EU skal fryse Putins eiendeler

Skal presentere ny sanksjonspakke i ettermiddag.

FRYSER EIENDELER: EUs utenrikssjefer ønsker å fryse eiendelen til Vladimir Putin. Foto: Sergey Ilnitsly / AP / NTB
FRYSER EIENDELER: EUs utenrikssjefer ønsker å fryse eiendelen til Vladimir Putin. Foto: Sergey Ilnitsly / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EU planlegger å fryse eiendelene til Russlands president Vladimir Putin, og hans utenriksminister Sergej Lavrov, skriver Financial Times.

EUs utenriksministre vil etter planen godkjenne en ny sanksjonspakke i ettermiddag, der de altså vil gå etter Putin og Lavrov også.

Putin og Lavrov vil ikke underlegges reiserestriksjoner, noe som skal vise EUs vilje til å holde symbolske, diplomatiske muligheter åpne.

Kraftige sanksjoner

Verdenssamfunnet har ilagt Russland og den russiske eliten kraftige sanksjoner, som følge av Russlands invasjon av Ukraina.

Allerede i begynnelsen av uka, da Putin annonserte at han anerkjente to utbryterrepublikker øst i Ukraina, og sa at han ville sende «fredsbevarende styrker» til området, kom de første sanksjonene fra EU, Storbritannia og USA på plass.

I første omgang var straffetiltakene innrettet for å ramme russiske oligarker og andre eliter og banker, samt hindre tilgang til vestlig finansiering.

NORSKE STYRKER: Russland har invadert Ukraina. Kan Norge måtte bli med i krigen? Video: AP/Twitter/Storyblocks. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

I løpet av uka har sanksjonene blitt strammet ytterligere inn. Torsdag kveld la USAs president Joe Biden fram en ny runde med tøffe sanksjoner.

- Dette vil påføre russisk økonomi store kostnader, både umiddelbart og over tid. Vi har med vilje designet disse sanksjonene slik at de maksimerer den langsiktige virkningen på Russland og minimerer virkningen på USA og våre allierte, sa Biden.

Tar rikinger

Biden innfører nye begrensninger på hva som kan eksporteres til Russland. I tillegg skal fire nye russiske banker blokkeres. En rekke medlemmer av den russiske eliten ilegges personlige sanksjoner.

- Dette er folk som personlig tjener på Kremls politikk. De bør dele smerten, sa Biden.

Storbritannia har allerede varslet sanksjoner mot fem russiske banker og fryser midlene til Gennadij Timtsjenko og Boris Rotenberg og hans nevø Igor Rotenberg.

Dette er rikinger som står svært tett på Vladimir Putin.

Ukjent formue

Og nå vil altså EU gå etter eiendelene til Putin også. Det store spørsmålet da er hvor stor formue Vladimir Putin egentlig har, og hvordan han har bygget den opp.

Forbes profilerer seg på å lage rikinglister, men selv etter 20 års gravearbeid har de ikke kunnet fastslå størrelsen på formuen.

Magasinet har flere forskjellige teorier på hvor stor presidentens personlige pengebinge er, og hvordan han har bygget den opp.

En av de mest anerkjente teoriene er at Putin premierer sine nære venner og familie med attraktive kontrakter eller eierskap i selskaper. Til gjengjeld får han pengesummer eller aksjeandeler.

Den svenske økonomen Anders Aslund estimerer at personene Putin har rekruttert i sin nære krets besitter mellom 4,3 milliarder og 17,4 milliarder kroner hver, ifølge Forbes.

I sum kan Putins formue ligge et sted mellom 100 og 130 milliarder dollar - altså mellom vanvittige 870 og 1130 milliarder kroner, ifølge Aslund.

- Stor usikkerhet

Ifølge professor ved Institutt for forsvarsstudier, Jardar Østbø, er det svært vanskelig å anslå Putins faktiske formue.

- Det er svært stor usikkerhet rundt dette - det internasjonale finanssystemet er jo bygd opp av kompliserte eierskapsstrukturer og offshore-jurisdiksjoner. En spagetti av holdingselskaper, skatteparadiser, nominelle eiere, overføringer hit og dit og all mulig teknisk organisering av eierskap skal med hensikt tilsløre den faktiske eieren, sa Russland-eksperten til Børsen tidligere denne måneden.

En annen teori går ut på at Putin faktisk ikke har en spesielt stor formue, men at han liker at folk tror det motsatte - fordi rikdom er et tegn på makt.

Argumentet i denne teorien er at Putin faktisk ikke trenger en egen gigantformue, når han kan få hva han vil ved å knipse med fingrene. Ifølge presidentens kontor har Putin en lønn på 1,2 millioner kroner, et par biler og to leiligheter på henholdsvis 74 og 148 kvadratmeter.

Hans angivelige portefølje av palasser, fly og yachter, er ikke nevnt. Ei heller hans klokkesamling, som skal være verdt flere millioner kroner, ifølge ABC

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer