SAS-streik:

- Et forferdelig alternativ

En avgjørelse i SAS-konflikten er trolig rett rundt hjørnet. En streik kan «i verste fall koste selskapet alt», mener økonomiprofessor.

KAN BLI STORSTREIK: 900 piloter i Norge, Sverige og Danmark står klare til å streike dersom partene ikke blir enige innen klokka 12 i dag. Det er anslått at streiken kan ramme rundt 250 avganger og 45 000 reisende daglig. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KAN BLI STORSTREIK: 900 piloter i Norge, Sverige og Danmark står klare til å streike dersom partene ikke blir enige innen klokka 12 i dag. Det er anslått at streiken kan ramme rundt 250 avganger og 45 000 reisende daglig. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STOCKHOLM/OSLO (Børsen): Den nordiske flykjempen SAS og selskapets piloter har i lang tid stått i en opprivende konflikt, som har endt i en høydramatisk meklingsinnspurt.

Etter å ha utsatt meklingsfristen flere ganger begynner SAS å bli utålmodige. Den foreløpig siste fristen går ut klokka 12 i dag, og dersom partene ikke blir enige vil 900 SAS-piloter i Norge, Sverige og Danmark gå ut i streik.

Det kan får katastrofale følger for SAS, som står midt i en dyp økonomisk krise etter ni kvartaler på rad med solide underskudd.

- Jeg er bekymret for at en streik kan bli veldig dyrt for SAS. Det kan i verste fall koste selskapet alt, sier flyekspert og økonomiprofessor ved Norges Handelshøyskole, Frode Steen, til Børsen.

SAS-ledelsen har selv advart om at en streik vil kunne få dramatiske konsekvenser for hele selskapet og at «tusener av arbeidsplasser på bakken og i lufta» vil bli satt i fare.

Pilotene sier på sin side at de kjemper en prinsipiell kamp for grunnleggende rettigheter for arbeidstakere i Norge. Lederen i Norske SAS-flygeres forening, Roger Klokset, sa før helgen at han er villig til å la selskapet gå konkurs, dersom SAS ikke lytter til pilotenes krav.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer