NHO om sanksjoner:

- Et sløvt og tveegget sverd

Sanksjoner mot Russland er et sverd som er både sløvt og tveegget, advarer NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

USIKKERHET: - Umulig å vite hva som vil tvinge Russlands president Vladimir Putin til forhandlingsbordet, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum. Foto: Sergei Guneyev / Sputnik / AP / NTB
USIKKERHET: - Umulig å vite hva som vil tvinge Russlands president Vladimir Putin til forhandlingsbordet, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum. Foto: Sergei Guneyev / Sputnik / AP / NTB Vis mer
Publisert

- Gudene veit hva som skjer i hodet på Putin, men det kan ikke utelukkes at sanksjonene må ha mye større effekt for å endre tankegangen hans. Altså at det er statens finansiering av krigsmaskinen man må gå løs på for at det skal ha noen effekt av betydning.

Dette kommer nesten som et hjertesukk fra sjeføkonom Øystein Dørum i Næringslivets Hovedorganisasjon. Han hadde i det lengste sett for seg at han skulle snakket om lyse utsikter når han i dag legger fram NHO-rapporten Økonomisk overblikk, en analyse med prognoser og anslag.

- De lyse utsiktene ble brått mørke. Bakteppet er dessverre blitt historisk dystert. Krigen i Ukraina gir mindre handel og usikkerheten om leveranser øker råvarepriser og energipriser. Krigen påvirker utvilsomt anslagene i rapporten. Men vi er kommet til at usikkerheten er så stor at det fort vipper over i de reneste spekulasjoner. Så vi holder anslagene uendret, med en betydelig fotnote om at det er en klar nedsiderisiko, sier Dørum til Børsen.

Slår tilbake

Etter Russlands fullskala invasjon av Ukraina for seks dager siden, har vesten svart med finansielle sanksjoner som i flere omganger er blitt trappet opp. Så langt med langt større konsekvenser for Russland enn for vesten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.