Nortura bekrefter

Etter skrekkavsløring: 950 000 egg til Norge i år

SVT har avdekket grove lovbrudd hos et svensk selskap som forsyner det norske markedet med rugeegg. Nortura lover at de tar grep.

RIBBEDE HØNER: Mange av hønene som ble filmet, av en svensk dyrevernsaktivist som gikk undercover, var syke og skadde. Foto: Djurrättsalliansen
RIBBEDE HØNER: Mange av hønene som ble filmet, av en svensk dyrevernsaktivist som gikk undercover, var syke og skadde. Foto: Djurrättsalliansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Deler av de rystende skjulte opptakene ble onsdag publisert hos SVT, og dokumentaren sendes onsdag kveld.

De er gjort ved ett av anleggene til Aviagen - det største selskapet for avlshøner i Europa.

Opptakene viser blant annet ulovlig avlivning av høner uten bedøving, og høner som spiser på en tilsynelatende levende høne, skriver VG, som omtalte saken først.

Nå bekrefter Nortura overfor Dagbladet at de så langt i år har importert rundt 950 000 egg fra Aviagen.

Dette er såkalte rugeegg, som brukes til Norturas kyllingproduksjon. Disse kyllingene ender igjen i norske matvarehyller.

- Det er grusomme bilder vi ser. Vi kan ikke akseptere denne tilstanden for hønene som lager eggene vi kjøper til Norge, sier konserndirektør Kjell Rakkenes i Nortura.

KONSERNDIREKTØR: Kjell S. Rakkenes i Nortura. Foto: Pål Engh / Nortura SA
KONSERNDIREKTØR: Kjell S. Rakkenes i Nortura. Foto: Pål Engh / Nortura SA Vis mer

Direktøren i Aviagen gjennom 28 år, har ifølge SVT gått av som følge av avsløringen.

Rakkenes i Nortura sier de er glade for det.

- Vi kommer til å varsle dem om at vi ønsker et møte, hvor vi vil stille en del spørsmål, slik at de kan svare ut påstandene som framsettes i dokumentaren.

LIDER: Djurrättsallianen mener opptakene deres dokumenterer at dyrene i kyllingindustrien lider. Foto: Djurrättsalliansen
LIDER: Djurrättsallianen mener opptakene deres dokumenterer at dyrene i kyllingindustrien lider. Foto: Djurrättsalliansen Vis mer

- Grotesk dyremishandling

Det var aktivistgruppa Nettverk for dyrs frihet som delte dokumentasjon med Dagbladet fra Mattilsynet på at Nortura har importert 950 000 egg fra Aviagen så langt i år.

Etolog og talsperson for gruppa, Tor Grobstok, reagerer kraftig på SVT-avsløringen:

- Disse avsløringene viser en helt grotesk dyremishandling. Selve årsaken til at disse dyrene spiser hverandre levende er at de er avlet til å vokse ekstremt fort, med voldsom appetitt. Når dyrene så nektes mat for å ikke spise seg i hjel, ender det i kannibalisme.

Om Nortura i det hele tatt bryr seg om dyrevelferd, er de nødt til å stoppe bruken av Aviagens monsterkylling Ross 308, sier Grobstok videre.

- Gjør de ikke det, selv etter disse grusomme avsløringene, viser de at det ikke er grenser for hva slags dyremishandling de kan akseptere å produsere billigst mulig kyllingkjøtt.

ERKJENNER Å HA MISLYKTES: Aviagen innrømmer at de ikke har lyktes i å sikre god dyrevelferd. Foto: Djurrättsalliansen
ERKJENNER Å HA MISLYKTES: Aviagen innrømmer at de ikke har lyktes i å sikre god dyrevelferd. Foto: Djurrättsalliansen Vis mer

Til det svarer konserndirektøren at de har produsert saktevoksende kylling i mer enn 15 år for restaurantmarkedet.

- Det er ikke slik at saktere voksende kylling er løsningen på alle utfordringer. Men vi har igangsatt et prosjekt for å innføre saktere voksende kylling også i dagligvaremarkedet.

Rakkenes sier at de nå ser at det kan være gode grunner til å øke tempoet, men at de ønsker å gjøre det på en måte som ivaretar både bonden, høna og forbrukeren.

- Reagerer sterkt

SVT skriver at Aviagen ikke har ønsket å stille til et intervju i forbindelse med saken. VG refererer imidlertid til en skriftlig uttalelse, der selskapet erkjenner at de har mislyktes i å opprettholde sine høye krav.

«Vi vil beklage det og forsikre oss om at vi gjør vårt ytterste for å løse alle mangler raskt og i sin helhet», sier de ifølge avisa.

- En del av den skandinaviske modellen, er åpenhet. Det å være åpen på noe så viktig som matproduksjon, er avgjørende for forbrukernes tillit. Vi reagerer derfor skarpt, ikke bare på bildene, men på selskapets håndtering, sier konserndirektøren.

100 prosent av markedet

Aviagen og et datterselskap i samme konsern forsyner 100 prosent av det norske markedet med rugeegg - både fra den hurtigvoksende rasen Ross 308, og alle saktegående raser.

Rakkenes opplyser at de har kontroll med selskapet én gang i året, såkalt revisjon.

- Vi har gjennom våre kontroller ikke avdekket og sett det som vi ser på denne filmen. Hovedfokuset vårt har vært på dyrehelse og biosikkerhet, altså at vi ikke importerer matbåren smitte inn til Norge, forklarer han.

Disse kontrollene innebærer fysiske besøk på gårder av fagfolk og veterinærer.

- Nødt til å skjerpe kontrollene

Utover disse kontrollene, har Nortura forutsatt at selskapet følger gjeldende regler og lover.

- Men vi ser jo at vi er nødt til å skjerpe kontrollene våre, også på dyrevelferd. Det holder ikke bare å stole på at de følger lovene og reglene som gjelder, sier Rakkenes.

- Har dere vært for naive?

- Vi kan i hvert fall si at det viser seg at vi er nødt til å gjøre egne kontroller framover for å se til at dyrevelferden er på plass.

Ifølge VG er det gjennom tilsyn hos det svenske mattilsynet, Livsmedelsverket, avdekket tilsvarende lovbrudd hos flere av produksjonsstedene til Aviagen.

- Har dere ikke hatt dialog med svenske tilsynsmyndigheter?

- Vi har ikke fulgt med i postjournalene til det svenske mattilsynet, rett og slett fordi vi har forutsatt at systemet fungerer, og stolt på at selskapet varsler oss om de får pålegg eller avvik etter tilsyn fra Livsmedelsverket.

- Helt sikkert

Aviagen forsyner til sammen 100 prosent av det norske markedet med rugeegg, men avsløringen gjelder for Aviagen SweChick og produksjonen av den hurtigvoksende kyllingrasen Ross 308.

De forsyner 70 prosent av det norske markedet.

Dagbladets journalist spør Rakkenes om norske forbrukere må anta at de har spist kylling som stammer fra uetisk produksjon av egg.

Til det svarer han:

- Vi skal være forsiktige med å trekke generelle slutninger basert på dokumentaren. Nå må Aviagen få svare for seg.

- Er det aktuelt å bytte produsent?

- Nå må vi fordøye det vi har sett, og så får vi se hva vi gjør. Men det er i hvert fall helt sikkert at mat ikke kan produseres på denne måten.

Informasjonssjefen kommer samtidig med et løfte til norske forbrukere, om at dyrevelferden på norsk kyllingproduksjon er veldig høy i internasjonal sammenheng.

- Men det er klart at vi må sørge for at det er god dyrevelferd i hele leddet, også hos de som produserer eggene, sier Rakkenes.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer