Silvio Berlusconi frikjent for korrupsjon

- Et mareritt

Karima El Mahroug - med artistnavnet Ruby - var en ung nattklubbdanser på 17 år da hun ble trukket inn i «Bunga Bunga»-skandalen til Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi. Nå - 13 år seinere - er hun lettet etter at alle involverte er frifunnet.

LETTET: Karima El-Mahroug - også kjent under artistnavnet Ruby - er lettet etter at hun og resten av de involverte er frikjente i Berlusconi-rettssaken. Foto: Piero Cruciatti / AFP
LETTET: Karima El-Mahroug - også kjent under artistnavnet Ruby - er lettet etter at hun og resten av de involverte er frikjente i Berlusconi-rettssaken. Foto: Piero Cruciatti / AFP Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): En domstol i Italia frikjente onsdag Berlusconi (86) for anklagene om at han skal ha bestukket vitner i en sak om mindreårige prostituerte, melder The Independent.

Den tidligere statsministeren var anklaget for å betale 24 personer - hovedsakelig unge gjester på sine beryktede, såkalte «bunga bunga»-fester - for å lyve i vitneboksen i en tidligere rettssak. I den rettsaken var han tiltalt for å ha kjøpt sex av den 17 år gamle, marokkanske nattklubbdanseren Karima El Mahroug - med artistnavnet Ruby the Heartstealer.

VALG: Tidligere statsminister Silvio Berlusconi bruker sosiale medier for å nå ut til unge velgere under valget 25. september. Video: Tiktok @silvio.berlusconi. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Saken har forfulgt den tidligere statsministeren og de andre involverte i over et tiår. Påtalemyndigheten ønsket fengsel i seks år for Berlusconi, men nå har en domstol frikjent de involverte.

Mens Berlusconis forsvarere hevder festene var elegante middagsselskaper, beskriver påtalemyndighetene dem som sexfester hvor kvinner ble betalt for å delta, og hvor vitner har beskrevet hvordan kvinner strippet provokativt foran Berlusconi, skriver AP.

- Så glad

Foruten Berlusconi var mange av de andre tiltalte unge kvinner.

- Jeg er så glad. Det er en frigjøring fra noen tøffe år for å si det mildt. Dette overveldet meg da jeg var 17 år gammel, og det har fortsatt til jeg ble 30. Det var et mareritt, sier El Mahroug til pressen etter frifinnelsen.

Berlusconis parti, Forza Italia, er en del av koalisjonen til den nåværende statsministeren, Giorgia Meloni. Eks-statsministeren har benektet alle anklager og hevdet at han er et offer for dommere som ønsker å holde ham ute av politikken.

- Jeg kan bare uttrykke vår ytterste tilfredsstillelse for denne utvetydige frifinnelsen, sier Berlusconis advokat, Fredrico Cecconi, ifølge The Independent.

Måtte gå av

Skandalen rundt Berlusconis fester bidro til at han måtte gå av som statsminister i 2011. Til slutt ble han frifunnet i den opprinnelige saken. En domstol konkluderte med at han hadde betalt en tenåring for sex, men at det ikke var noe bevis for at han visste at hun var mindreårig.

Den siste rettssaken knyttet til bestikkelser av vitner foregikk både i Siena Roma og Milano hvor de forskjellige vitnene bor. Alle de involverte i saken er frifunnet, men påtalemyndigheten i Siena har anket saken.

Aktor i Milano, Tiziana Siciliano, sier, ifølge avisa, at det var klart at vitner ikke hadde snakket sant i den opprinnelige rettssaken. Spørsmålet var hvorfor. Hun sier at også hun vil vurdere å anke etter å ha lest hele dommen.

Innrømmet

Berlusconi har innrømmet at han ga penger til ulike av gjestene sine. Han hevder imidlertid dette var noe han tilbød som kompensasjon for skaden de ble påført ved å bli assosiert med de beryktede festene hans.

Berlusconi har vært omgitt av skandaler og rettssaker siden han kom inn i politikken i 1994. I 2013 ble han dømt for skatteunndragelse og ilagt et forbud mot å engasjere seg politisk.

Det forbudet er nå utløpt, og han kom tilbake i Senatet i valget i 2022.

- Dette setter en stopper for en lang juridisk affære som har hatt betydelige konsekvenser for italiensk politiskk og institusjonene, sier den nåværende statsministeren, Giorgia Meloni, etter frifinnelsen, ifølge AP.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer