Etter Kiwi-grep: - Bommer igjen

Nordeas sjeføkonom Kjetil Olsen tror Norges Bank nok en gang har bommet på sin prisvekst-prognose.

STOR INNVIRKNING: At Kiwi ikke lenger har prislås på en rekke basisvarer, har gjort sitt til at prisveksten i mai har tiltatt, mener Nordeas økonomer. Foto: Lise Åserud / NTB
STOR INNVIRKNING: At Kiwi ikke lenger har prislås på en rekke basisvarer, har gjort sitt til at prisveksten i mai har tiltatt, mener Nordeas økonomer. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ble på forhånd varslet at prisøkningene på matvarer kom til å gå drastisk opp 1. februar i år, blant annet på grunn av kostnadsøkninger fra leverandører.

Men da Kiwi meldte at de ville fortsette med sin prislås på en rekke dagligvarer, måtte flere av de andre kjedene bite i det sure eplet og sette ned prisene igjen.

I starten av mai var det likevel slutt på Kiwis prislås. Det har utløst en ekstra sterk prisvekst på mat, som har ført til at Norges Bank kommer til å bomme på sin prognose for prisvekst i mai, mener Nordeas sjeføkonom Kjetil Olsen.

- Største og dyreste

- Kiwis prisfrys bidro effektivt til å stoppe prisveksten. Men nå som den er opphørt, indikerer lett anekdotisk informasjon om at det kan ligge en liten oppside særlig på matvareprisene, sier han til Børsen.

Olsen snakket om dette med DN først.

Kiwis kommunikasjonsdirektør Kristine Aakvaag Arvin skriver til Børsen at Kiwi var den eneste kjeden som valgte å holde igjen prisøkningene fra leverandørene 1. februar, og at alle prisene ble holdt i over ti uker.

- Det er det største og dyreste vi noen gang har gjort, og det presset også resten av markedet ned, skriver Arvin og fortsetter:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer