Etter bråket: Selger «hytteflyet»

Milliardær Stein Erik Hagen havnet i heftig sjøfly-krangel i fjor. Nå kvitter han seg med stridens kjerne, men kritikken skal ikke være årsaken.

- KOSTBART: Milliardær Stein Erik Hagen fikk passet påskrevet av Rødt for bruken av sjøfly til og fra Kragerø-hytta. Nå selger han og Erik Bøhler flyet, men ikke for å glede politikerne. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
- KOSTBART: Milliardær Stein Erik Hagen fikk passet påskrevet av Rødt for bruken av sjøfly til og fra Kragerø-hytta. Nå selger han og Erik Bøhler flyet, men ikke for å glede politikerne. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert

I fjor sommer ble sjøflyet til milliardærene Stein Erik Hagen (65) og Erik Bøhler (74) gjenstand for krass kritikk. De profilerte forretningsmennene har benyttet seg av den kostbare transportmetoden ned til sine respektive prakthytter i Kragerø.

Det har fått både hyttenaboer og særlig partiet Rødt til å tenne på alle plugger. Nå selges det omstridte flyet til 2,8 millioner dollar. Det tilsvarer i overkant av 27 millioner norske kroner.

- Bakgrunnen er at det å drifte et slikt stort sjøfly er langt mer omfattende og kostbart enn vi ble forespeilet, forteller Stein Erik Hagen til Børsen.

- Bryr meg ikke

Overfor Finansavisen, som først omtalte saken, opplyser Bøhler at de ikke har planer om å kjøpe et mindre sjøfly. Det betyr imidlertid ikke at hyttenaboer og Rødt-politikere kan slippe jubelen helt løs.

- Jeg vil anta at motivasjonen ikke var å glede Rødt?

- Hva Rødt måtte mene, bryr jeg meg ikke om, fortsetter Hagen.

Det illustreres for så vidt godt i milliardærens neste utspill:

- Da er det mye enklere og vesentlig rimeligere for oss å leie sjøfly ved behov.

BLINDLEIA: Millionhyttene ligger tett som perler i den sørlandske skjærgården Blindleia. Her boltrer noen av de mest kjente finansfolkene og investorene i Norge seg om sommeren. Hotellkongen Petter Stordalen, brødrene Øystein og Torstein Tvenge og Nicolai Tangen har alle luksuseiendommer her. Reporter Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Pisslei

Det var i fjor at Rødts nestleder, Marie Sneve Martinussen, tok et kraftig oppgjør med «milliardærer som flyr til hyttene sine med privatfly». Hun argumenterte for at den rike eliten måtte ta ansvar og kutte utslipp.

- Nå er jeg pisslei at det hele tida snakkes om dugnadsarbeid og at alle må bidra. Det er de rikeste som forurenser mest, og de må ta regningen når klimagassutslippene skal ned, uttalte Martinussen til Børsen.

Så rettet hun skyts mot Hagen og Bøhler:

- Milliardærene Stein Erik Hagen og Erik Bøhler bruker privatfly for å dra fra Oslo til hyttene sine i Kragerø. Det må de bare slutte med, slo Martinussen fast.

- Miljøvennlig

Hagen tok på sin side både kritikken og forslaget fra Rødt med knusende ro.

- Rødt har vel en oppslutning på rundt fem prosent. Det betyr at det er 95 prosent som ikke er enige med dem.

Hagen mente at bruken av sjøflyet var «overdrevent», og presiserte at det på ingen måte hadde gått i skytteltrafikk opp og ned fra Kragerø.

Ifølge milliardæren hadde han brukt flyet sju ganger fra mai til august. Han fortalte også at barna hadde benyttet seg av flyet enkelte ganger.

- Tidligere har jeg brukt helikopter til hytta, men det har jeg solgt og nå har vi kjøpt dette sjøflyet, som er mer miljøvennlig. Vi gjør masse for å få ned utslipp og gjør mye forskjellig rundt omkring for å redusere karbonavtrykket, fortalte han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer