EU i strupen på Amazon

EU anklager Amazon for ulovlig bruk av markedsmakt.

ADVARES: Amazon har fått et formelt varsel fra EU-kommisjonen som mener selskapet opptrer i strid med konkurransereglene. Illustrasjonsfoto: Michel Spingler / AP / NTB
ADVARES: Amazon har fått et formelt varsel fra EU-kommisjonen som mener selskapet opptrer i strid med konkurransereglene. Illustrasjonsfoto: Michel Spingler / AP / NTB Vis mer
Publisert

EU-kommisjonen har sendt et formelt varsel til Amazon om at de mener selskapet bruker sin markedsmakt i strid med konkurransereglene.

I tillegg til å være en nettbutikk, fungerer Amazon som plattform for andre som ønsker å selge sine produkter via selskapets nettside. Det er i den sistnevnte rollen EU mener selskapet bruker sin markedsmakt til å påvirke konkurransen på ulovlig vis.

Samler inn data

Konkurransekommissær Margrethe Vestager sier Amazon kan misbruke kunnskap de samler inn om andre selgere som bruker plattformen.

– Med kraftig økende e-handel og med Amazon om en ledende plattform, er det viktig med rettferdig og uforstyrret adgang for alle selgere, sier Vestager.

Kommisjonen mener Amazon systematisk bruker data som ikke er offentlig tilgjengelig til å unngå normal risiko knyttet til konkurranse. De mener selskapet bruker sin dominans som en brekkstang innen e-handel i Tyskland og Frankrike, som er de største markedene i EU.

Amazon avviser påstandene.

Kan koste milliarder

– Vi er uenige med EU-kommisjonens foreløpige konklusjon og vil gjøre alt for å sikre at de har en korrekt forståelse av fakta, skriver selskapet i en uttalelse. Vestager sier selskapet kan bruke de nærmeste ukene på å svare på anklagene. Amazon har anledning til komme med en muntlig presentasjon i tillegg til et skriftlig svar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer