Russere i Storbritannia:

- Et skittent spill

De går hardt ut mot Russlands krig i Ukraina, og støtter de offesielle sanksjonene mot oligarkene. Men at okkupanter tar seg ulovlig inn i herskapshusene, synes de to russerne i Storbritannia ingenting om.

STØTTER UKRAINA: Den russiske businessmannen Yevgeny Chichvarkin (47), som i dag bor i London og er god for flere millioner, skal selv ha flyktet hjemlandet i 2008 etter å ha drevet anti-Putin-aktivisme. Han spørsmål ved sanksjonene mot oligarkene. Her under en støttedemostrasjon for Ukraina i London. Foto: Hentet fra Chichvarkins Instagram-profil (@tot_samy_chichvarkin), publisert 28. februar 2022.
STØTTER UKRAINA: Den russiske businessmannen Yevgeny Chichvarkin (47), som i dag bor i London og er god for flere millioner, skal selv ha flyktet hjemlandet i 2008 etter å ha drevet anti-Putin-aktivisme. Han spørsmål ved sanksjonene mot oligarkene. Her under en støttedemostrasjon for Ukraina i London. Foto: Hentet fra Chichvarkins Instagram-profil (@tot_samy_chichvarkin), publisert 28. februar 2022. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I den britiske avisa The Guardian tar den russiske businessmannen Yevgeny Chichvarkin (47) og partneren Tatiana Fokina (34) et oppgjør med briter som har valgt å ta sanksjonene mot russiske oligarker i egne hender.

Det skjer ettter at en gruppe selverklærte anarkister tok seg inn i herskapshuset til oligarken Oleg Deripaska mandag. Deripaska er kjent for å være en av oligarkene i Putins indre krets.

Bare fire dager tidligere hadde britiske myndigheter innført sanksjoner mot den samme oligarken.

- Ved å okkupere dette herskapshuset, vil vi vise vår solidaritet med folket i Ukraina, med også med folket i Russland som aldri var enige i denne galskapen, sa anarkistene i en uttalelse i etterkant av stuntet, ifølge Sky News.

KASTET UT: Etter å ha stått utenfor i flere timer, tok til slutt politiet seg inn i boligen og kastet okkupantene ut. Foto: Peter Nicholls/Reuters/NTB
KASTET UT: Etter å ha stått utenfor i flere timer, tok til slutt politiet seg inn i boligen og kastet okkupantene ut. Foto: Peter Nicholls/Reuters/NTB Vis mer

Chichvarkin, som The Guardian omtaler som en som lenge har vært en høylytt og profilert kritiker av Vladimir Putin, kaller okkupantene for «sjalu og venstreorienterte folk med lav utdanning».

- Å ta seg inn på dyre skip eller luksushus, er bare en del av venstresidas spill før neste valg. Det er et skittent spill, sier resturant-eieren til den britiske avisa.

Bør avgjøres i retten

Chichvarkin er selv god for mange millioner, og eier Michelin-restauranten Hide i London. Han sier at han i utgangspunktet støtter at oligarkene sanksjoneres, men er klar på at det bør skje gjennom rettslige prosesser.

- Det må være en avgjørelse som skjer i Høyesterett. Det er jo derfor vi respekterer Storbritannia.

Han får støtte av partneren:

- Det er massevis av tilsølte russiske penger i London, men det er også mange russiske politiske flyktninger med penger her. Jeg kjenner mange velstående russere som har donert helt utrolige beløp til Ukraina, for å så få kontoene sine fryst, sier Fokina.

Føler på skyld

Både Chichvarkin og Fokina skal ha deltatt i flere anti-krig protester sammen med deres seks år gamle datter i London.

Tidligere denne måneden tok de to også initiativ til å sende en lastebil med medisin til Ukrainaske flyktnigner i Polen.

ENGASJERT: Dette bildet la Chichvarkin ut på sin offisielle Facebook-konto i forbindelse med at han sendte en lastebil full av medisiner til ukrainske flyktninger i Polen. Foto: Hentet fra Chichvarkins Instagram-profil (@tot_samy_chichvarkin), publisert 11. mars 2022
ENGASJERT: Dette bildet la Chichvarkin ut på sin offisielle Facebook-konto i forbindelse med at han sendte en lastebil full av medisiner til ukrainske flyktninger i Polen. Foto: Hentet fra Chichvarkins Instagram-profil (@tot_samy_chichvarkin), publisert 11. mars 2022 Vis mer

De beskriver overfor avisa å kjenne på både sjokk, fortvilelse og skyldfølelse for det som skjer i Ukraina.

- Jeg orker ikke å se mine ukrainske venner i øynene. Jeg er skamfull, sier Fokina.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer