Etterforsker påstand om seksuell trakassering

Politiet etterforsker Dagbladet-avsløring.

Norges Fiskarlag: Politiet etterforsker påstander om seksuell trakassering i Norges Fiskarlag. Ill.foto: Trond J. Hansen
Norges Fiskarlag: Politiet etterforsker påstander om seksuell trakassering i Norges Fiskarlag. Ill.foto: Trond J. Hansen Vis mer
Publisert

Politiet etterforsker varselet om seksuell trakassering som er levert Norges Fiskarlag. Dagbladet avslørte for to uker siden Fiskarlagets håndtering.

Varselet, som ble sendt i fjor, inneholdt anklager som har strafferamme på flere års fengsel.

I stedet for å koble inn politiet valgte Norges Fiskarlag å løse saken med en egen «granskning» og en hemmelig avtale mellom kvinnen, mannen og Fiskarlaget. De regnet på det tidspunktet varselet som en personalsak.

I avtalen som ble inngått var det også angitt hvordan de som allerede var kjent med saken skulle informeres:
«(Kvinnen) og (mannen) har inngått en avtale som ivaretar henne. De har blitt enige om å legge saken bak seg og se framover for å forsøke å gjenopprette et profesjonelt tillitsforhold. (Kvinnen) og (mannen) har skværet opp og har ikke noe uoppgjort overfor hverandre.»

- Ikke håndtert riktig

Et tidligere landstyremedlem var ikke tilfreds med håndteringen og var med å forfatte et skriv til Fiskarlagets ledelse som ba om at mannen skulle tre til side under granskningen.

- Jeg er rystet over at han har fått lov til å fortsette. Når han har en slik alvorlig uavklart anklage hengende over seg, så bør ledelsen skjønne at belastningen blir for stor. Det mente jeg i fjor, og det mener jeg i dag, sa det tidligere landstyremedlemmet.

Videre mente han saken var behandlet så dårlig av Norges Fiskarlag at det gikk på tilliten løs.

Etter Dagbladets sak trakk den omvarslede mannen seg midlertidig fra sitt verv i Fiskarlaget.

Mannen skal ved flere anledninger ha gitt uttrykk for at han ikke er enig i kvinnens framstilling av saken.

Etterforsker saken

I følge NRK er det nå startet politietterforskning av påstandene i varselet.

Politiadvokat Lisa Refsnes bekrefter til Dagbladet at hun har saken.

- Det pågår en etterforskning, jeg kan derfor ikke si noe om sakens omfang eller karakter på dette tidspunktet, sier hun.

På spørsmål om det har kommet inn en anmeldelse eller om etterforskningen er påbegynt på eget initiativ, bekrefter hun at det er levert en anmeldelse i saken.

- Det har kommet inn en anmeldelse, jeg kan ikke si noe mer enn det. Heller ikke hvor lenge vi har hatt den, avslutter Refsnes.

- Ingen kommentar

Etter at varslingssaken kom opp har, i tillegg til den tillitsvalgte, også Fiskarlagets generalsekretær Otto Gregussen trådt til side.

Assisterende generalsekretær: Jan Birger Jørgensen. Foto: Norges Fiskarlag
Assisterende generalsekretær: Jan Birger Jørgensen. Foto: Norges Fiskarlag Vis mer

Assisterende generalsekretær Jan Birger Jørgensen sier Gregussen har trådt til side inntil oppdraget med å finne en uhildet ekstern bistand for gjennomgang av saken er avklart og iverksatt.

- Vi jobber nå med å få på plass en uavhengig granskning av hva som skal ha skjedd. Det skjer med ekstern hjelp fra andre enn de som så langt har kjent til forløpet, sier han.

- Hva som har gjort at politiet nå ser på saken kjenner jeg ikke til, og kan derfor ikke kommentere ytterligere.

Verken kvinnen som sendte varselet eller den omvarslede mannen vil kommentere politiets arbeide.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer