Energikrisen:

EU og Norge med gass-grep

EU og Norge skal samarbeide om hvordan gassprisene kan senkes.

EU: Onsdag morgen holder Europakommisjonens president, Ursula von der Leyen, en tale om EUs tilstand. Der kom det blant annet fram at EU og Norge nå skal samarbeide. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EU og Norge har etablert en felles arbeidsgruppe som skal vurdere hvordan gassprisene kan senkes.

Det sa EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, i sin årlige «State of the union»-tale onsdag morgen.

- Vi vil utvikle et sett med tiltak som tar hensyn til vårt spesifikke forhold til ulike leverandører. Fra upålitelige leverandører, som Russland, til pålitelige leverandører som våre venner i Norge, sa hun.

- Jeg har blitt enig med statsminister Støre om at vi skal nedsette en arbeidsgruppe. Sammen skal vi jobbe for å finne ut hvordan vi kan senke gassprisen, på en fornuftig måte, fortsatte hun.

DYRT: Strømanalytiker Tor Reier Lilleholt tror vinterprisene på strøm kan bli ekstreme i Sør-Norge. Reporter: Magnus Paus/Dagbladet TV Vis mer

Milliardhjelp

Von der Leyen sa også at som en del av EUs krisepakke, vil EU-kommisjonen sikre 140 milliarder euro til energihjelp til medlemslandene.

Krisehjelpen skal komme fra et profittak for energiselskaper, samt bidrag for olje og gassindustrien. Totalt er det snakk om 1415 milliarder kroner, og pengene skal kunne gis videre som strømstøtte og bedrifter i EUs medlemsland.

Profittaket skal gjelde strømprodusenter samt fossile energiprodusenter som har tjent uproporsjonalt mye penger på de siste månedenes skyhøye energipriser.

Planen må fortsatt godkjennes av medlemslandene, skriver NTB.

- Putin vil feile

Siden forrige gang von der Leyen holdt sin årlige tale, har den ene krisa etterfulgt den andre. Corona-pandemien har avtatt, men Russlands invasjon av nabolandet Ukraina har overtatt og mørknet horisonten.

- Aldri før har vi snakket om unionens tilstand mens det pågår en krig, sa hun i talen, og la til:

- Putin vil feile og Ukraina og Europa vil seire. I dag har mot et navn, og det navnet er Ukraina, sier von der Leyen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer