Krigen i Ukraina

Et skritt nærmere bankerott

USA stenger smutthull. Putins Russland er et skritt nærmere statsbankerott i dag.

GJELD: Vladimir Putins krigskasse får stadig påfyll takket være ufortrødent gass-salg, men samtidig stenges stadig nye hull i systemet for å nedbetale Russlands utenlandsgjeld. Spørsmålet er hvor langt unna landet er mislighold. Foto: Sergei Guneev/Sputnik/Reuters/NTB
GJELD: Vladimir Putins krigskasse får stadig påfyll takket være ufortrødent gass-salg, men samtidig stenges stadig nye hull i systemet for å nedbetale Russlands utenlandsgjeld. Spørsmålet er hvor langt unna landet er mislighold. Foto: Sergei Guneev/Sputnik/Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Et unntak fra sanksjonene har fram til nå gjort det mulig for amerikanske investorer å få tilgang på sine penger fra det krigførende Russland.

USAs finansdepartement kunngjorde imidlertid i går at dette smutthullet ville bli stengt med umiddelbar virkning, eller mer presist fra midnatt natt til i dag amerikansk tid.

Dette lukket muligheten som amerikanske banker og enkeltpersoner fram til nå har hatt til å motta obligasjonsbetalinger fra Russland, skriver Bloomberg.

Øker oddsene

Grepet kan presse Russland et skritt nærmere statskonkurs:

- Dette øker absolutt de allerede høye oddsene for russisk mislighold, sier senioranalytiker Hassan Malik ved Loomis Sayles & co.

GASS: Russlands statsleder Vladimir Putin krever at all russisk gass skal handles med rubler. Men hvorfor gjør han det? Vis mer

Lukkingen av smutthullet kommer to dager før neste forfall for russisk utenlandsgjeld. 100 millioner dollar (957 millioner kroner) skal innbetales fredag denne uka.

Men fordi USAs finansminister Janet Yellen allerede i forrige uke uttalte at det var «overveiende sannsynlig» at USA ville stenge smutthullet, ble innbetalingene denne gangen forsert.

- Det virker som om Kreml har lyktes med å komme i forkjøpet av denne lukkingen, sier senioranalytiker Malik.

Halter videre

Dermed er det først og fremst framtidige innbetalinger som vil kunne bli rammet av det stengte smutthullet, legger han til.

Hvorvidt dette er tilstrekkelig for å vippe Russland over konkursstreken, gjenstår imidlertid som et åpent spørsmål.

Inntil videre er det bare USA som har lukket døra for innbetaling av russisk utenlandsgjeld. Og trolig er det ikke mange nok amerikanske kreditorer til å oppnå den fjerdedelen som normalt kreves for å erklære mislighold, ifølge det Moskva-baserte meklerhuset ITI Capital.

JUNKIES: Gassekspert Karen Sund sier Tyskland nesten har blitt litt «junkies» på russisk gass. 27. april 2022. Reporter: Edward Stendlund. Vis mer

Russlands gjenstående utenlandsgjeld til forfall ut året beløper seg til svimlende 1 milliard dollar. På den annen side har landets krigskasse så langt fått solide påfyll takket være salget av gass til det europeiske markedet.

Vesten har så langt frosset om lag halvparten av den russiske sentralbankens valutareserver - som totalt var anslått til over 600 milliarder dollar før krigen.

Dette faktum har fått den russiske sentralbanksjefen, Elvira Nabiullina, til å slå fast overfor Financial Times at det uansett ikke gir mening å snakke om noen statsbankerott fra et økonomisk ståsted.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer