Etterforsker Putin-kobling

Italiensk politi etterforsker om superyachten «Scheherazade» tilhører Russlands president Vladimir Putin. Nå skal de ha gjort et gjennombrudd, skriver The Guardian.

ENORM: Superyachten «Scheherazade» ligger til kai i Toscana for reparasjoner. Foto: Federico Scoppa / AFP / NTB
ENORM: Superyachten «Scheherazade» ligger til kai i Toscana for reparasjoner. Foto: Federico Scoppa / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Organisasjonen til den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj hevder at mega-yachten «Scheherazade» tilhører Russlands president Vladimir Putin.

Yachten skal ha en verdi på omtrent 640 millioner euro, som tilsvarer omtrent 6,2 milliarder kroner.

«Scheherazade» ligger for tiden til kai i Toscana i Italia. Dersom det viser seg at den faktisk er eid av Putin, vil italienske myndigheter ha muligheten til å beslaglegge skipet.

- Det er en største yachten jeg noensinne har sett her, sier Suzy Dimitrova til The Guardian. Hun eier en annen båt som ligger i marinaen.

- Det er folk som vasker den hele tida. Sist jeg så den forlate havna var i fjor. Vi lurer alle på hvem eieren er, sier Dimitrova.

Livvakter om bord

Nå skriver en rekke medier at det italienske finanspolitiet etterforsker om yachten faktisk er Putins eiendom. Blant disse avisene er britiske The Guardian, italienske La Repubblica og spanske ABC.

Medlemmer av finanspolitiet, som tilsvarer det norske Økokrim, skal ha gått gjennom en lang rekke dokumenter knyttet til yachten for å bestemme eierskapet.

UKRAINA-KRIGEN: Russlands utenriksminister Sergej med klar beskjed da han gjorde et engelsk intervju på russisk TV fredag 18. mars. Video: AP. Vis mer

En kilde i finanspolitiet sier til The Guardian at de har funnet ut av hvem som eier yachten, og kommer til å komme med en uttalelse «snart».

Ifølge Navalnyjs medarbeidere skal over halvparten av de ansatte på skipet være ansatt i den russiske livvaktorganisasjonen FSO, som blant annet har ansvar for Putins sikkerhet.

Over 140 meter

«Scheherazade» ble bygget i 2020 og seiler under flagg fra Cayman Islands - et velkjent skatteparadis. Det er registrert under et skallselskap, Bielor Assets Ltd, som er opprettet i et annet skatteparadis - Marshalløyene.

Av verdens 14 superyachter over 140 meter er den eneste som ikke har offentlig kjent eier.

Kapteinen på yachten har uttalt til New York Times at det ikke er Putins skip.

- Jeg har aldri sett ham og han har aldri vært på yachten, sa kapteinen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer