Sanksjoner mot Russland:

EU-topper i krisemøte: - Smuldrer opp

Mandag sitter EUs toppdiplomater i et siste krisemøte, med ett eneste mål for øye: Å ramme Putins krigsmaskineri så hardt som realistisk mulig. Det har vist seg å være et lite mareritt.

BLOKKERER SANKSJONER: Ungarns statsminister Viktor Orban er en uttalt Putin-venn. Han har hele veien vært klar på at landet ikke vil være med på stans i import av russisk olje, uten særlige unntak for Ungarn. Her med president Vladimir Putin i 2016. Foto: Maxim Shipenkov / Reuters
BLOKKERER SANKSJONER: Ungarns statsminister Viktor Orban er en uttalt Putin-venn. Han har hele veien vært klar på at landet ikke vil være med på stans i import av russisk olje, uten særlige unntak for Ungarn. Her med president Vladimir Putin i 2016. Foto: Maxim Shipenkov / Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Putin må betale, og han må betale dyrt for sin brutale framferd.

Det var den krystallklare beskjeden EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen kom med for snart én måned siden.

Etter uker med heftige diskusjoner og krisemøter i EU hadde kommisjonen endelig landet på at de skulle gå inn for å forby all import av russisk olje, innen utgangen av året.

Beskjeden ble umiddelbart møtt med harmdirrende reaksjoner fra øverste hold i Russland, men det er først og fremst i Europa at krangelen har fortsatt de siste ukene.

For nyheten varslet bare starten på ukevis med nye krisemøter og interne krangler i EU. For at den sjette sanksjonspakken mot Russland skal bli vedtatt, må nemlig samtlige av EUs medlemsstater stille seg bak forslaget.

Fire uker etter at forslaget ble lansert, minner von der Leyens drøm stadig mer om et mareritt. Skikkelsen som hjemsøker EU-ledelsen er Ungarns statsminister og Putin-venn Viktor Orban.

Og det var ikke en optimistisk Orban som ankom mandagens krisemøte i EU.

- Det ser ikke bra ut, sier Orban.

van der Leyen sier partene er enige om alt, unntatt olje i rørledninger, som er det viktigste for Ungarn. Det er nemlig gjennom rørledningene at Russland forsyner dem med store mengder av olja de trenger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.