Spies Rejser

Etter skrekk-dokumentar: - Tar sterkt avstand

Petter Stordalen-selskapet kjøpte opp Spies Rejser for få år siden. Nå stormer det rundt reisebyrået etter overgreps- og voldsanklager mot grunnlegger Simon Spies.

KJØPTE SPIES: Petter Stordalen fikk et bilde av Simon Spies i gave fra medarbeiderne på besøk i 2019. Foto: Philip Davali / Ritzau / NTB
KJØPTE SPIES: Petter Stordalen fikk et bilde av Simon Spies i gave fra medarbeiderne på besøk i 2019. Foto: Philip Davali / Ritzau / NTB Vis mer
Publisert

For snart tre uker siden satte dokumentaren «Spies og morgenbolledamerne» fyr på Danmark.

Den eksentriske grunnleggeren av reisebyrået Spies Rejser, Simon Spies, ble utsatt for alvorlige overgreps- og voldsanklager av tidligere «morgenbolledamer» - begrepet han brukte om de unge kvinnene han omringet seg med.

Dokumentaren har gitt nytt liv til metoo-debatten, og flere spør seg nå hvordan «alle» visste, men ingen sa noe.

Tidligere informasjonssjef i Spies Rejser og venn av Simon Spies, Carl Bjerredahl, forsvarer sin avdøde venn i dokumentaren. Han avviser ikke at Spies hadde sex med jenter ned til 15 år (Danmarks seksuelle lavalder, red.anm.), men nekter for at de ble tvunget til noe.

- Jeg mener at det var frivillig. Det var ingen som tvang dem til noe som helst. Hvis de var misfornøyde kunne de bare gå. Han var en eldre herre, og hun var en ung, pen jente, så hvis hun leverte skjønnheten, leverte han pengene, sier han i et intervju med «Go' aften Live», ifølge danske TV 2.

Stordalen tar avstand

Til tross for at det er 38 år siden Spies døde av leversvikt, skaper han igjen overskrift på overskrift i hele Skandinavia. Flere mener at reisebyrået bør ta ansvar og standpunkt i saken. Andre har ment at selskapet bør si unnskyld til «morgenbolledamerne».

Spies Rejser har ikke uttalt seg i dokumentaren, utover at de tar avstand fra egen grunnleggers handlinger. På vegne av Petter Stordalen svarer kommunikasjonssjef i Nordic Choice Hotels, Ida Holen, at han er stolt eier av Spies og resten av Ving-konsernet.

- Han (Stordalen, red.anm.) tar sterkt avstand fra opplysningene om privatpersonen Simon Spies som er kommet fram i dokumentaren på DR. Det som framkommer, står i sterk motstrid til verdiene i reiseselskapet Spies og resten av Ving-konsernet, skriver hun i en e-post.

- Det er 38 år siden Simon Spies døde, og siden da har reiseselskapet Spies hatt fire forskjellige eiere og er nå på et helt annet sted, i en helt annen tid. Det er en oppførsel som på ingen måte hadde blitt akseptert i dag og heller ikke burde blitt akseptert på den tiden Simon Spies levde.

SAS-STREIK: Hotellkonge Petter Stordalen sier han synes det er ufattelig leit at ting har blitt som de har blitt i SAS. Video: Expressen. Reporter: Daniel Ingmo Vis mer

Børsen har også vært i kontakt med reisebyrået Spies Rejser, som viser til uttalelse fra Nordic Leisure Travel Group, selskapet Petter Stordalen eier 40 prosent av.

- Vi har sett dokumentaren og selvsagt tar vi sterk avstand fra kontakten med unge kvinner som beskrives i dokumentaren. Det har ingenting til felles med Spies Rejsers verdier, eller verdiene vi har i Nordic Leisure Travel Group, skriver de en e-post.

Etterlyser navnedebatt

En av de medvirkende i dokumentaren, Anika Barkan, er søster av en av de såkalte «morgenbolledamene». Søsteren døde som 25-åring av aids. Etter angivelig å ha blitt tilsidesatt av Spies som 19-åring, prostituerte hun seg og led av et omfattende rusmisbruk.

Barkan er imidlertid ikke blant dem som ønsker en unnskyldning av selskapet.

- Jeg synes det viktigste er at vi får en debatt. Vi har slettes ikke snakket om prisen for dette, kvinner har ikke fått en stemme i denne historien. Å be om unnskyldning mener jeg er å tilsidesette debatten, sier hun til Børsen.

Barkan mener imidlertid det er betimelig å ta opp hvorvidt Spies Rejser bør endre navn.

- Hvorfor holder man fast i navnet? Navnet er et symbol, en arv fra et menneske som har oppført seg voldelig og grusomt mot andre mennesker, og manipulert unge kvinner. Om selskapet ser seg i speilet, er det den historien de vil stå på skuldrene til? Skal de virkelig bære navnet til et menneske som har gjort andre mennesker vondt, spør hun, og legger til:

- Det var først i forbindelse med dokumentaren at de tok tydelig avstand. Hadde ikke dokumentaren kommet, hadde de ikke tatt avstand, det er bare fordi saken har fått oppmerksomhet. Da vi først tok kontakt hadde nettsida et stort bilde av ham, og en biografi som omtalte hans «purunge piker». Tidligere i år feiret selskapet det som ville vært hans 100-årsdag. Det virker ikke som om de har forholdt seg til dette før debatten ble reist.

Nordic Leisure Travel Group slår overfor Børsen fast at det ikke vurderes navnebytte av Spies Rejser.

- Nei, vi planlegger ikke å bytte ut navnet, men vi skal fortsette å lade varemerket Spies med positive og relevante verdier, slik vi har gjort med suksess de siste tiåra, skriver de.

Selskapet viser også til en nylig undersøkelse gjort på oppdrag fra Ritzau, hvor 1000 deltakere har svart. Den viser at tre av fire mener at reisebyrået ikke bør endre navn etter det som har kommet fram i dokumentaren. 70 prosent oppgir at de ikke kommer til å velge bort reisebyrået etter å ha sett dokumentaren, hvis de i framtida skal bestille ferie.

Deltakerne i undersøkelsen er også spurt om de mener Spies Rejser bør komme med en unnskyldning, noe sju av ti svarer nei på.

- Vi er trygge på at den danske offentligheten kan skille mellom reisearrangøren Spies i dag, Danmarks største og ledende arrangør, som 38 år etter Simons død har hatt fire ulike eiere, og hvor ingen som jobber i bedriften i dag var med under Simons epoke, og de handlingene fra 70-tallet som beskrives i dokumentaren, skriver Nordic Leisure Travel Group i svaret til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer