Stenger på grunn av kokkemangel:

- Et kjempetap

Selskapslokalet og restauranten Villa Sandvigen like utenfor Oslo er nå lagt ut for salg. Grunnen? De finner ikke nok kokker.

SELGES: Villa Sandvigen har vært åpen i omlag 150 år. Nå kan det være over og ut for restaurantdriften i det ærverdige bygget. Foto: Privat
SELGES: Villa Sandvigen har vært åpen i omlag 150 år. Nå kan det være over og ut for restaurantdriften i det ærverdige bygget. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det har vært restaurant siden 1859, og er en institusjon for nærområdet. Nå står det i fare for å ikke være det mer. Det sier litt om situasjonen vi er i nå, sier Severino Henrich Heimly Cilla til Børsen.

Sammen med moren sin, Sissel Heimly, tok de over den ærverdige restauranten og selskapslokalet Villa Sandvigen i 2020. Det ligger like utenfor Oslo ved Gamle Mossevei i Svartskog.

Det var midt under coronapandemien, men de hadde likevel tro på at de skulle klare å komme seg forbi kneika.

- Vi visste at det kom til å bli en utfordring. Men nå er det en helt ekstraordinær situasjon, sier han.

- Alt er dyrt

Nå har de nemlig sett seg nødt til å legge restauranten ut for salg. Og hovedgrunnen til det, er at de ikke finner godt nok kvalifisert arbeidskraft.

- Vi selger hovedsaklig på grunn av kokkemangel. Det er mangel på kvalifisert personale i Norge for tida, og når alt er så dyrt, så må man ha lange åpningstider for å tjene inn ekstra penger. Og det finner vi ikke nok folk til, forteller han.

De holder åpent i november og desember, men håper på å finne noen som vil ta over innen neste år.

IKKE FORNØYD: Severino Henrich Heimly Cilla maler et svart bilde av restaurantbransjen for tida. Foto: Privat
IKKE FORNØYD: Severino Henrich Heimly Cilla maler et svart bilde av restaurantbransjen for tida. Foto: Privat Vis mer

Heimly Cilla forteller at de har lyst ut stillinger lenge, uten å få napp.

- Alle ble permittert under corona. Da samfunnet åpnet opp igjen hadde folk fått andre jobber, og arbeidsinnvandrerne kom ikke tilbake, sier han.

Han og mora driver også selskapslokalet Nordre Skøyen Hovedgård, som er eid av Oslo kommune. Ifølge den daglige lederen er det bemanningsproblemer i alle deler av bransjen.

- Det er ikke nok personale til alle selskapslokalene det er behov for. Jeg har hørt skrekkhistorier om de som har måttet avlyse bryllup en uke før, fordi de ikke kunne finne arbeidskraft, sier han.

STRØMKRISE: Statsminister Jonas Gahr Støre møtte pressen etter møtet med LO og NHO om strømkrisa. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

- Andre tider

Heimly Cilla syns det er trist at de nå må selge restauranten ved Gamle Mossevei, og håper at de vil finne en kjøper som vil fortsette driften av restauranten.

- Det er et kjempetap. Vi har stamgjester på 90 år som har vært her siden de var 5 år gamle. Men det er andre tider nå. Det er tider vi ikke har sett i Norge på ganske lang tid, sier han.

Heimly Cilla er ikke den eneste som har slått alarm om bemanningssituasjonen i bransjen.

En rapport fra Oslo Handelsstands forening som kom ut i juni, viste at hele 6000 ansatte hadde forsvunnet fra Oslos restauranter og utesteder de siste to årene.

Tall fra Virke fra april viste også at hele 80 prosent av deres serveringsmedlemmer var på leiting etter folk.

- Bemanningssituasjonen er fortsatt veldig krevende. Det var en utfordring å få tak i kokker allerede før pandemien, og nå har det blitt enda vanskeligere, sier bransjedirektør for kultur og opplevelser i Virke, Rhiannon Hovden Edwards, til Børsen.

Vil ha satsning på rekruttering til yrkesfag

I tillegg til at pandemien gjorde at mange ble permitterte og fikk andre jobber, har det også vært en utfordring å utdanne nye kokker, forteller hun.

- Det sier seg selv at det er krevende å være lærling i en stengt restaurant.

Ifølge bransjedirektøren er det bransjene som ble hardest rammet av pandemien, servering, kultur og reiselivs-bransjene, som nå sliter mest med å få tak i folk.

- Det er et tøft arbeidsmarked nå, der vi har den laveste ledigheten vi har hatt på 15 år. Det er også lav ledighet mange steder i Europa, som påvirker antall arbeidsinnvandrere som kommer hit, sier hun.

- Hva kan bli gjort for å løse bemanningsproblemet?

- Det er vanskelig å peke på en kortsiktig løsning, men vi må ha en storstilt satsning på rekruttering til yrkesfag. Så må vi klare å inkludere flere av dem som står utenfor arbeidslivet i dag, og få til et felles statusløft for serviceyrkene, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer