Sydenreiser

- Et trist bybilde

Pandemien, restriksjoner og turistenes fravær har hatt enorme ringvirkninger i Spania, forteller Anne Birte Lockert til Dagbladet. Nå begynner reiselystne nordmenn å bli klare for å dra sørover igjen.

ALICANTE: Anne Birte Lockert driver Spaniahome i Alicante, og jobber med utleie og salg av ferieboliger, i tillegg til at det tilbys en rekke andre tjenester for norske turister. Foto: Privat
ALICANTE: Anne Birte Lockert driver Spaniahome i Alicante, og jobber med utleie og salg av ferieboliger, i tillegg til at det tilbys en rekke andre tjenester for norske turister. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Nå er interessen stor. Høsten er nesten fullbooket og mange kjøpekunder er rundt hjørnet. Det tar av nå, skriver Anne Birte Lockert i en melding til Dagbladet.

Hun har vært bosatt i Alicante i 35 år og driver selskapet Spaniahome. Lockert har ikke vært på kontoret siden 12. mars i fjor. Men til uka skal hun endelig tilbake.

- Vi gleder oss til å åpne igjen. Det har vært en tøff tid, men vi har gjort det beste ut av det, utdyper hun i en telefonsamtale.

ALICANTE: Anne Birte forteller om et trist bybilde etter de strenge restriksjonene. Hun ønsker turistene velkommen tilbake. Foto: REUTERS/Eva Manez Lopez / NTB
ALICANTE: Anne Birte forteller om et trist bybilde etter de strenge restriksjonene. Hun ønsker turistene velkommen tilbake. Foto: REUTERS/Eva Manez Lopez / NTB Vis mer

Utenlandsferie

Fredag forrige uke kom regjeringen med gode nyheter for reiseklare nordmenn: Betydelige lettelser i reglene for innreisekarantene og karantenehotell.

Under pressekonferansen med regjeringen var anbefalingen å feriere i Norge, men det overordnede budskapet var krystallklart: Nå blir det mulighet for å reise på ferie i utlandet.

Fra og med 5. juli opphever Utenriksdepartementet reiserådet for EØS/Schengen, Storbritannia og de landene på EUs tredjelandsliste FHI anser som trygge.

Fra torsdag denne uka er Norge en del av EUs løsning for coronasertifikater. Personer som er fullvaksinert eller har gjennomgått coronasykdom siste seks måneder og har et gyldig coronasertifikat, kan dermed komme inn i Norge uten karantene, testkrav og innreiseregistrering.

ADVARSEL: Erna Solberg kommer med klar advarsel til de som tenker seg til syden i ferien. Video: Kjetil Kjær Andersen / Dagbladet. Vis mer

Fullbooket

Lockert, som driver med blant annet utleie og salg av ferieboliger, forteller at de foreløpig ikke opplever et stort trykk for juli måned.

- De som kommer hit nå, er nok huseiere, sier hun.

Men fra august tar det seg opp.

- Fra midten av september og hele oktober er vi fullbooket. Da kommer nok de som er vaksinert. På sommeren kommer det vanligvis folk i 40-åra og barnefamilier, men de er ikke nødvendigvis vaksinert ennå.

- Har du merket forskjell den siste uka?

- Ja, det er veldig trykk nå. Når man nå kan bestille trygt med reiseforsikring, tør kundene å bestille.

Spaniahome la også godt merke til da reiserestriksjoner og regler for karantenehotell ble skjerpet tidligere i år.

AUGUST 2018: Folk koser seg på stranda i Benidorm i Alicante. Foto: JOSE JORDAN / AFP
AUGUST 2018: Folk koser seg på stranda i Benidorm i Alicante. Foto: JOSE JORDAN / AFP Vis mer
JUNI 2020: Stengt strand i Benidorm. Foto: JOSE JORDAN / STR / AFP / NTB
JUNI 2020: Stengt strand i Benidorm. Foto: JOSE JORDAN / STR / AFP / NTB Vis mer
JUNI 2021: Folk koser seg, med god avstand, på stranda i Benidorm. Foto: REUTERS/Eva Manez Lopez / NTB
JUNI 2021: Folk koser seg, med god avstand, på stranda i Benidorm. Foto: REUTERS/Eva Manez Lopez / NTB Vis mer

- Alt ble kansellert

23. januar ble karantenereglene skjerpet, og kravet om negativ test ved ankomst til Norge ble endret fra 72 timer før ankomst til 24 timer, og flere unntak fra karantenereglene ble fjernet. 29. januar stengte Norge i praksis grensen.

- Til de nordmenn som har synes at det har vært greit å reise til utlandet på ferie, vil jeg si at det er det ikke lenger. Det er unødvendig å reise på ferie til utlandet selv om du tar karantene etterpå. Nå synes jeg at vi alle skal stille solidarisk opp, sa statsminister Erna Solberg.

12. mars ble karantenehotell obligatorisk for alle unødvendige fritidsreiser til utlandet.

- Da det kom, hadde vi litt bestillinger i mai og juni. Alt ble kansellert. Karantenehotell var ikke populært, ingen ville på det, sier Lockert.

- Har du vært i kontakt med nordmenn som har vært misfornøyde med karantenehotell-reglene?

- Ja, det er veldig mange som har vært veldig misfornøyd.

NYTT: Helse- og omsorgsminister Bent Høie avslørte det nye, europeiske coronapasset. Video: NTB Vis mer

Karantenehotell

En av dem som ble opprørt av karantenehotell-kravet, var Tore Fjeldstad. Han lot seg intervjue av TV 2 i mars. Da skrev kanalen at den nye bestemmelsen kom brått på og at mange i det norske miljøet på Gran Canaria oppfattet de nye reglene som en straff.

- Jeg er skikkelig forbanna. Jeg synes det blir for dumt hele opplegget, sa Fjeldstad, som den gang befant seg på Gran Canaria.

Vel hjemme i Norge forteller han til Dagbladet at han og kona Grethe ble irritert over situasjonen.

KARANTENEHOTELL: Ekteparet Tore og Grethe Fjeldstad hadde allerede reist til Gran Canaria da kravet om karantenehotell kom i mars. Foto: Privat
KARANTENEHOTELL: Ekteparet Tore og Grethe Fjeldstad hadde allerede reist til Gran Canaria da kravet om karantenehotell kom i mars. Foto: Privat Vis mer

- Vi reiste ned 23. januar, så kom det nye regler. Vi hadde ikke anelse om det da vi dro. Vi måtte ut med 7000 kroner for karantenehotell - det synes jeg var så gærent.

Ekteparet var i karantene året i forveien også.

- Da reiste vi fra Gran Canaria og var i hjemmekarantene. Så vi trodde det samme gjaldt, men det gjorde det ikke. Vi var veldig skuffa da vi havnet på karantenehotell.

I 15 år har ekteparet leid leilighet på Gran Canaria, hvor de tilbringer halve året. De ser fram til å reise nedover til høsten, forteller de.

- Jeg snakket om dette med en venninne i dag. Jeg tenker jeg vil vente og se litt hvordan dette går, sier Grethe Fjeldstad om coronapasset og de nye reglene.

- Vi er jo vaksinert i to omganger, så i realiteten skal vi kunne reise uten problemer, sier ektemannen.

ÅPNER: Statsminister Erna Solberg kom med flere gledelige nyheter fredag. Video: NTB Vis mer

- Trist bybilde

Anne Birte Lockert i Alicante forteller at hun er kjempeglad for at det åpnes for mer reise.

- Det er vi alle her nede. Mange har gått konkurs, det er mange stengte lokaler og et trist bybilde. Folk har begynt å handle mye på nett. Det har tatt helt av, og det begynte spesielt i tiden vi ikke fikk gå ut. I 70 dager var vi bare inne. Det gjør at mange har lært seg netthandel, og det går utover butikkene.

Hun forteller at ringvirkningene fra pandemien og restriksjonene har vært enorme.

- Matkøene har vært lange. Det er veldig trist, sier hun.

I mars i fjor spredte coronaviruset seg raskt i Spania, og myndighetene innførte svært strenge tiltak for å få kontroll på situasjonen.

Portforbud ble innført og militæret ble satt inn for å passe på at folk holdt seg innendørs.

- Å gå ut etter 70 dager kan ikke beskrives. Det gjør nok noe med mange. Det har vært tøft for veldig mange, særlig de som sitter alene, fortsetter hun.

FEBRUAR 2021: Stengte barer og butikker i Alicante. Foto: Fer Capdepon Arroyo/Pacific Press/Shutterstock / NTB
FEBRUAR 2021: Stengte barer og butikker i Alicante. Foto: Fer Capdepon Arroyo/Pacific Press/Shutterstock / NTB Vis mer

- Klare for å reise

Spania har registrert over 3 700 000 smittetilfeller og 80 766 coronarelaterte dødsfall, ifølge Johns Hopkins-universitetet. Landet har også satt over 38 millioner vaksinedoser.

- Nå er smitten veldig lav her i Valencia. Smitten hos oss i denne regionen har ikke vært veldig høy, bortsett fra etter jul. Da steg den voldsomt, da var vi verstingen. Det ble satt i gang flere tiltak. Det er helt rart å tenke tilbake på alt dette, sier Lockert.

Spanias økonomi er blant de hardest rammede av coronakrisen i Vesten. Nedgangen i bruttonasjonalproduktet (BNP) var på 10,8 prosent i fjor, ifølge NTB. Lockert slår fast at turistene er ønsket tilbake og at folk er veldig klare for å reise.

- Vi har vært i kontakt med masser kunder, og har sendt dem informasjon underveis i pandemien. Folk setter pris på det og sier de er klare for å reise, sier hun og fortsetter:

- Vi gleder oss veldig. Vi ser fram til at alle turistene kommer. Det har vært veldig dødt over alt.

Umiddelbar økning

- Det vi opplevde forrige helg, var at når regjeringen signaliserte sine lettelser under pressekonferansen, økte interessen for reising umiddelbart, sier John Eckhoff, pressesjef i SAS, til Dagbladet.

Det fortsatte gjennom helga, forteller han.

- Vår salgsdirektør måtte gni seg i øynene da han sjekket tallene lørdag. Fortsatt er det mange som bestiller, sier han, men bemerker at det fortsatt er på et lavt nivå sammenliknet med et vanlig år.

Han forteller at det er regjeringens signal som er den sterkeste driveren for etterspørsel av flybilletter.

- Kommer det lettelser, reagerer kunden momentant.

Han minner om at den totale kapasiteten som er planlagt nå er lavere enn ved en normal sommer. Det er færre fly og færre billetter.

- Vi regner med 40 prosent kapasitet utenlands og 80 prosent innenlands. Trafikken innenlands går ikke som i gamle dager, men det begynner å nærme seg.

PRESSESJEF: John Eckhoff i SAS. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
PRESSESJEF: John Eckhoff i SAS. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Klar beskjed

SAS har flere flyginger til «Syden» i helga. Eckhoff sier målet deres er så fulle fly som mulig.

- Men hvordan kabinfaktoren på de aktuelle flygingene blir i helga, er vanskelig å si. Jeg tror det har vært relativt god booking på flygingene.

Pressesjefen understreker at hvis man skal til utlandet, må man være klar over at å reise nå ikke er som før pandemien.

- Det er viktig at de reisende setter seg inn i regler og restriksjoner ved destinasjonene. Dersom du flyr med SAS har de fleste mulighet til å laste opp dokumentene på forhånd, slik at du fortsatt kan bruke de automatiske innsjekkingsautomatene. Det kan oppstå kø både ved innsjekk og hjemreise.

Han oppfordrer derfor til å beregne god tid på flyplassen.

Helseminister Bent Høie oppfordrer til ferie hjemme i Norge, og ber folk om å være forberedt «på at ting kan skje» kan utenlandsreise:

- Det kan komme utbrudd der man reiser, som gjør at det stenger ned og at det ikke blir noen hyggelig ferieopplevelse. Det kan skje ting med reisemønsteret i Europa som gjør at fly som ellers var planlagt ikke går, og man må være forberedt på køer og kontroller. Så det vil ikke være like enkelt å reise til utlandet under en pandemi, enn slik man husker det fra før pandemien, sa Høie til Dagbladet onsdag denne uka.

Tredobling

Pressekonferansen fredag forrige uke førte til at mange ønsket å sikre seg årets sommerferie, melder også reiseselskapet Apollo i en pressemelding.

- Hos Apollo merket man raskt en økt pågang, og reisearrangøren kan melde om en tredobling av salget sammenliknet med uka før.

Bestillingene begynte å tikke inn allerede underveis i pressekonferansen om tredje trinn i gjenåpningsfasen. Frem til nå har hoveddelen av salget vært av reiser i august og september, men nå sikrer også mange seg en feriereise i juli, opplyser Apollo.

På mandag toppet bestillingene seg, og Apollo hadde sin beste salgsdag siden pandemien startet.

- Endelig! Det er ingen tvil om at reiselysten har vært stor og at dette er noe mange har ventet lenge på. Det føles utrolig godt å være i gang igjen, sier Apollo-sjef Erik Haug.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer