«Et spørsmål om tid»: - Grenseløst naivt

Det som har skjedd i Østersjøen bør være en vekker for Norge, mener forsker. - Etter alt å dømme er det kun et spørsmål om tid før noe liknende vil skje i Nordsjøen, lyder advarselen.

BOBLER: Det danske forsvaret har publisert de første bildene som viser gassboblene fra lekkasjene i rørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen utenfor Bornholm. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gassrørlekkasjene på Nord Stream 1 og 2 utenfor den danske øya Bornholm har rystet Europa, og spekulasjonene raser om mulig sabotasje.

Målestasjoner i både Sverige og Danmark registrerte nemlig kraftige undervannseksplosjoner i samme område som lekkasjene.

Tror Russland står bak

Ina Holst-Pedersen Kvam, forsker ved Forsvarets høgskole Sjøkrigsskolen, mener det er få andre enn Russland som kunne hatt interesse av å gjøre dette.

- Det spekuleres nå fra flere hold om hva motivasjonen eventuelt kan være, ettersom forsyningen via disse gassrørene allerede var stoppet. På overflaten kan det jo kanskje se ut som Kreml har skutt seg selv i foten relativt unødig og at slike sabotasjer framstår ganske ukløktig, sier Kvam til Børsen.

- Disse resonnementene ser dessverre ikke den fulle bredden av konsekvenser og hva som mest sannsynlig er i vente, fortsetter hun.

- Kraftig eskalering

Kvam påpeker at Russland lenge har brukt energipolitikk som våpen for innflytelse og påvirkning utenfor russiske grenser.

- Dette er en kraftig eskalering som signaliserer evne og vilje til å ty til hardere lut om nødvendig, når Kreml nå antakeligvis blir å rette den samme knyttneven andre plasser, sier Kvam og advarer:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.