- Et stort antall sjokk

USA frykter iransk involvering i krigen, og har advart landet i hemmelig bakkanal de siste dagene. Toppolitikere roper varsko om konsekvensene hvis Midtøsten-konflikten skulle spre seg.

ANGRIPER: Røyk stiger etter et israelsk luftangrep på Gaza-stripen søndag. Bakkeinvasjonen lar foreløpig vente på seg. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB
ANGRIPER: Røyk stiger etter et israelsk luftangrep på Gaza-stripen søndag. Bakkeinvasjonen lar foreløpig vente på seg. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den spente situasjonen i Midtøsten, der verden nå holder pusten før en ventet israelsk bakkeinvasjon av Gaza, kaster skygger over utsiktene for verdensøkonomien.

Eksperter og toppolitikere, som akkurat har rundet av et toppmøte i Marokko i regi av Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF), frykter at oppblussingen har potensial til å antenne hele regionen.

- Et stort antall sjokk

Det kan i verste fall bli knusende for en verdensøkonomi som prøver å stable seg på beina etter sjokkene fra Ukraina-krigen og coronapandemien.

- Hvis vi står overfor noen form for eskalering eller utvidelse av konflikten til hele regionen, vil det få store konsekvenser, advarer Frankrikes finansminister Bruno Le Maire overfor Financial Times.

IMF-sjef Kristalina Georgieva advarer om «en ny sky på den ikke fullt så solfylte horisonten for verdensøkonomien», mens nestleder Gita Gopinath sier verden står overfor «et stort antall sjokk» - inkludert denne krigen, skriver FT.

En bredere konflikt kan ramme tilliten investorer, forbrukere og markeder har til økonomien, men også gi nye inflasjonssjokk dersom energipriser virkelig skyter fart.

Som Børsen omtalte i går, kom toppsjefen for JPMorgan Chase, Jamie Dimon, med en kraftig advarsel i bankens tredjekvartalsrapport fredag:

- Dette kan være den farligste tida verden har sett på flere tiår.

Frykter Iran-innblanding

Det mange har pekt på som et «worst case»-scenario, er hvis Iran - Israels hovedfiende - blir direkte involvert i krigen.

USA frykter at krigen mellom Israel og Hamas skal eskalere med en ny front i nord mot Libanon og at Iran blir involvert.

Jake Sullivan, USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, sier at USA har hatt samtaler med Iran gjennom en diplomatisk bakkanal de siste dagene for å advare landet mot å eskalere konflikten, skriver Bloomberg.

SAMTALER: Jake Sullivan sier at USA har hatt samtaler med Iran gjennom diplomatiske bakkanaler de siste dagene. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB
SAMTALER: Jake Sullivan sier at USA har hatt samtaler med Iran gjennom diplomatiske bakkanaler de siste dagene. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Vis mer

- Vi har mulighet til å kommunisere privat med Iran, og vi har benyttet oss av denne muligheten de siste dagene for å gjøre det klart privat hva vi har sagt offentlig, sier Sullivan til CBS.

Han sier USA overvåker muligheten for både en direkte involvering fra Teheran og stedfortrederkrig (proxy) gjennom Hizbollah fra Libanon.

- Kan spre seg

Irans utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian sier samme dag at en israelsk bakkeoffensiv inn i Gaza kan føre til at konflikten sprer seg i Midtøsten.

- Ingen kan garantere at de kan ha kontroll på situasjonen og at konflikten ikke sprer seg, sa han i en samtale med Qatars emir, skriver NTB.

- De som er interessert i å hindre at krigen trappes opp og krisen sprer seg, må hindre de pågående barbariske angrepene mot borgere og sivile i Gaza, sa han.

Faren ikke over

Erik Bruce, sjefstrateg i Nordea Markets, sa til Børsen i går at Midtøsten-krigen har hatt liten innvirkning på markedene så langt.

- Men faren ikke er helt over ennå, sa Bruce, som pekte på oljeknapphet og -prisbyks som et mulig utfall hvis Iran skulle bli direkte involvert.

Landet kan, «hvis det skulle bli skikkelig ille», ta kontroll over Hormuzstredet, påpekte han. Om lag 25 prosent av verdens oljekonsum går gjennom den viktige transportruta.

Det er et verst tenkelig scenario, og ikke noe det ser ut til foreløpig, sa sjefstrategen fredag.

- Sånn det ser ut nå, er dette mest sannsynlig en konflikt som dreier seg om Israel og Hamas, og det er ikke et område som i seg selv har noen stor betydning for verdensøkonomien eller kilder for råvarer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer