EU-topper ut mot Trumps forbud

Donald Trump tok avgjørelsen på stedet, sier Mike Pence.

REISESTANS: USA stanser all flytrafikk fra Europa i 30 dager, fortalte President Donald Trump i en tale natt til torsdag. Bilder fra CNN. . Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EU-ledere går nå ut mot Donald Trumps forbud mot flygninger fra Europa.

I en melding fra Charles Michel og Urusla von der Leyen skriver de at utbruddet er en global krise, som ikke er begrenset til enkeltkontinenter.

De maner nå til samhandling framfor sololøp, ifølge CNN.

- EU er uenige

- EU er uenige i den amerikanske avgjørelsen om å innføre et reiseforbud, som ble tatt på egenhånd uten rådslaging, heter det.

De to går også ut mot Trumps påstand om at Europa ikke gjør nok for å bekjempe coronaviruset, og sier derimot at EU tar kraftfulle grep.

Donald Trump varslet i natt norsk tid at han forbyr all innreise fra Europa, med unntak av Storbritannia.

- Dette har episke dimensjoner for luftfart. Det kan føre til total nedsmelting. Her må myndighetene gripe inn rett og slett. Hele transportinfrastrukturen innen luftfart kan jo endres dramatisk, sier leder i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen til NTB.

- Episenter i Europa

USAs visepresident, Mike Pence, sier til CNN at avgjørelsen ble tatt raskt i Det ovale kontor.

- Helseteamet kom inn i Det ovale kontor, la fram nyeste informasjon for presidenten og han tok avgjørelsen på stedet etter å ha hørt fra alle sider at det beste han kunne gjøre var å innstille alle reiser, sier Pence.

- Coronavirusets episenter har nå forflyttet seg fra Kina til Europa, sier Pence videre.

På spørsmål om hvilke strakstiltak EU vil innføre som en respons, sier talsperson Eric Mamer ifølge nyhetsbyrået AP at EU vanligvis ikke skyter fra hofta.

- Gode beslutninger krever refleksjon, sier han.

Storbritannia følger ikke USA

Storbritannia har ikke behov for å ta samme grep som Trump og USA. Det sier Rishi Sunak, i praksis landets finansminister for øyeblikket, ifølge Guardian.

- Bevisene her tilsier ikke det, sier han.

- Når det gjelder flyforbud, styres vi alltid av forskning når vi tar avgjørelser her. Rådene vi får er at det ikke er bevis for at tiltak som å stenge grensene eller innføre reiseforbud kommer til å ha betydelig innvirkning på spredningen av viruset, sier han ifølge Guardian.

Danmark fraråder USA-reise

Danmarks utenriksdepartement fraråder nå alle ikke-nødvendige reiser til USA. Samtidig oppfordres samtidlige dansker til å registrere seg på UDs nettsider.

- Reiseveiledningen til USA er gått fra gul til oransj, sier utenriksminister Jeppe Kofod ifølge dansk TV 2.

Kofod slår samtidig fast at de diplomatiske båndene til USA er intakt.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer