- Et russisk sanksjonsgrep som kan komme

Krigen har sendt hveteprisen til rekordhøyder. Russland kan potensielt bruke sin posisjon som korntungvekter, noe Vesten undervurderer, tror ekspert.

STOREKSPORTØR: Russland og Ukraina er begge tungvektere innen hveteproduksjon. Den russiske hveteforsyningen er begrenset som følge av de omfattende sanksjonene, mens den ukrainske forsyningen er stoppet fordi krigen i landet har stengt landets havner. Foto: Sergey Guneyev / AP / NTB
STOREKSPORTØR: Russland og Ukraina er begge tungvektere innen hveteproduksjon. Den russiske hveteforsyningen er begrenset som følge av de omfattende sanksjonene, mens den ukrainske forsyningen er stoppet fordi krigen i landet har stengt landets havner. Foto: Sergey Guneyev / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er nå over ei uke siden Putins krigsmaskineri for alvor inntok Ukraina med full kraft.

Konflikten har hittil kostet mange liv, og rystet verdensøkonomien - energipriser har skutt i været, og rubelen er sendt i kjelleren, som følge av Vestens nærmest unisone fordømmelse og knallharde økonomiske sanksjoner.

Matkrise

Nå slår stadig flere eksperter alarm om at konflikten vil forstyrre et allerede sårbart globalt matsystem.

Russland og Ukraina er begge tungvektere innen hveteproduksjon. De to landene står for omtrent 29 prosent av global hveteeksport. De står også for 19 og 80 prosent av henholdsvis mais- og solsikkeoljeeksporten, skriver New York Times.

Hveteprisen i Chicago, som regnes som en internasjonal målestokk, har steget med hele 50 prosent bare siden Russland angrep nabolandet, ifølge Financial Times.

- Det er ingen ende i sikte på oppgangen, fordi 30 prosent av verdens hveteeksport er avskåret fra det globale markedet, sier Carsten Fritsch, analytiker i tyske Commerzbank, til avisa, fredag.

Verdensbanken: - Katastrofe

Verdensbanken-sjef David Malpass omtaler krigen som en «katastrofe» for verdensøkonomien og trekker fram de to involverte landenes viktige posisjon i det globale matsystemet, ifølge BBC.

De økonomiske konsekvensene av krigen strekker seg langt utenfor de to landenes grenser, slår Malpass fast.

Den russiske hveteforsyningen er begrenset som følge av de omfattende sanksjonene, mens den ukrainske forsyningen er stoppet fordi krigen i landet har stengt landets havner, ifølge kanalen.

Yara advarte nylig om at krigen i Ukraina kan ta verden et skritt nærmere den absolutte katastrofen med global hungerspandemi.

- Sånn som jeg forstår det, er et bortfall av russisk produksjon som vil være hovedproblemet, sier Stig Jarle Hansen, professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), til Børsen.

Et ukrainsk bortfall av korneksport har ikke mye å si for prisen, men hvis den russiske korneksporten bortfaller er faren større for at prisene vil skyte fart, ifølge Hansen.

PROTEST: I kjølvannet av Russlands nye sensurlov som bannlyser spredning av det de mener er «falsk» informasjon om krigen i Ukraina, forlater disse journalistene studio i protest med en klar beskjed til president Putin. Video: Ivan Larsson / Twitter @UkraineNewsUK Vis mer

Rammer de fattige

Kornprodukter står for brorparten av kostholdet til verdens fattigste. Land som nå risikerer å gå på en solid smell er Pakistan, Bangladesh og Sudan, som i 2020 importerte omtrent halvparten av kornproduktene sine fra Ukraina eller Russland, ifølge New York Times.

Også Egypt, Libanon, Jemen og andre arabiske land der millioner allerede sliter med å overleve, risikerer også å få mindre brød på bordet som følge av konflikten.

Hansen viser til at Russland er en større korneksportør enn Ukraina. En stans av russisk korneksport vil ramme mange land hardt, påpeker han.

Professoren mener at å begrense korneksporten er et mulig sanksjonskort russerne har i ermet, og noe Vesten undervurderer.

- Dette er et russisk sanksjonsmiddel som potensielt kan komme. Det kan være et effektivt middel som vi ikke har tenkt på, sier Hansen.

Frykter gasskutt

Mange frykter allerede at russerne vil kutte i gasseksporten som et motsvar til vestlige sanksjoner. Dette kan få dramatiske konsekvenser.

- Da kan du få en energikrise i Europa, som vil påvirke veksten i Europa: for husholdningene, bedriftene. Dette vil også påvirke strømprisene. Også i Norge, sa Olav Chen i Storebrand til Børsen tidligere i uka.

Rundt 40 prosent av naturgassen EU importerer, kommer fra Russland. Nå stålsetter unionen seg for å gjøre seg mindre avhengig av russisk olje og gass, ifølge NTB.

INFORMASJON: Mens store deler av verden leser nyheter og ser de dramatiske bildene fra krigen som utspiller seg i Ukraina, er informasjonsflyten en helt annen for den russiske befolkningen. Video: Emma Thingstad Dalen / Ivan Larsson Vis mer

- Vi er nødt til å gjøre oss selv mindre avhengige av russisk gass og olje, og vi er nødt til å gjøre det langt hurtigere enn vi hadde regnet med. EU-kommisjonen vil legge fram flere forslag neste uke for å kunne sette dette i gang raskt, sier EUs klimasjef Frans Timmerman, ifølge Bloomberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer