Twitter stenger kontoer:

- Et uttrykk for narsissisme

Elon Musk mener at journalistene som har fått Twitter-kontoene sine stengt, ikke har fulgt retningslinjene. - Mange vil nok si at Musk definerer reglene etter hva som passer ham selv best, sier USA-ekspert.

STENGER: Twitter har utestengt flere amerikanske journalister som har dekket selskapet og eier Elon Musk. Foto: Patrick Pleul / AP / NTB
STENGER: Twitter har utestengt flere amerikanske journalister som har dekket selskapet og eier Elon Musk. Foto: Patrick Pleul / AP / NTB Vis mer
Publisert

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at Twitter natt til fredag fjernet kontoene til journalister fra flere amerikanske medier som dekker selskapet og den nye eieren, Elon Musk.

EU advarte fredag Twitter-eier Musk om at han kan bli gjenstand for sanksjoner etter meldinger om at flere journalister er utestengt fra plattformen.

USA-ekspert Eirik Løkke ved tankesmia Civita sier til Dagbladet at han opplever at Musk har innført en rekke nye regler på Twitter - men at de ikke synes å gjelde for ham selv.

- Twitter har blitt en plattform eller et privat leketøy for Elon Musk, mener Løkke.

- Retningsbrudd

Musk skriver på Twitter at de utestengte journalistene skal ha lagt ut nøyaktig hvor milliardæren befant seg.

- Et åpenbart brudd på Twitters retningslinjer, skriver Musk.

Videre har han også tvitret denne begrunnelsen:

- Det er greit å kritisere meg dagen lang, men å utlevere opplysninger om hvor jeg befinner meg i sanntid og sette familien min i fare er ikke greit.

At Musk stengte kontoene av hensyn til sikkerheten til sin egen familie, kan godt stemme, ifølge Løkke.

- Det kan være troverdig. Samtidig framstår det litt vilkårlig hvordan Musk utfører bestemte tiltak mot bestemte journalister. Mange vil nok si at han definerer reglene på Twitter litt ettersom han vil og hva som passer ham selv best, sier USA-eksperten

DUKKET OPP: Elon Musk har publisert en video på Twitter som har skapt mye oppmerksomhet. Video: Twitter. Vis mer

- Uklart hva han vil

Hva Musk faktisk ønsker å oppnå, synes imidlertid ikke Løkke det er så lett å se.

- Han har oppdatert og spredd mye rart på Twitter, men for meg er det uklart hva han vil. Det er vanskelig å se noen klarhet i det han gjør, sier han.

- Musk påstår selv at han vil rydde opp og utvide ytringsfriheten i USA, men det er lite som tyder på at det er det som skjer, fortsetter Løkke, som sier at han selv i alle fall ikke er overbevist om at dette er tilfellet.

- Dette er vel heller et uttrykk for Elon Musks narsissisme, der han kan gjøre som han selv vil, mener Løkke, som også sier at han opplever at Musk stadig framstår mer politisk aktiv.

- Påvirker omdømmet

Markedsføringsekspert Trond Blindheim ved Høyskolen Kristiania, tror offentlighetens syn på Musk vil påvirkes negativt som følge av de nye utestengelsene.

- Det har skjedd så mye etter at Musk kjøpte opp Twitter, og det har vært betydelig negativ kritikk i pressen, som klart påvirker omdømmet hans på en negativ måte - og det med rette, mener Blindheim.

- Det er alltid negativt med negative presseoppslag, og selv om man kanskje prøver, kan man aldri stoppe munnen til pressen. Journalister vil alltid få siste avgjørende ord uansett, fortsetter Blindheim.

«Ytringsfrihetsfundamentalist»

Musk har ved flere anledninger profilert seg selv som en «ytringsfrihetsfundamentalist».

I en Twitter-melding publisert i forbindelse med oppkjøpet skrev Musk at han håpet at til og med de argeste kritikerne av ham ville bli værende på Twitter ettersom det er ytringsfrihet det handler om.

- Det som har skjedd nå er vel snarere tvert imot, sier Blindheim, som får støtte av USA-ekspert Løkke:

- Elon Musk som en slags ytringsfrihetens apostel, står til ikke til troende, mener Løkke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer