«Etisk mareritt»: - Pest eller kolera

Korrupsjonsskandalen der Qatar skal være innblandet, kan gjøre Europas energi-hodepine enda verre. - Et eksistensielt spørsmål, sier norsk ekspert.

LNG: Statsminister Olaf Scholz åpnet lørdag Tysklands første terminal for flytende naturgass (LNG) ved nordsjøhavnen Wilhelmshaven. Bildet viser LNG-skipet Höegh Esperanza legge til ved havna. Foto: Fabian Bimmer / Pool / AFP / NTB
LNG: Statsminister Olaf Scholz åpnet lørdag Tysklands første terminal for flytende naturgass (LNG) ved nordsjøhavnen Wilhelmshaven. Bildet viser LNG-skipet Höegh Esperanza legge til ved havna. Foto: Fabian Bimmer / Pool / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Korrupsjonsskandalen i EU-parlamentet har sendt sjokkbølger gjennom Europa. Visepresident Eva Kaili er sammen med flere andre arrestert, mistenkt for å ha tatt imot penger for å tale det kontroversielle landet Qatars sak.

Selv om en slik katastrofe aldri kommer på et godt tidspunkt, er timingen svært dårlig. Europa skal etter planen ta imot mye mer qatarsk LNG (flytende naturgass), etter bortfallet av russisk gass.

- Diskriminerende

EU-parlamentet bestemte at all virksomhet knyttet til Qatar skal innstilles som følge av korrupsjonssaken. Skrittet fikk ørkenstaten til å se rødt:

- Beslutningen om å innføre en slik diskriminerende restriksjon vil påvirke regionalt og globalt sikkerhetssamarbeid negativt, så vel som pågående diskusjoner rundt global energifattigdom og sikkerhet, sa en qatarsk diplomat søndag.

Mange tolket utsagnet som en trussel om å strupe energileveranser til Europa. Qatar sa seinere at de ikke vil holde igjen LNG. Men flere frykter likevel at energibåndene til Qatar kan rammes, ifølge Financial Times.

- Land som Qatar er i en posisjon der de kan velge hvem de jobber med. Jeg vet at på grunn av det som skjedde, vil det ha en effekt. Det vil gjøre forholdet mye vanskeligere, mye tøffere, sier en EU-tjenestemann til avisa.

Eksistensielt spørsmål

- Dette er en klassisk sak hvor du har en avveining mellom realpolitikk på den ene siden, og ideologi på den andre. Og i de aller fleste sånne saker er det mest fornuftig å gi litt opp på prinsippene og godta at det finnes andre, viktigere ting for Europa, sier NTNU-professor og statsviter Jo Jakobsen til Børsen.

Denne saken kan bli et stort problem for EU hvis man gjør det til et stort problem, mener han.

EKSISTENSIELT: EU er ikke tjent med å kjøre denne saken for hardt overfor Qatar, mener professor Jo Jakobsen. Foto: Elin Iversen / NTNU
EKSISTENSIELT: EU er ikke tjent med å kjøre denne saken for hardt overfor Qatar, mener professor Jo Jakobsen. Foto: Elin Iversen / NTNU Vis mer

- De rir av og til prinsipper i enkelte land. Vi har vært gjennom et Qatar-VM der Nord-Europa har drevet ideologisk maksimalisme, sier han.

Men i dette tilfellet er Qatar altfor viktig til at EU bør kjøre denne saken for hardt overfor dem, ifølge Jakobsen. Til det er de negative konsekvensene for store.

- Det er nesten et eksistensielt spørsmål på bakgrunn av hvordan 2022 har vært og bortfallet av russisk gass. Man blir omtrent like avhengig av gass fra Qatar som fra Norge de nærmeste åra, sier professoren.

Pest eller kolera

Qatar sto for knappe fem prosent av EUs gassimport hittil i år - men det er ventet å øke ettersom landet har to enorme LNG-prosjekter på vei, som etter planen skal ferdigstilles i 2026-2027, skriver Politico.

Dermed ligger også deres rolle som en betydelig gassleverandør til EU an til å styrke seg framover. Det gir europeiske land diplomatisk hodebry - spesielt dersom belgiske myndigheter formelt trekker Doha inn i korrupsjonssaken.

Nupi-forsker Jakub Godzimirski mener denne saken aktualiserer et problem som er større enn bare Qatar.

- Hvis man ser på listen over land, så er det sjelden energien kommer fra veletablerte demokratier. Det er stater med svin på skogen med tanke på menneskerettigheter og så videre, sier han til Børsen.

FORSKER: Mange energileverandører har svin på skogen, sier Jakub Godzimirski ved Nupi. Foto: Nupi
FORSKER: Mange energileverandører har svin på skogen, sier Jakub Godzimirski ved Nupi. Foto: Nupi Vis mer

- Det er på mange måter et valg mellom pest eller kolera, fordi det er veldig få av demokratiene som sitter på energi, sier Godzimirski.

Norge er et eksempel på et land i den kategorien, påpeker han. Også USA har blitt en viktig energileverandør til Europa.

I tillegg har Europa satset tungt på å minske sitt miljøavtrykk, forklarer Godzimirski.

- Overgang til bærekraftig og grønn energi gjør at man får på plass en energi som produseres lokalt. Vind, sol og vann. Det gjør at man blir mindre avhengig av eksterne leverandører. Men det er opplagt at det tar litt lengre tid før dette fullbyrdes.

- I mellomtida må man kjøpe energi der den finnes. Og det er dessverre fra land som ikke lever opp til demokratiske forventninger.

Tyskland i spagat

I slutten av november inngikk Qatar en avtale med Tyskland om levering av flytende naturgass (LNG) i minst 15 år framover. Avtalen kan bli et etisk mareritt for Berlin, skriver Politico.

På spørsmål om det er riktig å kjøpe qatarsk gass når Qatar kjøper europeiske politikere, sier Tysklands økonomiminister Robert Habeck at det er «to forskjellige ting».

- Bestikkelser er en straffbar handling. Handel med andre land må alltid veies opp mot de moralske konsekvensene som følger, men samtidig må man sikre forsyningssikkerheten. Og i dette tilfellet, hvor det er snakk om gasskjøp, har Europa eller Tyskland en interesse i å kompensere for tapet av russisk gass. Så jeg tror vi må skille mellom de to, sier Habeck.

Ifølge Jakobsen er Tyskland i en særlig utsatt spagatposisjon når det gjelder Qatar.

- Det kom til syne under VM når du hadde en markering fra de tyske spillerne, samtidig som tyskerne forhandla fram den langsiktige LNG-avtalen, sier han.

Han mener Qatar er et fryktelig viktig land for Europa og Vesten av tre årsaker. Det ene er naturgass, det andre er at de er en diplomatisk nøkkelstat i Midtøsten. De er også en militært viktig aktør, ifølge Jakobsen, da amerikanerne har flybase der.

- Hvis man litt iskaldt skal rangere dette, så er Europas energisikkerhet litt mer betydningsfull enn det Qatar har gjort i denne saken, sier Jakobsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer