Olena Zelenska

- Et personlig slag

Ukrainas førstedame Olena Zelenska svarte på spørsmål om helikopterstyrten da hun møtte pressen i Davos onsdag.

RYSTET: Olena Zelenska fikk i dag den knusende beskjeden om helikopterstyrten som tok livet av innenriksministeren. I Davos onsdag forklarte hun hvordan stiftelsen jobber for å gjenoppbygge Ukraina. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / NTB
RYSTET: Olena Zelenska fikk i dag den knusende beskjeden om helikopterstyrten som tok livet av innenriksministeren. I Davos onsdag forklarte hun hvordan stiftelsen jobber for å gjenoppbygge Ukraina. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kona til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Olena Zelenska, er for tida til stede på Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos i Sveits.

Klokka 13.45 møtte Zelenska pressen.

- Store problemer

Hun startet med den humanitære situasjonen i Ukraina akkurat nå.

- Bortsett fra de overordnede problemene som vi har i vårt land i krig - internt fordrevne, ødeleggelse av boliger og infrastruktur, og ødeleggelse av folks liv, legger Russland til flere og flere prøvelser for landet vårt.

- På begynnelsen av vinteren begynte de å ødelegge infrastrukturen vår for å sørge for at landet går ned i mørke, sa Zelenska.

- Ved siden av de overordnede problemene, er det store problemer med oppvarming og elektrisitet. I mange deler av landet vårt får folk strøm bare noen få timer om dagen, sa Zelenska.

Hun snakket om stiftelsen Olena Zelenska Foundation, som jobber for å gjenoppbygge Ukraina.

- Dessverre, siden starten av krigen, har fienden vår ødelagt helseinfrastrukturen og fasilitetene våre. Det stiftelsen gjør, er å gjenoppbygge så mange anlegg som vi sårt trenger, sa Zelenska.

- All hjelp er nyttig

Hun trakk fram et eksempel, et sykehus i Izium.

- Det bodde rundt 100 000 mennesker her før krigen. Byen ble deretter okkupert, og dessverre ble de fleste bygningene, det meste av infrastrukturen i byen ødelagt. Da fienden trakk seg tilbake, ødela russere sykehuset, så det er ikke mye igjen. Men legene ble, selv under disse forholdene fortsatte de å jobbe.

- Vi trenger sykehus. Heldigvis har vi funnet partnere som har sluttet seg til oss og gjort en innsats for å restaurere enheter.

Det er veldig lett å støtte organisasjonen, ifølge Zelenska.

- Du kan finne områder vi jobber med på nettsida vår. Jeg tror det er veldig enkelt å hjelpe hvis du vil hjelpe. Vi samler ikke bare inn penger, vi er faktisk ansvarlige for å rapportere om hvordan vi bruker hver krone vi mottar. Hvis du er interessert i å hjelpe en bestemt skole, kan vi til og med organisere et besøk.

- All form for hjelp er nyttig.

Helikopterkrasjen: - Et personlig slag

Hun fikk også spørsmål fra en journalist hvordan hun reagerte på nyheten om helikopterstyrten i Ukraina i dag, og om hun har mer detaljer rundt årsakene.

- Dessverre er det bare nok en fryktelig dag for Ukraina. Fra utsida kan det virke som om vi må være vant til det nå, men det er vi dessverre ikke, sier Zelenska og fortsetter:

- Dette er nok en tragedie. Denne tragedien tok ikke bare livet av menneskene i helikopteret, ledelsen av innenriksdepartementet. Helikopteret styrtet like utenfor barnehagen og drepte dessverre flere barn. Ærlig talt har jeg ingen styrke til å uttrykke mine følelser akkurat nå. Jeg tror ikke jeg kan sette noen ord sammen for å snakke om det. Jeg kan ikke gi deg mer informasjon, det er fordi jeg ikke har det. Dette vil bli etterforsket, og vi vil finne ut årsakene til denne tragedien.

Hun legger til:

- På det personlige plan er det eneste jeg kan si at jeg personlig kjente statsråden veldig godt. For meg er dette spesielt vanskelig, fordi dette er et personlig slag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer