- Et mareritt. Helt forferdelig

Idar Vollvik (52) og hans kone Anita Vollvik (47) har gjennomlevd et mareritt de siste dagene. Nå håper de å få gode nyheter fra testing av de omstridte munnbindene som politiet har tatt beslag i.

HÅPER PÅ GODE TESTER: Idar Vollvik sier han håper testene av munnbindene vil vise at de er type 1, altså medisinske munnbind. Foto: Odd Mehus / Børsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Idar Vollvik er siktet for brudd på loven om medisinsk utstyr ved at han skal ha pakket om munnbind og ha gitt uttrykk for at han solgte medisinske munnbind. Han ble pågrepet av sivilt politi tirsdag morgen, og tatt med til timelange avhør i politihuset i Bergen sentrum.

- To polititjenestemenn dukket opp ved kontoret vårt i Fana tirsdag morgen klokka sju. De legitimerte seg og ba meg om å bli med til politihuset i Bergen sentrum. Jeg fikk anledning til å levere bilen til min kone, men ble nektet å snakke med henne. Det var dramatisk og svært ubehagelig. I bilen inn til byen tenkte jeg at dette måtte være en feil. Jeg ble tatt direkte inn i avhør og ble fortalt hva jeg var siktet for, forteller Idar Vollvik.

Sov ikke et sekund

Han tar imot Børsen i kontor- og lagerbygningen som politiet og Legemiddelverket ransaket i bydelen Fana tirsdag og onsdag. Politiet har ransaket tre adresser i Bergen. Forsvarsadvokat Einar Råen er også til stede.

FÅR HJELP: Idar Vollvik får bistand fra forsvarsadvokat Einar Råen i straffesaken om munnbind. Foto: Odd Mehus / Børsen
FÅR HJELP: Idar Vollvik får bistand fra forsvarsadvokat Einar Råen i straffesaken om munnbind. Foto: Odd Mehus / Børsen Vis mer

Idar Vollvik ble holdt i varetekt i 36 timer fram til onsdag kveld. Utenfor politihuset ventet et stort pressekorps, men han klarte å komme seg umerket ut og hjem til sin kjære Anita uten at pressen fikk ham i tale.

Nå har legemiddelverket lagt ned fullstendig forbud mot å omsette munnbind for Vovi AS og Ludostore AS. Vollvik har fått tre uker på seg til å klage på vedtaket. I den perioden kan han ikke selge ett eneste munnbind.

- Det skal jeg klare å leve med. Salg av munnbind og annet smittevernutstyr utgjør bare om lag en prosent av alt vi omsetter. Jeg er bare opptatt av å komme til bunns i dette med politiet som jeg skal møte igjen på mandag.

Vil ikke i fengsel

Når Dagbladet gjør Vollvik oppmerksom på at han risikerer en straff på opp til to års ubetinget fengsel, reagerer han med å spørre sin advokat om hva det betyr.

- I verste fall kan dette være formal-overtredelser som kan bli straffet med et forelegg hvis merkingen av eskene ikke har vært korrekt, sier Einar Råen.

- Det blir helt surrealistisk for meg å tenke på å måtte gå i fengsel. Det vil jeg ikke, og ærlig talt, så tror jeg ikke det kan bli resultatet. Jeg regner med at vi får en grei oppklaring av denne saken raskt, sier Vollvik.

Idar Vollvik forteller at han ikke sov et sekund natt til onsdag. Han måtte ligge i arresten i kjelleren i politihuset.

- Jeg opplevde et voldsomt tankekjør i forhold til familie og ansatte. Det var et mareritt, helt forferdelig. Jeg har aldri blitt hentet av politiet før. Det var ubehagelig, men samtidig må jeg si at jeg bare har møtt hyggelige personer i politiet.

Kona er også siktet

Anita Vollvik fikk vite at hun var mistenkt i saken, men hun skal ikke ha forstått at hun også var siktet på samme måte som sin mann. Hun har fått advokat Brynjar Meling som forsvarer.

