Sanksjoner mot Russland:

EU-topper i krisemøte: - Smuldrer opp

Mandag sitter EUs toppdiplomater i et siste krisemøte, med ett eneste mål for øye: Å ramme Putins krigsmaskineri så hardt som realistisk mulig. Det har vist seg å være et lite mareritt.

BLOKKERER SANKSJONER: Ungarns statsminister Viktor Orban er en uttalt Putin-venn. Han har hele veien vært klar på at landet ikke vil være med på stans i import av russisk olje, uten særlige unntak for Ungarn. Her med president Vladimir Putin i 2016. Foto: Maxim Shipenkov / Reuters
BLOKKERER SANKSJONER: Ungarns statsminister Viktor Orban er en uttalt Putin-venn. Han har hele veien vært klar på at landet ikke vil være med på stans i import av russisk olje, uten særlige unntak for Ungarn. Her med president Vladimir Putin i 2016. Foto: Maxim Shipenkov / Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Putin må betale, og han må betale dyrt for sin brutale framferd.

Det var den krystallklare beskjeden EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen kom med for snart én måned siden.

Etter uker med heftige diskusjoner og krisemøter i EU hadde kommisjonen endelig landet på at de skulle gå inn for å forby all import av russisk olje, innen utgangen av året.

Beskjeden ble umiddelbart møtt med harmdirrende reaksjoner fra øverste hold i Russland, men det er først og fremst i Europa at krangelen har fortsatt de siste ukene.

For nyheten varslet bare starten på ukevis med nye krisemøter og interne krangler i EU. For at den sjette sanksjonspakken mot Russland skal bli vedtatt, må nemlig samtlige av EUs medlemsstater stille seg bak forslaget.

Fire uker etter at forslaget ble lansert, minner von der Leyens drøm stadig mer om et mareritt. Skikkelsen som hjemsøker EU-ledelsen er Ungarns statsminister og Putin-venn Viktor Orban.

Og det var ikke en optimistisk Orban som ankom mandagens krisemøte i EU.

- Det ser ikke bra ut, sier Orban.

van der Leyen sier partene er enige om alt, unntatt olje i rørledninger, som er det viktigste for Ungarn. Det er nemlig gjennom rørledningene at Russland forsyner dem med store mengder av olja de trenger.

Orban sier mandag at et unntak for denne typen olje vil være en god løsning, og at de nå er i en vanskelig posisjon på grunn av «uansvarlig oppførsel fra EU-kommisjonen».

- Atombombe mot vår økonomi

Ungarn er i likhet med flere europeiske land svært avhengig av å importere olje fra Russland, for å sørge for landets energisikkerhet. Derfor har også Orban satt seg på bakbeina.

I nesten en måned har Orban vært klar på at Ungarns økonomi vil bli betydelig skadet hvis den russiske oljeforsyningen stanses.

- En atombombe mot vår økonomi, uttalte Orban tidlig i prosessen.

Han har hele veien vært tydelig på at det er uaktuelt for Ungarn å stemme ja til forslaget, med mindre Ungarn får fortsette å importere russisk olje gjennom rør over land.

SPØKEFUGL: Daværende president i EU-kommisjonen, Jean-Claude, ønsket Ungarns statsminister Viktor Orban velkommen til Riga i 2015 med en «diktator-spøk». Video: Scanpix Vis mer

Ungarn trenger fem år for å tilpasse energisystemene sine til å klare seg uten den russiske olja, har regjeringa tidligere sagt. Det nåværende systemet får rundt 65 prosent av oljen sin fra Russland, ifølge Reuters.

Selv om EU ønsker et totalt forbud innen året er omme, ga de Ungarn et tilbud om et år ekstra. Da dette ikke førte fram, la kommisjonen et nytt forslag på bordet: Å gi Ungarn fram til 2024.

Heller ikke dette ville Ungarn gå med på.

- Smuldrer opp

Det har satt tålmodigheten voldsomt på prøve for flere av EUs medlemsstater. Så seint som søndag gikk Tysklands økonomiminister Robert Habeck hardt ut:

- Etter Russlands angrep på Ukraina, så vi hva som er mulig når Europa står samlet. La oss håpe det fortsetter slik under toppmøtet i morgen, men det begynner allerede å smuldre opp, sa han ifølge Financial Times.

- Europa er fortsatt et enormt økonomisk område, med enorm økonomisk makt. Når vi står samlet kan vi bruke den makten, sa han videre.

- SMULDRER OPP: Tysklands økonomiminister mener prosessen er i ferd med å smuldre opp. Foto: Jens Schlueter / AFP / NTB
- SMULDRER OPP: Tysklands økonomiminister mener prosessen er i ferd med å smuldre opp. Foto: Jens Schlueter / AFP / NTB Vis mer

Foreløpig later det til å være uvisst om EU-toppene klarer å bli enige om et kompromiss. Ifølge Orban har man ikke funnet noen løsninger ennå.

Dette til tross for at nyhetsbyrået Reuters mandag morgen hadde fått tak i et utkast til EUs sjette sanksjonspakke. Der ligger det fortsatt an til sanksjoner mot russisk råolje, men pakka inneholder derimot ikke et forbud mot olje levert i rørledninger.

Målet er at oljeleveransene som komme gjennom rør fra Russland skal sanksjoneres på et seinere tidspunkt. Ifølge Reuters legger utkastet imidlertid ikke opp til at vilkårene for det midlertidige unntaket skal sluttføres under mandagens møte.

I stedet blir diplomater og ministere fra de ulike EU-landene bedt om å finne en løsning som vil sikre rettferdig konkurranse mellom landene som fortsatt får russisk olje og de som blir avskåret fra det, ifølge Reuters.

- Ikke enighet

Spanias utenriksminister Jose Manuel Albares sier til den spanske TV-kanalen TVE at de støtter utkastet.

- Spania støtter den nye sanksjonspakka mot Moskva, men det er ikke enighet enda siden noen medlemsstater er avhengige av russisk oljeimport og vegrer seg for å stoppe den, sier han til TVE ifølge Reuters, og fortsetter:

- Vi har to mål når vi støtter sanksjonspakka. Det ene er å ikke la Vladimir Putin finansiere krigen med europeisk kapital, og den andre er å ikke la Vladimir Putins krig destabilisere den europeiske union.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer