Energikrisen:

EU og Norge med gass-grep

EU og Norge skal samarbeide om hvordan gassprisene kan senkes.

EU: Onsdag morgen holder Europakommisjonens president, Ursula von der Leyen, en tale om EUs tilstand. Der kom det blant annet fram at EU og Norge nå skal samarbeide. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EU og Norge har etablert en felles arbeidsgruppe som skal vurdere hvordan gassprisene kan senkes.

Det sa EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, i sin årlige «State of the union»-tale onsdag morgen.

- Vi vil utvikle et sett med tiltak som tar hensyn til vårt spesifikke forhold til ulike leverandører. Fra upålitelige leverandører, som Russland, til pålitelige leverandører som våre venner i Norge, sa hun.

- Jeg har blitt enig med statsminister Støre om at vi skal nedsette en arbeidsgruppe. Sammen skal vi jobbe for å finne ut hvordan vi kan senke gassprisen, på en fornuftig måte, fortsatte hun.

Milliardhjelp

Von der Leyen sa også at som en del av EUs krisepakke, vil EU-kommisjonen sikre 140 milliarder euro til energihjelp til medlemslandene.

Krisehjelpen skal komme fra et profittak for energiselskaper, samt bidrag for olje og gassindustrien. Totalt er det snakk om 1415 milliarder kroner, og pengene skal kunne gis videre som strømstøtte og bedrifter i EUs medlemsland.

Profittaket skal gjelde strømprodusenter samt fossile energiprodusenter som har tjent uproporsjonalt mye penger på de siste månedenes skyhøye energipriser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer