Krigsfrykt

Etter Putin-beskjed: - Helt kaos

Den daglige lederen forteller om en skyhøy etterspørsel på enkelte sikkerhetsprodukter de siste dagene. Ekspert understreker at faren for katastrofe er svært usannsynlig.

BEREDSKAP: Mandag satte Putin atomvåpnene i såkalt kampberedskap. Det skal ha ført til kundeflom i butikken til Frode. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB
BEREDSKAP: Mandag satte Putin atomvåpnene i såkalt kampberedskap. Det skal ha ført til kundeflom i butikken til Frode. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB Vis mer
Publisert

- Vi har en helt syk pågang nå. Det er ganske spesielt, sier daglig leder for Spy Shop, Frode Olafsen, til Børsen.

Kjeden leverer en rekke sikkerhetsprodukter. Han forteller om en voldsom trafikk de siste dagene. Det er krigsfrykten som rår, hevder han.

- Nå er det helt kaos, det er en enorm etterspørsel etter produkter som gassmasker, verneutstyr, skuddsikre vester, skuddsikre plater, hjelmer, kommunikasjonsradioer, kikkerter, nattkikkerter og termiske kikkerter, fortsetter han.

Atomfrykt

Olafsen tror kundetrykket kan settes i sammenheng med den tilspissede situasjonen i Ukraina, og en hard tone mellom NATO og Russland, samt at Putin mandag satte russiske atomvåpen i «kampberedskap».

- Tirsdag sa det «pang» - vi fikk masse telefoner og en enorm pågang i butikken.

At gassmaske-salget har skutt i været, har ifølge Olafsen en åpenbar forklaring:

- Det er fordi folk er redd for atomkrig, hevder han.

- Vil gassmasker beskytte mot det da?

- De beskytter mot innånding av radioaktive partikler. Men hvis det er radioaktiv stråling, må du være beskytta på kroppen også.

- Følg myndighetenes råd

Forsker på atomvåpen ved Sciences Po, Kjølv Egeland, har de siste dagene besvart NRKs lesere om atomvåpen. Han svarer følgende på om atomfrykten enkelte nordmenn kjenner på nå, er berettiget:

- Jeg tror sannsynligheten for bruk av atomvåpen er lav, men konsekvensene av bruk av dette er så alvorlig og dramatisk at vi likevel må ta dette veldig, veldig alvorlig, sier Egeland til Børsen.

- Jeg vil heller oppfordre folk til å følge myndighetenes offisielle råd, de har en del beredskapsråd som gjelder å oppbevare jodtabletter, vann og havregryn og slikt, enn å kjøpe seg gassmasker på Internett, slår eksperten fast.

- Markedet støvsugd

Kjeden tilbyr også «safe rooms», såkalte panikkrom, som markedsføres som eksplosjonssikre. Det har vært en økning i forespørsler av disse den siste uka, ifølge Olafsen.

En annen aktør som tilbyr slike, Milsec, forteller imidlertid at de ikke har opplevd en økt etterspørsel den siste uka.

Milsec kaller disse for «retrettrom».

- Vi har ikke merket noen endringer i pågangen av disse per nå, sier Milsec-sjef Per Ove Paulsen, til Børsen.

Etter at krigen i Ukraina brøt ut, har salget av jodprodukter økt kraftig. Apoteker over hele landet har vært utsolgte for tablettene den siste uka.

For Olafsens del er det også en særlig høy etterspørsel etter kommunikasjonsprodukter.

- Vårt inntrykk er at markedet nå blir «støvsugd» for sambandsradioer, sier han.

På spørsmål om han tror noen av produktene han selger skal brukes til krigen i Ukraina, svarer han:

- Vi har to typer kunder innom butikken vår: De som uttrykker stor frykt for atomkrig og ønsker å beskytte seg og sine. Vi har også de innom butikken som ikke forteller hva de skal bruke utstyret til. For oss er det vanskelig å vite om de utruster seg for å delta i krig eller ikke.

ØKT PÅGANG: Daglig leder ved Spy Shop, Frode Olafsen, forteller om en enorm pågang denne uken. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
ØKT PÅGANG: Daglig leder ved Spy Shop, Frode Olafsen, forteller om en enorm pågang denne uken. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

Ifølge Olafsen er det en «delt trussel» - noen frykter en type Tsjernobyl-situasjon, at det kan komme skyer med radioaktivt nedfall i retning landet vårt.

- Mens andre er redd for at Russland skal sende bomber som treffer Norge. Så er det alle ting midt mellom der.

Dersom katastrofen er et faktum, vil gassmasker nok fungere i veldig liten grad, ifølge atomvåpen-eksperten Egeland.

- Men vi må selvfølgelig skille mellom forskjellige scenarioer her. Jeg må bare understreke at jeg ikke vil skape noe panikk. Dette er relativt usannsynlig. Ett scenario er en ulykke i et atomkraftverk, eller en type enkelthendelse. Og i andre enden av skalaen har du en fullskala atomkrig mellom stormakter. I det sistnevnte scenarioet hjelper ingenting.

Egeland understreker tydelig at en global atomkrig er veldig usannsynlig.

- Men vi må se på dette rasjonelt og med et alvorlig blikk. Det kan hende at når støvet legger seg i Ukraina, så må verdenssamfunnet tenke om igjen og prøve litt hardere på det som gjelder kjernefysisk nedrustning og kontroll. Slik jeg ser det – selv om sannsynligheten for at det går galt i hvert enkelttilfelle er lav, så er det, hvis man ser det i et langt perspektiv, ganske uhyggelig. Det er vanskelig for meg å se for seg at man kan leve i en verden med tusener av atomvåpen og at det aldri skal gå galt.

Han legger til:

- Her har vi en jobb å gjøre diplomatisk. Det er ikke så lett å gjøre når bombene flyr i Kyiv og i Ukraina, men det kan skje når støvet legger seg litt.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer