- Et stort sjokk

Tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe sier det haster å få økt kraftproduksjon i Europa. Hvis ikke, kan hele kontinentet bli liggende bakpå. - Det kan ta generasjoner å få normalen tilbake, advarer han, og omtaler krigen som et digert sjokk i strømmarkedet.

BEKYMRET: Sp-nestleder Ola Borten Moe sier Europa må få fart på kraftutbyggingen for å sikre rimelige kraftpriser. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
BEKYMRET: Sp-nestleder Ola Borten Moe sier Europa må få fart på kraftutbyggingen for å sikre rimelige kraftpriser. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SANDEFJORD (Dagbladet): - Europa blir fort taperen, sier tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe til Dagbladet.

Sp-nestlederen sier at kraftforsyningsbildet på kontinentet er varig endret som følge av Russlands krig mot Ukraina. På den ene siden står Kina, som trolig kan knytte tettere bånd til russisk gass framover.

- Og kineserne vil få tilgang på russiske ressurser til en hyggeligere pris i framtida. Det er jo lettere å kjøpe bolig om du er den eneste i budrunda, sier Borten Moe.

Dette er gass Europa vil gjøre seg mindre avhengig av. Europa i skvis og den andre siden står USA, som satser tungt på egen produksjon.

- Amerikanerne jobber svært aktivt for å øke investeringene i kraftsektoren for å først og fremst sikre seg selv billigere kraft. Det muliggjør økt produksjon og aktivitet i de fleste sektorer, ofte i skarp konkurranse med Europa.

Da frykter Borten Moe at Europa faller mellom to stoler:

- Spørsmålet er hvor Europa da blir stående. Det kan ta tiår, kanskje generasjoner, før det vi tidligere kalte normalsituasjonen er tilbake. Europa må kanskje akseptere et høyere kostnadsnivå på kraft i lang tid. Men vi må handle nå, sier Sp-statsråden videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer