Storbritannia

- Et hardt slag

Stengte grenser og utreisenekt fra en viktig handelshavn forventes å føre til store «forstyrrelser».

DOVER: Lastebiler forlater Dover havn i Kent. Foto: PA Photos / NTB
DOVER: Lastebiler forlater Dover havn i Kent. Foto: PA Photos / NTB Vis mer
Publisert

Søndag kveld innførte den viktige ferjeterminalen Dover i Storbritannia utreisenekt for all utgående trafikk. Dette skjer etter at Frankrike har stengt for både person- og godstrafikk fra De britiske øyer - i førsteomgang i de neste 48 timene.

De stengte grensene hindrer eksport både på veiene, i lufta og fra de britiske havnene.

Havna Dover stenges også foreløpig i 48 timer, før det skal tas en ny vurdering.

STRAMMER INN: Statsminister Boris Johnson har strammet inn på julefeiringen i hele landet, etter at en ny og mer smittsom variant av coronaviruset nå sprer seg. Video: AP Vis mer

- Alvorlig forstyrrelse

Det er forventet store problemer ved havna som følge av dette, melder Sky News, mens BBC skriver at stansen fører til frykt for mangel på ferskvarer i Storbritannia.

Transportfirmaer advarer at grensestengingen vil være et hardt slag for en industri som allerede er påvirket av julerushet og Brexit.

- Vi ber offentligheten og spesielt transportører om å ikke reise til havna i Kent eller på andre ruter til Frankrike, sier transportminister Grant Shapps, som har advart om alvorlige forstyrrelser i Kent.

Rod McKenzie, representant for Road Haulage-foreningen, sier til Sky News at 10 000 lastebiler reiser gjennom Dover til Calais i Frankrike hver dag.

- Brexit-hamstring er en ting, julerushet er en annen, men det er et hardt slag å stenge grensene i 48 timer, sier han og understreker at dette er en alvorlig forstyrrelse i den viktige forsyningskjeden.

FLYKTER: Folk fikk hastverk med å forlate London før jul etter nye smitteverstiltak i England. Video: AP/Twitter. Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer

- Alt blir påvirket

Grensestengingen vil ha en ødeleggende effekt på britenes forsyninger, advarer representanter fra industrien, ifølge The Guardian.

- De siste dagene har vi sett køer på begge sider av kanalen på grunn av Brexit-hamstring og julerushet, og når grensa nå stenger betyr det at alt blir påvirket, sier McKenzie til The Guardian.

- Vi snakker om alt: Fabrikkdeler, ferske og frosne grønnsaker og alle juleleveringene, sier han videre.

Også handelsforeningen The British Retail Consortium (BRC) advarer om at stengingen av trafikk vil skape vanskeligheter for britenes import og eksport i den travle juleperioden.

- Kveldens stans i godstrafikken fra Storbritannia til Frankrike kan potensielt medføre alvorlige forstyrrelser av tilgangen til ferskvarer i Storbritannia og vår eksport av mat og drikke, advarer direktør Ian Wright i den britiske Food and Drink Federation (FDF).

Stenger grensene

En rekke europeiske land har stengt flytrafikken for Storbritannia, blant annet Danmark, Sverige og Finland, som følge av den nye, smittsomme, coronamutasjonen.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sa til Aftenposten søndag at mer enn 2700 har ankommet Norge fra Storbritannia de siste to ukene.

Disse bes teste seg, må i karantene i ti dager og de måtte teste negativt for coronasmitte før ankomst. Helseminister Bent Høie (H) sa søndag til NTB at ytterligere tiltak vurderes.

I kjølvannet av at en rekke europeiske land har stengt grensene for Storbritannia, kaller britenes statsminister Boris Johnson inn til krisemøte mandag.

Øverst på agendaen står eventuelle følger for Storbritannias eksport og import, opplyser en talsmann ved Statsministerens kontor.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer