SAS-streik:

- Et forferdelig alternativ

En avgjørelse i SAS-konflikten er trolig rett rundt hjørnet. En streik kan «i verste fall koste selskapet alt», mener økonomiprofessor.

KAN BLI STORSTREIK: 900 piloter i Norge, Sverige og Danmark står klare til å streike dersom partene ikke blir enige innen klokka 12 i dag. Det er anslått at streiken kan ramme rundt 250 avganger og 45 000 reisende daglig. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KAN BLI STORSTREIK: 900 piloter i Norge, Sverige og Danmark står klare til å streike dersom partene ikke blir enige innen klokka 12 i dag. Det er anslått at streiken kan ramme rundt 250 avganger og 45 000 reisende daglig. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STOCKHOLM/OSLO (Børsen): Den nordiske flykjempen SAS og selskapets piloter har i lang tid stått i en opprivende konflikt, som har endt i en høydramatisk meklingsinnspurt.

Etter å ha utsatt meklingsfristen flere ganger begynner SAS å bli utålmodige. Den foreløpig siste fristen går ut klokka 12 i dag, og dersom partene ikke blir enige vil 900 SAS-piloter i Norge, Sverige og Danmark gå ut i streik.

Det kan får katastrofale følger for SAS, som står midt i en dyp økonomisk krise etter ni kvartaler på rad med solide underskudd.

- Jeg er bekymret for at en streik kan bli veldig dyrt for SAS. Det kan i verste fall koste selskapet alt, sier flyekspert og økonomiprofessor ved Norges Handelshøyskole, Frode Steen, til Børsen.

SAS-ledelsen har selv advart om at en streik vil kunne få dramatiske konsekvenser for hele selskapet og at «tusener av arbeidsplasser på bakken og i lufta» vil bli satt i fare.

Pilotene sier på sin side at de kjemper en prinsipiell kamp for grunnleggende rettigheter for arbeidstakere i Norge. Lederen i Norske SAS-flygeres forening, Roger Klokset, sa før helgen at han er villig til å la selskapet gå konkurs, dersom SAS ikke lytter til pilotenes krav.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.