EU vil starte på nytt i handelssamtaler med USA

EUs handelskommissær Phil Hogan vil begynne på nytt innenfor flere betente områder når han møter sin amerikanske motpart for første gang denne uken.

Phil Hogan (t.h.) reiser tirsdag til Washington med håp om en ny start i handelssamtalene med USA. Her er han sammen med Frankrikes finansminister Bruno Le Maire. Arkivfoto: Michel Euler / AP / NTB scanpix
Phil Hogan (t.h.) reiser tirsdag til Washington med håp om en ny start i handelssamtalene med USA. Her er han sammen med Frankrikes finansminister Bruno Le Maire. Arkivfoto: Michel Euler / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Irske Hogan er riktignok ingen politisk grønnskolling, men han har bare hatt ansvar for EUs utenrikshandel siden 1. desember. Tirsdag møter han USAs handelsutsending Robert Lighthizer i Washington for tre dager med samtaler.

Like før jul ble de to enige om å møtes for å ta opp igjen diskusjonene om frihandel. Målet er en generell fjerning av tollavgifter, men det er gnisninger på flere områder.

– Jeg vil forsøke å nullstille forholdet vårt på områder som toll på stål og aluminium og trusselen om amerikanske tollavgifter som svar på digitalskatt i Europa, sa Hogan ifølge Reuters rett før nyttår.

USA liker dårlig at EU vil skattlegge multinasjonale IT-giganter, selskaper som i all hovedsaker basert i USA. Frankrike var første ute, men EU har sagt at de vil svare med én stemme dersom USA svarer med å innføre toll på franske varer.

Landbruksprodukter er et annet vanskelig emne i handelssamtalene. Mens EU vil holde sektoren utenom, sier USA at de må være med i en generell handelsavtale som favner vidt.

EU og USA er også uenige om hvordan konflikter i Verdens handelsorganisasjon (WTO) skal løses. USA har nektet å utnevne dommere til WTOs organ for konfliktløsning, som dermed ble satt ut av spill i desember.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer