Orban snudde:

EU enige om milliardsum

Det gikk raskere enn noen hadde turt å håpe på. Men Ungarn snudde. Dermed er EU er enige om en støttepakke på 50 milliarder euro til Ukraina.

HELOMVENDING: Ungarns statsminister Viktor Orban. Foto: Bernadett Szabo / Reuters / NTB
HELOMVENDING: Ungarns statsminister Viktor Orban. Foto: Bernadett Szabo / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var på forhånd knyttet stor spenning til hva Ungarns statsminister Viktor Orban ville gjøre på det ekstraordinære toppmøtet.

I forkant hadde han flere ganger uttalt at Ungarn ville opprettholde sitt veto mot pakken, slik de gjorde på toppmøtet i desember.

Men til slutt ble presset fra de andre 26 EU-landene for stort. Orban sto helt alene og å være imot å bevilge penger til Ukraina over EUs langtidsbudsjett.

- Tar ansvar

Selve beslutningen skal ha blitt fattet på et eget møte med EU-president Charles Michel, Orban og et lite knippe europeiske statsledere – Frankrikes Emmanuel Macron, Tysklands Olaf Scholz, Italias Giorgia Meloni og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen - i forkant av toppmøtet.

Deretter gikk det kun en liten time før Michel kunne kunngjøre enigheten.

- Alle 27 ledere er blitt enige om en støttepakke på 50 milliarder euro til Ukraina. Dette sikrer en langsiktig og forutsigbar bistand til Ukraina. EU tar lederskap og ansvar i sin støtte til Ukraina. Vi vet hva som står på spill, skriver Michel på X.

Han sier videre at dette sikrer stødig og langvarig støtte til Ukraina.

Støttepakken består av 17 milliarder euro i bistand og 33 milliarder euro i lån, fordelt på en fireårsperiode.

Årlig debatt

I vedtaket heter det at støttepakken skal opp til årlig debatt, lyder utkastet til avtaleteksten.

- På grunnlag av en årlig rapport om gjennomføringen av Ukraina-fasiliteten vil Det europeiske råd hvert år avholde en debatt om gjennomføringen med henblikk på å gi veiledning, heter det.

- Om nødvendig vil Det europeiske råd om to år oppfordre kommisjonen til å legge fram et utkast til revisjon i forbindelse med den nye, flerårige finansielle rammen, heter det videre.

EU-talsmenn sier til journalister i Brussel at dette i klartekst betyr at et land kan foreslå endringer, men da må i tilfelle samtlige EU-land stille seg bak.

Forsikringer til Ungarn

Dermed vil Orban i praksis ha null mulighet til å skrote pakken.

Det store spørsmålet blant journalister i Brussel er hva Orban har fått i gjenytelse for snuoperasjonen.

Men etter det NTB forstår, skal han kun ha fått forsikringer om at så snart Ungarn innfrir kravene for de midlene som fortsatt holdes fryst av EU-kommisjonen, så vil midlene bli frigjort. Det dreier seg om i alt 21 milliarder euro.

Zelenskyj hyller vedtaket

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var raskt ute og hyllet EU for å ha vedtatt støttepakken.

- Det er veldig viktig at denne beslutningen ble tatt av alle EUs 27 ledere, noe som igjen viser et sterkt samhold i EU, sier Zelenskyj i en uttalelse i sosiale medier, ifølge AFP.

Støttepakken vil styrke den langsiktige økonomiske og finansielle stabiliteten i Ukraina, slår han fast.

Uten støtten fra EU ville Ukrainas statskasse være nesten tom i mars, uten penger til å betale lønn til blant annet lærere og sykepleiere.

EU-pakken er blitt enda viktigere ettersom republikanere i USA har stanset godkjenningen av nye hjelpepakker til Ukraina.

Zelenskyj skal etter planen tale til EU-toppmøtet på skjerm senere torsdag.