Invasjonen av Ukraina:

EU: Rubelbetaling er ulovlig

Advarer om russisk gass-embargo etter Putins rubel-krav.

GASSEMBARGO: Rubelkravet fra Putin gjør handel med EU ulovlig. Foto: Aleksandr Zemlianitsjenko / AP / NTB
GASSEMBARGO: Rubelkravet fra Putin gjør handel med EU ulovlig. Foto: Aleksandr Zemlianitsjenko / AP / NTB Vis mer
Publisert

Krigen i Ukraina har allerede fått store økonomiske konsekvenser. Russland er som kjent underlagt knallharde økonomiske sanksjoner, samtidig som Vesten påvirkes av avhengigheten av russisk olje og gass.

Selv om importen har foregått tilnærmet som normalt, balanserer samarbeidet på en tynn line.

Russlands president Vladimir Putin har krevd å få betaling for gass og olje i rubler, som under krigens første fase raste i verdi. Om ikke truer han med å skru igjen krana.

Rubelen er nå nærmest tilbake til der den var før invasjonen, men likevel vil ikke Vesten gi etter for kravet.

Rubel-krav er brudd

Spesielt Tyskland er avhengig av gasstilførselen, ettersom landet får 40 prosent av sine forsyninger fra Russland.

En plutselig stans i tilførselen vil medføre et produksjonstap på hele 220 milliarder euro over de neste to åra, ifølge tyske økonomiske forskningsmiljøer. Det kan bety at tysk økonomi krymper med 2,2 prosent i 2023, med andre ord en kraftig resesjon.

SANKSJONER: Guy Verhofstadt, belgisk parlamentsmedlem kom med en tordentale i EU-parlamentet mot sanksjonene som har blitt rettet mot Russland. Vis mer

Kravet til Putin går ut på at «uvennlige land» må åpne to kontoer for å kjøpe gass og olje. Den ene i en utenlandsk valuta, den andre i Gazprombank, som opererer med rubler. Den russiske banken vil konvertere betalingen fra utenlandsk valuta til rubler, før betalingen overføres til det statseide gasselskapet Gazprom.

Nå har EUs advokater gjennomført en analyse av kravet, og landet på at å benytte seg av Putins system, er brudd på sanksjonsregelverket, skriver Bloomberg. Det betyr at man nå står i fare for å i praksis utløse et embargo på russisk gass.

Et embargo er en handelsboikott, og et reaksjonsmiddel i internasjonal politikk.

Støtter EU

Dette støtter også Nederland oppunder. De får totalt 4 prosent av Russlands gasseksport. Selskaper ble forrige uke bedt om å nekte å innfri Russlands rubel-krav.

- Den nederlandske regjeringen er enige med konklusjonen til EU. Dette betyr at det ikke er tillatt for nederlandske selskaper å godta retningslinjene, forteller en talsperson for finansdepartementet til Bloomberg.

Heller ikke Tyskland vil gi etter for Putin, selv om de foreløpig ikke har slått fast at kravet er ulovlig.

- Vi kan ikke tillate noen omgåelse av sanksjonene gjennom en bakdør, har Tysklands finansminister Robert Habeck uttalt.

GASS: Russlands statsleder Vladimir Putin krever at all russisk gass skal handles med rubler. Men hvorfor gjør han det? Vis mer

EU vurderer også å forby russisk olje og gass i en sjette sanksjonspakke.

«Mange land» godtar

Kremls talsperson, Dmitrij Peskov, sier mandag at de ikke kommer til å offentliggjøre informasjon om landene som har gått med på å betale for russisk gass med rubler. Han hevder at «mange land» har gått med på å betale for russisk gass med rubler.

- Det er allerede blitt sagt at betalingene vil komme i mai en gang, for leveringene som startet etter at kravet fra presidenten trådte i kraft. Derfor er det fortsatt tid, sier han, ifølge det statlige nyhetsbyrået TASS.

Det er allerede kjent at både India og Kina har kjøpt russisk olje på billigsalg. Putin sa i et tv-intervju forrige uke at Russland nå vil jobbe med å omdirigere energien østover, blant annet ved å øke energiforsyningen til Asia.

- Uvennlige land innrømmer at de ikke kan klare seg uten russiske energiressurser. EU-landene snakker om å kutte energiforsyningen fra Russland, det driver opp prisene og destabiliserer markedet, sa presidenten torsdag.

Foreløpig er det bare kullimport som er forbudt under EUs sanksjoner, men det er ventet at tilgangen til gass og olje også vil reduseres, om ikke strupes, når den sjette sanksjonspakka innføres.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer