Coronakrangel i Storbritannia

Etterforskes for coronasnusk - innrømmer løgn

Den britiske baronessen Michelle Mone hevdet lenge hardnakket at hun ikke hadde noen kobling til selskap som tjente stort på statlige kontrakter under coronapandemien. Nå innrømmer hun å ha løyet.

INNRØMMER LØGN: Baronesse Michelle Mone innrømmer at hun løy til pressen gjennom flere år, men hevder det var for å beskytte familien. Foto: Stefan Rousseau / PA Wire /PA via AP / NTB
INNRØMMER LØGN: Baronesse Michelle Mone innrømmer at hun løy til pressen gjennom flere år, men hevder det var for å beskytte familien. Foto: Stefan Rousseau / PA Wire /PA via AP / NTB Vis mer
Publisert

For de fleste av oss virker coronapandemien som et tilbakelagt stadium. Selv om coronaviruset fremdeles er blant oss, er den akutte fasen - med nedstengninger og krisetiltak- over.

Men etterspillet etter pandemien pågår fortsatt, og i Storbritannia er det startet etterforskninger som følge av mistanker om snusk i forbindelse med pandemien.

Den britiske baronessen Michelle Mone måtte nylig tilstå at hun gjennom flere år har løyet for britisk presse og britisk offentlighet.

Involvert i selskap

Bakgrunnen for saken er følgende:

I mai og juni 2020 tildelte det britiske helsedepartementet to kontrakter til det nyopprettede selskapet PPE Medpro Ltd. Kontraktene hadde en verdi på henholdsvis 80,8 og 122 millioner pund, som til sammen utgjør rundt regnet 2,6 milliarder norske kroner.

Kontraktene omhandlet levering av store menger ansiktsmasker og sterile operasjonsdrakter, skriver The Guardian.

Kontraktene gikk gjennom det såkalte «VIP-sporet», som ga høy prioritet og rask behandling.

For selskapet var kontraktene med myndighetene åpenbart svært lukrative, og det vekket derfor stor oppmerksomhet da The Guardian kunne avsløre at Mone, som satt i det britiske overhuset, og hennes mann, Doug Barrowman, var involvert i selskapet.

Mone, som er tilknyttet det konservative partiet, hadde selv tatt direkte kontakt med den konservative statsråden Michael Gove for å tilby leveranser av verneutstyr.

På tross av The Guardian avdekket at Mone og hennes ektemann var involvert i selskapet, benektet de det hardnakket over flere år.

I desember 2020 sa en advokat for ekteparet at «enhver antydning om en assosiasjon» mellom Mone og PPE Medpro er «unøyaktig, villedende og ærekrenkende».

Også selskapet selv var ute for å forsvare seg.

«PPE Medpro ble ikke tildelt kontrakten på grunn av forbindelser til den britiske regjeringen eller det konservative partiet».

Benektet gang på gang

I åra som fulgte har The Guardian skrevet flere saker om ekteparets engasjement i selskapet, men ekteparet har selv tilbakevist det på det sterkeste hver gang de har omtalt det.

Dette på tross av at det ble startet en etterforskning våren 2021, der National Crime Agency gjennomførte ransakinger i ekteparets hjem i London og på Isle of Man. Bakgrunnen var mistanker om «kriminelle handlinger begått i anskaffelsen av PPE-kontrakter til PPE Medpro».

På toppen av dette ble det i mars 2022 kjent at regjeringen aldri hadde brukt operasjonsdraktene de hadde brukt 122 millioner pund på å kjøpe fra selskapet, fordi de mente de ikke holdt nødvendig standard.

For dette har myndighetene saksøkt selskapet for å få pengene tilbake.

For et drøyt år siden kunne The Guardian avsløre at Barrowman fikk minst 65 millioner pund av PPE Medpros overskudd. 29 millioner pund ble så overført til en trust på Isle of Man, som også Mone og hennes tre voksne barn disponerte, skriver The Guardian.

Måneden etter annonserte Mone, via en talsperson, at hun ville ta permisjon fra Overhuset med umiddelbar virkning «for å renvaske navnet hennes fra anklagene som urettmessig har blitt rettet mot henne».

Innrømmer løgn

Nå har imidlertid pipa fått en ganske annen lyd. I et intervju med BBC innrømmer Mone at hun og hennes ektemann gjentatte ganger feilaktig har benektet at de hadde noen koblinger til PPE Medpro.

- Vi har gjort mye bra, men dersom vi skal peke på noe vi har gjort som vi beklager, så er det at vi skulle ha fortalt pressen det som det var, med en gang, uten å skjule noe. Jeg forsøkte bare å beskytte familien min. Jeg beklager det, men jeg prøvde ikke å lure noen, sier Mone.

Når BBCs journalist påpeker at hun da innrømmer at hun har løyet til pressen og til offentligheten, sier Mone:

- Å si til pressen «jeg er ikke involvert» for å beskytte familien min - og dette vil jeg har brakt på det rene - er ikke et lovbrudd. Jeg beskyttet familien min.

Ekteparet er altså under etterforskning, og i mellomtida bruker det britiske arbeiderpartiet anledning til å fyre løs den ene kraftsalven etter den andre mot prosessen rundt tildelingen.

«Hendelsene så langt avslører en sjokkerende uforsiktighet fra den konservative regjeringen med hensyn til offentlige midler, og er en trist historie om inkompetanse i det såkalte 'VIP-sporet' for anskaffelser under pandemien».

Dersom de får makten ønsker arbeiderpartiet å gå gjennom tildelingene under coronaperioden, for å sørge for at de som urettmessig tjente seg rike på pandemien må betale tilbake pengene.