- Et russisk sanksjonsgrep som kan komme

Krigen har sendt hveteprisen til rekordhøyder. Russland kan potensielt bruke sin posisjon som korntungvekter, noe Vesten undervurderer, tror ekspert.

STOREKSPORTØR: Russland og Ukraina er begge tungvektere innen hveteproduksjon. Den russiske hveteforsyningen er begrenset som følge av de omfattende sanksjonene, mens den ukrainske forsyningen er stoppet fordi krigen i landet har stengt landets havner. Foto: Sergey Guneyev / AP / NTB
STOREKSPORTØR: Russland og Ukraina er begge tungvektere innen hveteproduksjon. Den russiske hveteforsyningen er begrenset som følge av de omfattende sanksjonene, mens den ukrainske forsyningen er stoppet fordi krigen i landet har stengt landets havner. Foto: Sergey Guneyev / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er nå over ei uke siden Putins krigsmaskineri for alvor inntok Ukraina med full kraft.

Konflikten har hittil kostet mange liv, og rystet verdensøkonomien - energipriser har skutt i været, og rubelen er sendt i kjelleren, som følge av Vestens nærmest unisone fordømmelse og knallharde økonomiske sanksjoner.

Matkrise

Nå slår stadig flere eksperter alarm om at konflikten vil forstyrre et allerede sårbart globalt matsystem.

Russland og Ukraina er begge tungvektere innen hveteproduksjon. De to landene står for omtrent 29 prosent av global hveteeksport. De står også for 19 og 80 prosent av henholdsvis mais- og solsikkeoljeeksporten, skriver New York Times.

Hveteprisen i Chicago, som regnes som en internasjonal målestokk, har steget med hele 50 prosent bare siden Russland angrep nabolandet, ifølge Financial Times.

- Det er ingen ende i sikte på oppgangen, fordi 30 prosent av verdens hveteeksport er avskåret fra det globale markedet, sier Carsten Fritsch, analytiker i tyske Commerzbank, til avisa, fredag.

Verdensbanken: - Katastrofe

Verdensbanken-sjef David Malpass omtaler krigen som en «katastrofe» for verdensøkonomien og trekker fram de to involverte landenes viktige posisjon i det globale matsystemet, ifølge BBC.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer