Etter bråket: Vil bygge gjerder

Investor Arne Fredly har sett seg lei av turgåere som ikke respekterer privat eiendom. Nå tas det affære - ved hjelp av kommunen.

VARSLER ENDRING: Arne Fredly punget ut 200 millioner kroner i 2004 for det som i sin tid var Norges dyreste bolig. Her er tomta avbildet på begynnelsen av 2000-tallet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
VARSLER ENDRING: Arne Fredly punget ut 200 millioner kroner i 2004 for det som i sin tid var Norges dyreste bolig. Her er tomta avbildet på begynnelsen av 2000-tallet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2021 ble den enorme luksuseiendommen til milliardær Arne Fredly (59) gjenstand for krass kritikk blant lokalbefolkningen i Bærum.

Bakteppet var at Fredly hadde sett seg lei av turgåere, hundeeiere og japanske turister som hadde benyttet seg litt for fritt av strandeiendommen hans.

For å få bukt med situasjonen, tok investoren affære i form av å sette opp massiv skilting ved inngangen til eiendommen. På ett av skiltene heter det blant annet «privat eiendom» på kinesisk og ni andre språk.

KLAR BESKJED: Milliardær Arne Fredly satte opp skilt der det står privat eiendom på kinesisk og ni andre språk ved luksuseiendommen i Bærum. Nå vil han også bygge gjerder. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KLAR BESKJED: Milliardær Arne Fredly satte opp skilt der det står privat eiendom på kinesisk og ni andre språk ved luksuseiendommen i Bærum. Nå vil han også bygge gjerder. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Slo tilbake

Det ble møtt med store øyne og krass kritikk blant turgåere. Enkelte mente Fredlys grep «så ut som Onkel Skrue sine skilt på gressplenen utenfor pengebingen».

Fredly selv avfeide kritikken overfor Budstikka og Børsen den gang.

- Dette er egentlig en gladsak. Det er jeg som er grei, og tillater ferdsel på et område som både er privat og fredet. Kyststien er ikke eid av staten eller kommunen, men privat eiendom, uttalte investorprofilen til Børsen.

- Ikke opp i hagen

Nå skriver Budstikka at kommunen, på vegne av Fredly, har søkt om dispensasjon fra Kulturminneloven for oppføring av gjerder på milliardærens eiendom.

- Formålet er å passe på at turgåere ikke går på de stedene som man ikke skal gå. Man kan gå langs sjøen og transportere seg bortover, men ikke gå opp i hagen, forteller Fredly til avisa.

BOR I UTLANDET: Arne Fredly bor til vanlig i Monaco, men skal benytte seg av Munkebakken som feriebolig. Ordførersønnen fra Molde har en formue på 5 milliarder kroner, ifølge Kapital. Foto: Terje Pedersen / NTB
BOR I UTLANDET: Arne Fredly bor til vanlig i Monaco, men skal benytte seg av Munkebakken som feriebolig. Ordførersønnen fra Molde har en formue på 5 milliarder kroner, ifølge Kapital. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Han presiserer at dette er et samarbeid mellom park, landbruk, natur og kulturvern i Bærum kommune. Fylkeskommunen har også gitt grønt lys til planene, og dermed gjenstår det kun et endelig vedtak fra kommunens byggesaksavdeling.

Gjerdene vil i så fall bli satt opp i regi av kommunen.

- Det er på en måte den eneste løsningen hvis man skal ha det åpent. Det var skiltet uten å lage et gjerde, men det holdt ikke. Det blir ikke noe forskjell på hvor man skal gå, men det blir mer klart på hvor man ikke skal gå, fortsetter 59-åringen til Budstikka.

SKAL TYDELIGGJØRE: Ifølfe Budstikka planlegges det nå å sette opp gjerder ved områdene med rød strek. Foto: Google Maps
SKAL TYDELIGGJØRE: Ifølfe Budstikka planlegges det nå å sette opp gjerder ved områdene med rød strek. Foto: Google Maps Vis mer

Investorprofilen, som skal ha kjøpt Munkebakken for 200 millioner kroner i 2007, har hele tida framholdt at han frivillig har tilbudt ferdselsmuligheten for turgåere.

Den tilgjengelige stien går imidlertid langs vannet, og ikke oppe ved hovedhuset. Fredly har tidligere fortalt om japanere som tror at området rundt hus og hageanlegg er en skulpturpark, om folk som setter opp telt, griller og leker med hunder på tomta.

Etter gjentatte brudd på gjeldende regler, tar han derfor affære.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer