Taiwan og Kina

- Et kraftig slag for Vesten

Verden vil betale en pris tilsvarende finanskrisen og pandemien hvis skrekkscenarioet inntreffer, ifølge nye anslag. Et Trump-comeback vil gi Kina en enorm mulighet, ifølge ekspert.

VERDENSLEDENDE: Taiwan, her representert ved Taipei, er verdensledende innen avansert chipproduksjon. En kinesisk invasjon vil koste verden svimlende summer, ifølge nye anslag. Foto: Daniel Shih / AFP / NTB
VERDENSLEDENDE: Taiwan, her representert ved Taipei, er verdensledende innen avansert chipproduksjon. En kinesisk invasjon vil koste verden svimlende summer, ifølge nye anslag. Foto: Daniel Shih / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Finanskrisen, coronapandemien og Ukraina-krigen er alle eksempler på økonomiske jordskjelv som rystet verden i grunnvollene.

Håpet er at verdensøkonomien nå er på god vei til å stable seg på beina etter de to sistnevnte.

Eksperter peker imidlertid på ett scenario som virkelig vil sprenge den økonomiske richters skala.

Nemlig hvis Kina invaderer naboøya Taiwan.

- Det blir en enorm kostnad for Kina og verden ved en invasjon. Det vil dessuten innebære en betydelig risiko for verdenskrig, fordi president Biden har lovet å gripe inn.

Det sier Stein Tønnesson, forsker ved fredsforskningsinstituttet PRIO, til Børsen.

Spinnvill prislapp

Bloomberg Economics anslår at en invasjon vil utløse en økonomisk krise tilsvarende finanskrisen - pluss pandemien.

10 000 milliarder dollar er prisen verden vil betale, ifølge nyhetsbyrået.

Det tilsvarer vanvittige 104 000 milliarder norske kroner, og er det samme som å slette 10 prosent av globalt bruttonasjonalprodukt (BNP).

Helt sentralt er Taiwans rolle i å produsere mikrochiper. De brukes i alt fra mobiltelefoner til vaskemaskiner til elbiler - for å nevne noe.

Landet produserer hele 60 prosent av verdens chiper, og 90 prosent av de mest avanserte. De fleste blir produsert av ett selskap - Taiwan Semiconductor Manifacturing Company (TSMC), ifølge The Economist.

Forsyningsforstyrrelser - også ved en kinesisk blokade - vil forplante seg og gi global økonomi en brutal knekk, er ekspertenes klare melding.

- Xi er ikke så dum

Tønnesson viser til Bidens løfte om å komme Taiwan til unnsetning hvis Kina gjør alvor av sabelraslingen.

- Derfor vil ikke invasjonen finne sted i Bidens presidentperiode – Xi er ikke så dum.

Xi har sagt at en gjenforening er uunngåelig, men samtidig har ikke presidenten satt en tidsplan, påpeker Prio-forskeren.

- Det er et uttrykk for at en gjenforening egentlig er blitt umulig. For hvis du skal gjøre den med militære midler, så får du de kostnadene som Bloomberg nevner, sannsynligvis.

Det vil også føre til en intens motstand på Taiwan, ifølge Tønnesson. Landet, som har mange fjell med muligheter til å skjule seg, kan utkjempe ulike former for geriljakrig.

TRUMP: Ifølge Stein Tønnesson kan Bidens arbeids med å styrke USAs posisjon i Asia havne i vasken om Trump blir gjenvalgt. Foto: Terje Pedersen / NTB
TRUMP: Ifølge Stein Tønnesson kan Bidens arbeids med å styrke USAs posisjon i Asia havne i vasken om Trump blir gjenvalgt. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Tønnesson sier det har skjedd en tilnærming mellom USA og Kina i det siste – og viser til møtet mellom Xi og Biden i San Francisco i november.

- Biden sa på møtet at han er imot uavhengighet for Taiwan. Det er veldig forskjellig fra det han har sagt før: at det er opp til Taiwan å bestemme selv.

- USA er tilbake på sin tradisjonelle politikk – å avskrekke Kina fra å bruke makt på Taiwan, og å avskrekke Taiwan fra å erklære seg uavhengig. Jeg anser at en realist som president Lai derfor ikke vil gjøre det.

Det er også blitt holdt militære møter mellom USA og Kina på høyt nivå, for første gang på et år, ifølge Tønnesson.

Trump-comeback: - Et kraftig slag

Men - én mann kan snu bildet på hodet. Hvis USAs neste president heter Donald Trump er det ifølge Tønnesson helt «blanke ark».

- Hvis Trump velges, vil det være et kraftig slag for Vesten og for alle som er engstelig for økt kinesisk innflytelse.

Kina får da en enorm mulighet til å styrke sin stilling og skape en ny verdensorden, begrunner han.

- I 2023 styrket USA sin strategiske makt i Asia, i det de kaller Indo Pacific. Dette er til bekymring for Kina – de har den gamle følelsen av å bli omringet.

Biden har i løpet av sin periode sørget for et mye tettere forhold med blant andre Japan og Sør-Korea. Men også til Filippinene.

- Marcos Jr, Robert Dutertes etterfølger, har overrasket ved å skifte til en meget proamerikansk linje, hvor han tillater USA å bygge baser på de store øyene. Og det å ha baser på Filippinene har mye større militær verdi enn å ha det på småøyene og skjærene som Kina har i Sør-Kina-havet.

DET RASLES: Det kinesiske fartøyet «Luyang III» seiler nær den amerikanske destroyeren «USS Chung-Hoon» i Taiwanstredet 3. juni 2023. Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949, men førstnevnte anser øya som en del av sitt territorium. Biden har sagt at USA vil bistå Taiwan militært ved en eventuell invasjon. Foto: U.S. NAVY / Reuters / NTB
DET RASLES: Det kinesiske fartøyet «Luyang III» seiler nær den amerikanske destroyeren «USS Chung-Hoon» i Taiwanstredet 3. juni 2023. Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949, men førstnevnte anser øya som en del av sitt territorium. Biden har sagt at USA vil bistå Taiwan militært ved en eventuell invasjon. Foto: U.S. NAVY / Reuters / NTB Vis mer

Dette arbeidet risikerer å havne i vasken om Trump blir gjenvalgt – og Kina kan se sitt snitt til å styrke seg, tror Tønnesson.

For Trump kommer neppe til å fortsette å styrke alliansene i Asia, ifølge ham.

- Han kommer ikke til å fortsette, fordi han vil ikke betale for det. Linja han vil kjøre, er at andre får betale for sin egen sikkerhet. Da svekker han alliansene Biden har forsterket. Det kan gi Kina en sjanse til å forbedre sitt forhold til Sør-Korea og Japan.

- Med Trump som president vil USAs utenrikspolitikk hemmes av interne konflikter.

- Kan gjøre noe militært

Men selv med Trump i Det hvite hus, tror Tønnesson at Xi vil ødelegge for seg selv om han setter gjenforening med Taiwan som sitt største mål og invaderer øya.

- Det vil føre til sterke reaksjoner, selv med Trump som president. Kanskje invaderer Xi Taiwan hvis han kjenner seg sikker på at Trump ikke griper inn, men det vil uansett føre til at Kina rammes av kraftige sanksjoner.

- Selv ikke etter en Trump-seier tror jeg ikke han vil velge det sporet. Men her er jeg mer usikker. Det er mulig at Xis nasjonalisme er så sterk at han vil gjøre noe militært.