- Jeg håper og tror at hun tar det med fatning. Hun kjenner på egen samvittighet at hun ikke har gjort noe galt. Det er mitt, og ingen andres ansvar det som eventuelt må være gjort galt. Anita har vært min kone i 25 år og kollega i 27 år. Hun er sjefen hjemme, og jeg er sjefen på jobb. Sånn har det alltid vært.

Advokat Einar Råen sier at siktelsen mot Anita Vollvik må skyldes en formalitet fordi politiet har gjort beslag i mobiltelefonen og PC-en hennes.

Det har ikke lykkes Børsen å få en uttalelse fra Anita Vollviks forsvarer, advokat Brynjar Meling.

Idar Vollvik forteller at han mottok et parti med munnbind 19. august etter at han hadde bestilt munnbind type 1, altså medisinske munnbind.

BEGGE SIKTET: Idar Vollvik med kona Anita under TV2s artistgalla for Plan Norge i 2005. Nå er begge siktet i forbindelse med den mye omtalte munnbind-saken. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
BEGGE SIKTET: Idar Vollvik med kona Anita under TV2s artistgalla for Plan Norge i 2005. Nå er begge siktet i forbindelse med den mye omtalte munnbind-saken. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har fått en faktura for medisinske munnbind og har betalt for det. Nå venter vi spent på hva testene av munnbindene vil vise. Det er helt umulig å se forskjell på disse munnbindene. Vi solgte disse videre som medisinske munnbind i god tro. Noen av disse kartongene var vannskadet, Derfor pakket vi dem om. Ompakking er en del av det daglige arbeidet når vi driver med lagerhåndtering. Vi har i ettertid lært at vi må være mer presise i merkingen, og vi tar kritikk for at vi ikke har vært nøye nok med det.

Han påstår at han var i gang med å informere kunder om at de hadde fått tilsendt munnbind som ikke var av den kvaliteten som koden på eskene indikerte. Vollvik understreker at Vovi AS eller Ludostore AS ikke har mottatt eller levert medisinske munnbind til sykehus, legekontorer, eller andre som i sin virksomhet forutsettes å kunne benytte munnbind med denne kvaliteten.

- Har fått sertifikater

- Jeg har fått sertifikater for disse munnbindene tilsendt i dag. De viser at det er medisinske munnbind, men jeg kan ikke påstå at det er riktig. Jeg er ydmyk i forhold til hva det kan være, og venter derfor spent på hva testene vil vise. Hvis vi får bekreftet at det likevel er medisinske munnbind, så har vel denne saken blitt en storm i et vannglass, sier Vollvik

Han beklager det som har skjedd overfor sine kunder som har mottatt munnbind med feil merking og legger til at han vil ta opp denne saken med importøren han har kjøpt varene fra for å få dem til å gjennomgå sine rutiner for kvalitetssikring.

Idar Vollvik og advokat Einar Råen tar imot Børsen i kontor- og lagerbygningen som politiet og Legemiddelverket ransaket i bydelen Fana tirsdag og onsdag. Foto: Odd Mehus / Børsen
Idar Vollvik og advokat Einar Råen tar imot Børsen i kontor- og lagerbygningen som politiet og Legemiddelverket ransaket i bydelen Fana tirsdag og onsdag. Foto: Odd Mehus / Børsen Vis mer

Han vil ikke røpe hvem dette er, annet enn at det skal være en norsk importør.

- Vi har nå investert i et eget datasystem for å håndtere logistikken for munnbind. Jeg trur ikke det er så mange andre som har det. Vi har sett mange munnbind som har vært i omsetning fra andre uten riktig merking. Vi har ikke tjent en krone på salg av munnbind før nå i august. Alle inntekter gikk til nye investeringer. Derfor kan jeg ikke akseptere at jeg blir kalt for en pandemiprofitør. Jeg regner med at alt dette blir oppklart når politiet får gjennomgått kontoutskrifter, regnskap og annet materiale som de har beslaglagt. Jeg vil bistå dem med alt jeg kan, sier Idar Vollvik, som i helga vil få tankene bort fra den vanskelige saken med å jobbe i hagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer