Brexit:

EU tar rettslige skritt mot Storbritannia

EU-kommisjonen tar rettslige skritt mot Storbritannia som følge av de britiske planene om å bryte deler av brexitavtalen.

TAR GREP: EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen (til høyre) bekrefter at EU tar rettslige skritt mot Storbritannia. Her er hun avbildet sammen med britenes statsminister Boris Johnson. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB
TAR GREP: EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen (til høyre) bekrefter at EU tar rettslige skritt mot Storbritannia. Her er hun avbildet sammen med britenes statsminister Boris Johnson. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB Vis mer
Publisert

Tidligere denne uken ble det klart at flertallet i det britiske Underhuset har vedtatt en lov som delvis undergraver brexitavtalen med EU og dermed bryter folkeretten.

Nå varsler EU juridiske grep mot Storbritannia for brudd på forpliktelsene etter brexit, skriver Reuters. Britiske myndigheter er informert om saken i et brev sendt torsdag morgen, ifølge EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen.

På tross av dyp uro selv fra enkelte medlemmer av det konservative regjeringspartiet, gikk lovforslaget gjennom med 340 mot 256 stemmer tirsdag kveld. Vedtaket var ventet, ettersom statsminister Boris Johnson har et stort flertall av de folkevalgte i ryggen.

Nettopp Nord-Irlands status var sentral i brexitforhandlingene. Målet var å unngå grensehindringer mellom Nord-Irland og EU-medlemmet Irland og ikke sette freden i området i fare. Løsningen ble blant annet at Nord-Irland skulle følge visse EU-regler for å sikre smidig flyt av matvarer, husdyr og industrivarer over den irske grensen.

Den nye loven sier det ikke kan lages regler som fører til nye handelsbarrierer mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia. Det står også uttrykkelig at forskrifter og regler som fastsettes etter loven, gjelder selv om de er i strid med eksisterende lover eller folkeretten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer