- Nordmenn betaler i utgangspunktet boliglånet sitt og det skal mye til for at dette lånet blir misligholdt. Renteoppgangen har vært kraftig over tid, og det slår ut på husholdningene. Den markante inkassoveksten på boliglån er urovekkende, sier Aandalen.

Inkassoselskapene selv har med dette hatt et innbringende første halvår med en inntektsøkning på hele sju prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer