Tilbake til normalen:

Etter marerittet: - De tryggeste feriene

For første gang på 15 måneder kunne et større amerikansk cruiseskip igjen legge fra kai.

ÅPNER OPP: Det er 15 måneder siden sist et amerikansk cruiseskip seilte fra ei havn. Lørdag kunne det enorme cruiseskipet «Celebrity Edge» igjen frakte turister fra Fort Lauderdale, Florida. Her er cruisetrafikk fra Miami i samme delstat. Foto: 607477 / Shutterstock / NTB
ÅPNER OPP: Det er 15 måneder siden sist et amerikansk cruiseskip seilte fra ei havn. Lørdag kunne det enorme cruiseskipet «Celebrity Edge» igjen frakte turister fra Fort Lauderdale, Florida. Her er cruisetrafikk fra Miami i samme delstat. Foto: 607477 / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag seilte cruiseskipet «Celebrity Edge» fra Fort Lauderdale i Florida.

Det er første gang på over 15 måneder at et større cruiseskip har satt seil fra en amerikansk havn.

- Jeg er virkelig stolt, ydmyk og beæret over å ta roret til «Celebrity Edge» igjen i dag, og lede bransjen vår tilbake på vannet og tilbake i drift, sa kaptein og Instagram-stjerne, Kate McCue, til pressen før turen.

En milepæl

Seilasen beskrives av flere medier, deriblant CNN, som en betydelig milepæl for cruiseindustrien, som har blitt pålagt enorme restriksjoner gjennom pandemien.

DEMONSTRERER: Ankomsten av cruiseskipet MSC Orchestra i Venezia, Italia, har skapt store reaksjoner i den historiske byen. Video: KameraOne. Reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV Vis mer

Det siste året har tusenvis av jobber og milliarder av kroner gått i vasken.

Det er imidlertid ikke normale tilstander riktig ennå: Til vanlig frakter det aktuelle skipet 2 918 gjester, men seiler nå med 36 prosent kapasitet, av smittevernhensyn.

Antallet som nå skal begi seg ut på en ukes luksustur, er derfor 1 100 stykker.

CRUISE: For første gang på 15 måneder la gigantskipet Celebrity Edge fra kai, med en tredjedel av maksimal passasjerkapasitet. Foto: Lynne Sladky / AP / NTB
CRUISE: For første gang på 15 måneder la gigantskipet Celebrity Edge fra kai, med en tredjedel av maksimal passasjerkapasitet. Foto: Lynne Sladky / AP / NTB Vis mer

I 2009 var det totale antallet cruisepassasjerer 19,1 millioner, ifølge Statista. Tallet har bare økt hvert år, til nesten 30 millioner i 2019.

Så ble tallene blodrøde. Da viruset satte en støkk i verdenssamfunnet ble brorparten av verdens cruiseskip lagt til kai.

I løpet av de siste 15 månedene har de tre selskapene som beskrives som «de tre store» i USA; Carnival, Norwegian Cruise Lines og Royal Caribbean, samlet tapt hele 24,5 milliarder dollar, ifølge CBS. Det tilsvarer cirka 208 milliarder kroner.

Jublet

Turistene som lørdag gikk om bord på «Celebrity Edge», mottok stor jubel og applaus fra mannskapet, skriver Cruise Critic. Pressekonferansen i forkant av seilasen skal ha vært av det emosjonelle slaget.

- I dag skriver vi virkelig historie ... Det betyr så mye for hvert enkelt individ i selskapet å være en del av historien om gjenoppbygginga av turistøkonomien, sa Richard Fain, administrerende direktør i selskapet bak cruiseskipet, Royal Caribbean Group.

Deretter ble låta «I Can See Clearly Now» av Jimmy Cliff spilt på anlegget.

Turistene skal cruise rundt i ei uke. Ifølge CBS blir turen av det luksuriøse slaget. Skipet huser blant annet et gigantisk spa og enkelte suiter som strekker seg over flere etasjer.

Selve skipet er verdt rundt en milliard dollar, nær 8,5 milliarder kroner.

Selskapet opplyser at 95 prosent av de reisende er vaksinert mot coronaviruset, som er i tråd med det amerikanske smittevernbyrået CDC sine krav.

Restriksjoner

I noen land er fortsatt cruisereiser forbudt: Deriblant Australia, mens Canada har lagt dem på is fram til februar neste år, skriver CNN.

Martyn Griffiths i bransjeorganisasjonen Cruise Lines International Associations (CLIA), som representerer verdens største cruiseselskaper, sier til kanalen at 16 prosent av CLIA sine skip nå er tilbake i drift.

Han anslår videre at det er først i slutten 2022 at alle skip er tilbake til normalen.

- Den tryggeste ferien

Griffiths kaller cruisereiser for en av de tryggeste måtene å feriere på, ifølge CNN.

- Det er et bevis på effektiviteten av prosedyrene våre at vi har hatt over 550 000 passasjerer så langt uten noe større utbrudd av covid om bord, sier han.

Ifølge CNN har ikke industrien vært helt fritatt for smittetilfeller, men de tilfellene som har dukket opp skal ha blitt håndtert raskt.

Industrien mener at når covid oppdages på et skip, er det et «et tegn på at systemet fungerer». De viser til eksempler der ombordstigende som tester positivt, nektes å reise.

Lege og smittevernekspert William Schaffner sier til CNN at tiltakene innført for industrien, er som «flere lag av sveitserost».

- Det handler om å skape flere sikkerhetslag. Hvert enkelt lag har en barriere, men også små hull. Så du setter inn et annet og et til, og et til etter det. Og hvis du gjør en hel rekke ting, så er risikoen forbundet med aktiviteten - i dette tilfellet cruise - forminsket.

Nakstad svarer

Dagbladet har henvendt seg til assisterende helsedirektør, Espen Nakstad.

- Er du enig i påstanden om at cruiseturisme er tryggest?

- Dette er et eksempel på coronasertifkat-lignende ordninger som etableres i stadig flere land, hvor man peker på de som er fullvaksinerte og som man vet er godt beskyttet mot å bli alvorlig syke og mot å bli smitteførende, sier Nakstad.

Han legger til at det er et mulighetsrom nå, med vaksinasjon og stadig flere hurtigtester, som minimerer risikoen veldig.

- Det veldig vanskelig å si hvor stor risikoen er, avhengig av smittepresset i landet hvor turistene kommer fra. Jeg vil nok si at i Europa, sånn det ser ut nå, begynner det å bli så lavt smittepress at sannsynligheten for at en turist skal smitte mange i Norge vil være veldig liten.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer