Advarer:

- Et voldsomt slag

Krigen i Ukraina kan gi en solid smell for verdenshandelen og den globale økonomien, advarer Verdens handelsorganisasjon.

KONSEKVENSER: Organisasjonen advarer om konsekvensene krigen får for handelen i verden. De tror den globale handelen kan nær halveres i år, og at veksten i verdensøkonomien hemmes. Bildet viser WTOs hovedkontor i Genève. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB Scanpix
KONSEKVENSER: Organisasjonen advarer om konsekvensene krigen får for handelen i verden. De tror den globale handelen kan nær halveres i år, og at veksten i verdensøkonomien hemmes. Bildet viser WTOs hovedkontor i Genève. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Krigen i Ukraina kan gjøre at veksten i verdenshandelen omtrent halveres i år, tror Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Organisasjonen mener Ukraina-krigen ikke bare har ført til en humanitær krise av enorme proporsjoner, men også påført den globale økonomien «et voldsomt slag».

- Merkes over hele verden

- Hovedtyngden av lidelsen og ødeleggelsen merkes av folket i Ukraina selv, men kostnadene i form av redusert handel og produksjon vil sannsynligvis merkes av mennesker over hele verden gjennom høyere mat- og energipriser, samt redusert tilgjengelighet av varer eksportert av Russland og Ukraina, skriver WTO i en pressemelding.

De skriver videre at fattige land, som følge av krigen, går en mer usikker tid i møte, fordi de bruker en høyere andel av inntekten sin på mat i forhold til rikere land.

Det pekes på at de to krigsinvolverte landene utgjør en liten andel av verdenshandelen og at produksjonen totalt sett er relativt liten. Samtidig er de viktige leverandører av essensielle produkter, særlig mat og energi.

De to sto for nær en tredjedel av verdens hveteeksport, 15 prosent av byggeksporten og 45 prosent av eksporten av solsikkeprodukter i 2019.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer