- Et stort sjokk

Tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe sier det haster å få økt kraftproduksjon i Europa. Hvis ikke, kan hele kontinentet bli liggende bakpå. - Det kan ta generasjoner å få normalen tilbake, advarer han, og omtaler krigen som et digert sjokk i strømmarkedet.

BEKYMRET: Sp-nestleder Ola Borten Moe sier Europa må få fart på kraftutbyggingen for å sikre rimelige kraftpriser. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
BEKYMRET: Sp-nestleder Ola Borten Moe sier Europa må få fart på kraftutbyggingen for å sikre rimelige kraftpriser. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SANDEFJORD (Dagbladet): - Europa blir fort taperen, sier tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe til Dagbladet.

Sp-nestlederen sier at kraftforsyningsbildet på kontinentet er varig endret som følge av Russlands krig mot Ukraina. På den ene siden står Kina, som trolig kan knytte tettere bånd til russisk gass framover.

- Og kineserne vil få tilgang på russiske ressurser til en hyggeligere pris i framtida. Det er jo lettere å kjøpe bolig om du er den eneste i budrunda, sier Borten Moe.

Dette er gass Europa vil gjøre seg mindre avhengig av. Europa i skvis og den andre siden står USA, som satser tungt på egen produksjon.

- Amerikanerne jobber svært aktivt for å øke investeringene i kraftsektoren for å først og fremst sikre seg selv billigere kraft. Det muliggjør økt produksjon og aktivitet i de fleste sektorer, ofte i skarp konkurranse med Europa.

Da frykter Borten Moe at Europa faller mellom to stoler:

- Spørsmålet er hvor Europa da blir stående. Det kan ta tiår, kanskje generasjoner, før det vi tidligere kalte normalsituasjonen er tilbake. Europa må kanskje akseptere et høyere kostnadsnivå på kraft i lang tid. Men vi må handle nå, sier Sp-statsråden videre.

- Ingen vil tilbake

Partiet hans sliter på meningsmålingene. De fleste kommentatorer knytter motvinden til kraftprisene, og Borten Moe har forståelse for at mange er bekymret og utålmodig.

- Jeg tror ikke det finnes en sjel i Norge som ikke er engasjert i disse spørsmålene nå, sier han.

Borten Moe, som selv er én av gründerne bak oljeselskapet Okea, tror ikke Europa kommer til å gjøre seg så avhengig av én enkeltleverandør som man var av Russland.

- Selv om det ble fred i Ukraina i morgen, så tror jeg ingen i Europa ønsker å gå tilbake til situasjonen slik den var før krigen. Det er stort sjokk i markedet nå på grunn av at Russland bruker gass som våpen mot oss, sier Borten Moe.

Økt utbygging

Han peker på at kraftforsyning og økonomisk utvikling henger tett sammen.

I likhet med olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) spår Borten Moe at kraftprisene vil være høyere enn «vanlig» i lang tid. Oljemannen Borten Moe er også klar på at takten på utbygging av fornybar energi må kraftig opp.

- Både Norge og Europa må klare å realisere store mengder ny kraft i åra som kommer. Og det må skjer fort. Den store omstillingen av norsk, europeisk og global økonomi er helt avhengig av dette.

- Skal vi lykkes framover, så er vi nødt til å få til mye mer, på kortere tid, enn tidligere. Det blir en stor utfordring for Europa.

Kontroll på kontinentet

Den observante leser vil kanskje bemerke seg at nei-til-EU-mannen Borten Moe er opptatt av at Europa som helhet skal lykkes.

- Jeg tror på et tett mellomstatlig samarbeid i Europa. Det er jo interessant å bemerke at enkeltstater har møtt krisa ved å håndtere sin egen situasjon først. Det er ikke så rart. De har et ansvar overfor sine egne innbyggere, sier Borten Moe.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer