- Et knefall for oljedirektørene

Det gikk noen dager på overtid, men til slutt kom stortingsflertallet til enighet om oljeskatt. Kritikerne mener bransjen i altfor stor grad fikk det som de ville.

FIKK MEDHOLD: Kjell Inge Røkke og Aker, Eldar Sætre i Equinor og Anniken Hauglie i Norsk olje og gass fikk det stort sett som de ville, mener SVs Kari Elisabeth Kaski. Foto: NTB scanpix
FIKK MEDHOLD: Kjell Inge Røkke og Aker, Eldar Sætre i Equinor og Anniken Hauglie i Norsk olje og gass fikk det stort sett som de ville, mener SVs Kari Elisabeth Kaski. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag kom partiene på Stortinget, med unntak av SV, Miljøpartiet De Grønne og Rødt, til enighet om en krisepakke til olje- og gassnæringa.

Notat fra Aker

Prosessen som endte opp med løsningen presentert i dag startet da Kjell Inge Røkkes Aker slo krisealarm og fikk advokatfirmaet Bahr til å lage en skatteplan for olje- og gassnæringa 24. mars i år. Notatet beskriver behovet for midlertidige og omfattende endringer i det norske petroleumsskattesystemet.

I notatet ble det konkret tatt til orde for en skatteutsettelse som skal frigjøre midler til nye investeringer og fortsatt aktivitet på norsk sokkel.

Ei uke etter la bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass fram sitt forslag, som er så å si identisk med forslaget i Bahr-notatet. Også LO og NHO støtter forslaget.

Det skulle også vise seg at forslaget skulle komme til å sette tonen for arbeidet med krisepakken som regjeringen la fram samtidig med revidert nasjonalbudsjett.

100 milliarder til investeringer

Støttepakken man nå er enige om består av flere tiltak, men det helt sentrale er grepet som innebærer å utsette skatteregningen på nye investeringer. Regjeringen har sagt at de foreslåtte endringene på oljeskatten vil føre til at det blir utløst opp mot 100 milliarder kroner som kan brukes til investeringer nå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.