NHO Service og Handel:

- Et kraftig alarmsignal

Nytt permitteringsfunn varsler om økende misnøye blant norske bedrifter.

FOLKETOMT: Ferske tall fra NHOs medlemsundersøkelse, med svar fra 3100 bedrifter, vitner om økende misnøye knyttet til permitteringsreglene. Foto: Lise Åserud / NTB

FOLKETOMT: Ferske tall fra NHOs medlemsundersøkelse, med svar fra 3100 bedrifter, vitner om økende misnøye knyttet til permitteringsreglene. Foto: Lise Åserud / NTB

Vis mer
Publisert

- Det er nå en økende misnøye med permitteringsreglene. Dette bør være et kraftig alarmsignal til myndighetene, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.

I mars omtalte Børsen at en stor andel norske bedrifter vegret seg for å ta permitterte ansatte tilbake i jobb. På tross av en varslet gjenåpningsplan, er situasjonen fortsatt preget av dyp usikkerhet blant norske bedrifter.

Videre er ledighetstallene skyhøye.

- Direkte skadelig

En fersk medlemsundersøkelse fra NHO viser nå at hele 7 av 10 av de minste bedriftene ville tatt flere ansatte tilbake fra permisjon dersom arbeidsgiverperioden var kortere enn dagens ti dager.

Dette er en markert økning fra mars, da 6 av 10 svarte det samme.

Børsen har tidligere omtalt leketøysforretningen Sprell, som er blant bedriftene som ikke ville kalle sine ansatte tilbake på jobb.

Daglig leder Christian Sogn Iversen begrunnet avgjørelsen med at en ny varslingsperiode, med påfølgende lønnsplikt, ville være «direkte skadelig for selskapets økonomi og medføre at vi må holde permitteringer lengre enn ønsket».

MÅNEDENE FRAMOVER: Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier at man må belage seg på noen tøffe måneder, men at det finnes et lyspunkt. Reporter: Angelica Hagen. Video / Foto: Edward Stenlund / Håkon Mosvold Larsen . Vis mer

- Nøler

Kaltenborn mener dette er en tydelig illustrasjon på hvilken utfordring bedriftene står overfor.

- Det er ikke rart at bedriftene nøler med å ta folk tilbake i jobb når de vet at de må betale full lønn i ti dager om de på ny kanskje må permittere. Senkes kravet til to dager, vil det være til stor hjelp, og bringe flere raskere tilbake i jobb, sier Kaltenborn.

NHO peker på at særlig varehandelen har blitt hardt rammet, mens sikkerhetsbransjen, kantinebransjen, transport og reiseliv er blant dem som gjennom hele coronakrisen har vært på lavbluss.

- Risiko for konkurs

Hyppige endringer i smittevernregler gjør situasjonen i flere markeder uforutsigbar. Dette påvirker arbeidsgiveres vurdering om permitterte kan vende tilbake til arbeid eller fortsatt må være permittert, forteller NHO.

Særlig de små bedriftene rammes hardt av disse faktorene. Nesten 4 av 10 bedrifter med under ti ansatte hadde lavere omsetning enn måneden før. For større bedrifter opplevde cirka 3 av 10 lavere omsetning enn måneden før.

Her er noen av hovedpunktene i medlemsundersøkelsen fra NHO Service og Handel:

  • 65 prosent av dem som har permittert ansatte ville tatt tilbake ansatte hvis det hadde vært kortere arbeidsgiverperiode (71 prosent av bedrifter med under 10 ansatte sier dette).
  • 58 prosent har hatt lavere omsetning siste fire uker enn «normalt».
  • 30 prosent forventer lavere omsetning neste måned.
  • 19 prosent har likviditetsproblemer.
  • 14 prosent vurderer at det er reell risiko for å gå konkurs.
  • 27 prosent opplever markedssituasjonen som «god».

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer