Bjørn Dæhlie flyttet til Sveits:

- Et veldig stort skattehull

Flere politikere kommenterer Bjørn Dæhlies utvandring til landet med «gode rammebetingelser».

SVEITS-BEBOER: Bjørn Dæhlies utvandring til Sveits har skapt sterke reaksjoner. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
SVEITS-BEBOER: Bjørn Dæhlies utvandring til Sveits har skapt sterke reaksjoner. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert

Et par uker er gått siden Bjørn Dæhlie skapte overskrifter med nyheten om at han har flytta til Sveits. Landet er kjent for å ha svært lav formuesskatt og fritak for skatt på kapitalgevinster.

Den tidligere langrennsløperen har tjent seg rik på investeringer ved siden av skikarrieren, i tillegg til salg av sportsklær, hytteutleie og dagligvarebutikk. Han har en formue på over 400 millioner kroner.

Byen er Zug, og Dæhlie er ikke den eneste rikingen som har funnet veien dit. Selv har han vært svært taus om flyttingen, utover dette:

- Vi flytter til Sveits fordi det er et svært spennende utgangspunkt i Europa og at rammebetingelsene totalt sett er gode. Planen er å jobbe mindre og oppleve mer, og vi gleder oss veldig, sa han til Nettavisen.

LUKSUSLEILIGHET: Dagbladet fant Bjørn Dæhlies nye hjem i det idylliske skatteparadiset Zug i Sveits. Video: Matias Ytterstad. Reporter: Trym Mogen. Vis mer

Andre har imidlertid hatt mye å si. «Gode rammebetingelser» tolkes av mange som et pek til Sveits skattepraksis, og flere har uttrykt sin misnøye over at norske skattepenger havner i utlandet.

Før sentralbanksjef Øystein Olsen holdt sin siste årstale i Norges Bank torsdag, spurte Børsen flere oppmøtte politikere om deres tanker rundt Dæhlies utvandring.

- Hver og en bestemmer selv hvor en ønsker å bo, men det er klart at når fellesskapet har gitt deg så mye og investert så mye i deg, så tror jeg det er mange som kjenner på at når man har penger å skatte av, er det litt skuffende at de pengene ikke går til Norge, meddelte arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik.

Stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski (SV) har vært svært kritisk til skatteparadiser, og stilte opp i en mye omtalt debatt med skipsreder Herbjørn Hansson i «Dagsnytt 18».

HARDT MOT SKATTEFLYKTNINGER: Kari Elisabeth Kaski (SV) har gått hardt ut mot nordmenn som utvandrer til lavskattland. Her ankommer hun til sentralbanksjef Øystein Olsen sin tale. Foto: Terje Bendiksby / NTB
HARDT MOT SKATTEFLYKTNINGER: Kari Elisabeth Kaski (SV) har gått hardt ut mot nordmenn som utvandrer til lavskattland. Her ankommer hun til sentralbanksjef Øystein Olsen sin tale. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

- Det har jo aktualisert at vi har et veldig stort skattehull for veldig formuende nordmenn, som flytter til utlandet og får mulighet til å realisere sin formue, uten å betale skatt til det norske samfunnet. Det viser skattehull som SV vil gjøre sitt ytterste for å tette framover, lovet hun.

I «Dagsnytt 18» ble hun for øvrig invitert til å besøke Hansson i skatteparadiset Cayman Islands, hvor han har adresse. Mot at hun betalte reisen selv.

- Har du bestilt flybilletter ennå?

- Ikke ennå, men det står stadig på lista, både dit og til Syd-Frankrike som var hans siste invitasjon, så vi får se om ikke det blir noe med det, sier hun lurt.

Det har ikke lykkes Børsen å få en kommentar fra Dæhlie.

Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) var mer forsiktig i sin kommentar om Dæhlies flytting.

- Jeg tenker at andre får gå inn på den politiske debatten der, men at vi alle sammen bidrar til fellesskapet og har den flotte velferdsstaten, det skal vi være stolte av, sa han.

Børsen var i starten av februar i nabolaget til skiesset i Zug. Dæhlie og kona, Vilde Falck-Ytter (54) har fått adresse i toppen av et moderne leilighetsbygg, som hadde en prisantydning på 15 millioner norske kroner.

FORMUESSKATT: Statsminister Erna Solberg mener formuesskattdebatten tar for mye plass 16. august 2021. Video: Vegard Krüger / Reporter: Kjetil Kjær Andersland Vis mer

Ifølge salgsannonsen kan leiligheten by på «absolutt privatliv», «vakker sjøutsikt» og fire og et halvt rom over 120 kvadratmeter.

Byen ligger i nærheten av både sjø og fjell, og er kjent for et yrende næringsliv med svært lønnsomme bedrifter. Og flere rikinger, blant andre eiendomsinvestor Kjartan Aas.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer