Coronaviruset:

Europa stenger ned til jul

I Belgia får bare én julegjest lov til å låne toalettet. Østerrike går inn i sin tredje lockdown. Polen innfører nasjonal nedstenging fram til 17. januar neste år og i Storbritannia er de planlagte julelettelsene avlyst.

JULESTENGT: En rekke europeiske land stenger ned i jula, i håp om å få bedre kontroll på smitten. Mange steder er det påbud om bruk av munnbind på ofentlige steder. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP / NTB
JULESTENGT: En rekke europeiske land stenger ned i jula, i håp om å få bedre kontroll på smitten. Mange steder er det påbud om bruk av munnbind på ofentlige steder. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Siden oktober har Europa vært episenteret for coronapandemien, skriver nyhetsbyrået AFP. Torsdag denne uka ble det registrert over 500 000 coronadødsfall i Europa - som er det meste i en verdensdel siden pandemien brøt ut.

I et forsøk på å få mer kontroll, stenger mange europeiske land helt eller delvis ned nå i jula - noe som innebærer langt strengere regler for hva som er lov, hvor man kan bevege seg eller antall på hvor mange man kan møte, enn det som er lov i Norge.

Danmark

For eksempel vil Danmark i praksis holde stengt fra 1. juledag.

Det fortalte statsminister Mette Frederiksen da hun onsdag presenterte nye smitteverntiltak i landet, som følge av en kraftig økning i coronasmitten.

- Fra fredag den 25. desember og til 3. januar vil Danmark i praksis være stengt ned, sa Frederiksen.

Med 15 coronarelaterte dødsfall det siste døgnet, har Danmark kommet opp i 1007 døde siden pandemien startet. Samtidig er det registrert en ny smitterekord.

Det er registrert 4508 smittetilfeller det siste døgnet, slik at totalen nå er oppe i 128 321, viser tall fra Statens Serum Institut. Det er tredje dag på rad med smitterekord i Danmark, og landet er nå er i det nest høyeste risikonivået for pandemien.

STENGER NED: Statsminister i Danmark, Mette Frederiksen, varsler om lockdown mellom jul og nyttår. Foto: Ritzau. Vis mer

Blant tiltakene er å stenge ned kjøpesentre og deler av butikkhandelen, midt i julehandelen. Kjøpesentrene stenges allerede torsdag, mens frisører, fysioterapeuter og liknende virksomheter stenges fra mandag 21. desember, skriver NTB. Også alle skolebarn som ikke allerede har hjemmeundervisning, blir sendt hjem da.

Deretter skal all detaljhandel stenges av fra første juledag 25. desember, med unntak av dagligvarebutikker og apotek, og forbli stengt til over nyttår.

Polen

Også Polen vil stenge ned landet denne jula. Den 28. desember starter en tre uker lang nedstengning, som innebærer stengte kjøpesentre og skianlegg, samt egne reiserestriksjoner for nyttårsaften.

- Vi innfører en nasjonal nedstengning fra 28. desember til 17. januar, sier helseminister Adam Niedzielski, som forteller at tiltakene er ment å beskytte Polen mot den tredje bølgen i pandemien.

BESKYTTER POLEN: - Vi innfører en nasjonal nedstengning fra 28. desember til 17. januar, sier helseminister Adam Niedzielski, som forteller at tiltakene er ment å beskytte Polen mot den tredje bølgen i pandemien. Foto: Bartosz Banka/Agencja Gazeta/Reuters/NTB
BESKYTTER POLEN: - Vi innfører en nasjonal nedstengning fra 28. desember til 17. januar, sier helseminister Adam Niedzielski, som forteller at tiltakene er ment å beskytte Polen mot den tredje bølgen i pandemien. Foto: Bartosz Banka/Agencja Gazeta/Reuters/NTB Vis mer

Østerrike

Med over 5000 døde og over 300 000 smittede, har Østerrike vært nedstengt siden 19. desember.

Hoteller og restauranter er stengt, noe som gjør turistopphold i praksis umulig.

For innbyggere gjelder følgende regler fram til 6. januar:

Konserter, teatre, treningssentre og kinoer er stengt, med unntak av museer og biblioteker. Julemarked er ikke tillatt.

Mellom 20.00 og 06.00 kan bare forlate boligen i helt essensielle ærend.

På julaften kan skiområder åpne, men ettersom hoteller er stengt, vil anleggene i praksis bare være tilgjengelig for lokale innbyggere.

Dyrehager og botaniske hager får også åpne på julaften.

Fredag kunngjorde landets statsminister Sebastian Kurz nye coronatiltak. Det vil foregå massetesting fra 15. til 17. januar, og de som tester negativt vil kunne oppsøke kulturarrangementer og restauranter fra og med 18. januar.

Helsedirektør, Bjørn Gullvåg, snakker om smittetilstandene i Europa. Video: Jonas Andersen / Dagbladet TV Vis mer

Tyskland

Tyskland ble lenge sett på som et av landene som hadde håndtert pandemien best, men den siste tida har utviklingen snudd.

Siden 16. desember har landet vært delvis stengt ned. Skoler og ikke-essensielle butikker er stengt, og disse tiltakene skal gjelde helt til 10. januar, melder NTB.

Til sammen har Tyskland registrert 24 125 dødsfall knyttet til coronaviruset etter at tallet ble oppdatert torsdag.

STENGER: Fra onsdag denne uka har Tyskland vært delvis stengt ned. Skoler og ikke-essensielle butikker er stengt, og disse tiltakene skal gjelde helt til 10. januar. Foto: Odd Andersen / AFP / NTB
STENGER: Fra onsdag denne uka har Tyskland vært delvis stengt ned. Skoler og ikke-essensielle butikker er stengt, og disse tiltakene skal gjelde helt til 10. januar. Foto: Odd Andersen / AFP / NTB Vis mer

England

I store deler av Sør-England ble det i helga innført inngripende tiltak, som blant annet har gått hardt utover britenes planlagte julefeiring.

Hele 38 millioner mennesker er underlagt smitteverntiltakene, som blant annet innebærer at alle puber, restauranter og ikke-essensielle butikker må stenge.

- Det er med tungt hjerte jeg må meddele at vi ikke kan gå videre med jula som planlagt, sa statsminister Boris Johnson.

Årsaken til at den planlagte julefeiringa går i vasken, er at en mer smittsom variant av coronaviruset sprer seg som ild i tørst gress. Søndag satt landet smitterekord med nesten 35 000 smittede i løpet av et døgn.

FLYKTER: Folk fikk hastverk med å forlate London før jul etter nye smitteverstiltak i England. Video: AP/Twitter. Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer

Innbyggere i bestemte områder vil ikke kunne møte med medlemmer av andre husstander i jula.

Ellers i landet vil det bare være anledning til å møte med andre husstander - opptil to - første juledag.

De tidligere julerådene tilsa at tre husstander kunne feire jul sammen og treffes inntil fem dager i løpet av jula. Frykten for en ny virusvariant gjør at dette nå ikke vil være aktuelt.

Frykten for det muterte viruset har også fått en rekke europeiske land til å stenge grensene for britene. Blant annet har Norge stanset alle direkteflyginger fra Storbritannia i to dager.

STENGER: Boris Johnson informerer som strenge tiltak mot coronaviruet i England. Vis mer

Sverige

Sverige passerte forrige uke 350 000 coronatilfeller.

Tidligere i desember fortalte statsminister Stefan Löfven at svenskene ikke kan feire jul som vanlig, og heller ikke med alle de pleier å feire med. Årets anbefaling er at maks åtte samles.

- Vi ber dere feire jul og nyttår med færre mennesker. Det er maks åtte mennesker som kan samles. Det betyr treff så få som mulig og så sjelden som mulig, sa Löfven.

Til og med torsdag forrige uke - ble det registrert 2506 nye smittede på sykehus i Sverige - høyeste antall så langt, og den svenske coronahåndteringen fikk hard kritikk av den svenske kongen.

- Jeg anser at vi har mislyktes helt enkelt, og det er jo forferdelig. Det svenske folket har lidd kolossalt, sa Sveriges konge, Carl Gustaf i et eksklusivt intervju med SVT.

Totalt har 367 120 personer fått på vist smitte i Sverige, mens 7993 coronasmittede har dødd.

SVERIGES KONGE: - Det er fryktelig at vi ikke har kunnet hjelpe, sier Kong Carl Gustav til SVT. Video: SVT Vis mer

Frankrike

Over 2,5 millioner har fått påvist smitte i Frankrike, og over 60 000 er døde.

15. desember løftet franske myndigheter påbudet om at man bare kunne være ute én gang om dagen i inntil tre timer. Til gjengjeld, innførte de et portforbud mellom åtte om kvelden til seks om morgenen.

- Vi er har ennå ikke nådd slutten av den andre bølgen, og vi kommer ikke til å nå målene vi hadde for 15. desember, sa statsminister Jean Castex under en pressekonferanse tidligere i desember, ifølge BBC.

- Vi kan ikke senke skuldrene. Vi må holde fokuset, og finne veien gjennom de neste ukene med mye årvåkenhet.

PÅBUD: Frankrike har påbud om munnbind på alle offentlige steder, også på gaten og på jobb. Brudd på disse reglene blir straffet med bøter. Foto: Michel Euler/AP/NTB
PÅBUD: Frankrike har påbud om munnbind på alle offentlige steder, også på gaten og på jobb. Brudd på disse reglene blir straffet med bøter. Foto: Michel Euler/AP/NTB Vis mer

Under portforbudet er det bare lov å forlate hjemmet i dette tidspunktet dersom du skal på jobb, til lege, ved juridiske årsaker eller ved helt essensielle tilfeller eksempelvis dersom du skal hjelpe svake personer. Du kan lufte familiedyr innen en kilometer fra hjemmet i en kort periode.

Portforbudet løftes på julaften, men ikke for nyttårsaften.

Ellers anbefaler myndighetene at hjemmekontor skal benyttes så langt det er mulig. Skoler og barnehager er åpne, og fra 15. desember åpnet museer, kinoer, konsertsaler og teatre.

Barer, restauranter og nattklubber er derimot stengt fram til 20. januar 2021.

Frankrike har påbud om munnbind på alle offentlige steder, også på gata og på jobb. Brudd på disse reglene blir straffet med bøter.

KAOS: Ved midnatt startet nedstengingen i Frankrike, som skal vare til minst 1. desember. I timene før nedstengingen ble det meldt om rekordstore køer på motorveiene, blant annet ut fra Paris, ifølge BBC. Foto: Twitter / Peter Yeung Vis mer

Belgia

I Belgia har myndighetene åpnet for at innbyggerne kan invitere til juleselskap i hagen i år.

Det forutsetter blant annet at gruppa ikke består av mer enn fire personer, og at bare én gjest får bruke toalettet, skriver The Brussel Times.

- Så om du virkelig må på toalettet, er det ikke annet å gjøre enn å returnere hjem, sier innenriksministerens talsperson til Het Nieuwsblad.

Belgia har 11,5 millioner innbyggere, og det er registrert 18 626 dødsfall siden pandemien begynte i mars. Det er den høyeste dødsraten i verden i forhold til folketall, viser en oversikt nyhetsbyrået AFP har laget.

Smittetallet gikk noe ned i slutten av oktober etter at regjeringen innførte delvis nedstengning av samfunnet. Men de siste ukenes tall viser en foruroligende økning, skriver NTB.

Over 10 000 personer i Belgias eldreboliger har mistet livet som følge av viruset, over halvparten av det samlede antallet dødsfall, opplyser myndighetene.

En talsmann for spesialgruppen som leder arbeidet mot smitten, sier at situasjonen i pensjonistboliger og eldresentre er skjør og vanskelig og at de eldre og betjeningen vil bli prioritert når vaksinene er tilgjengelige.

Ungarn

Over 8000 mennesker har mistet livet av coronaviruset i Ungarn. Landet har nå innført et portforbud mellom åtte om kvelden til fem om morgenen.

Hundelufting er tillatt opp til 500 meter fra bostedet, men man må huske å ta med ID og adressekort, ifølge UD.

Alle ansamlinger er forbudt, og ingen arrangementer kan holdes. Det er likevel tillatt med opptil ti personer i private sammenkomster.

Butikker, med unntak av apotek og bensinstasjoner, er stengt mellom klokka 19 og 05.

Museer, biblioteker, teatre, treningssentre, svømmehaller, kinoer og dyreparker må også holdes stengt. Det samme gjelder barer og restauranter, men det er lov å bestille take away.

Universiteter og videregående skoler har digital undervisning, mens barnehager og barneskoler opp til 14 år holdes åpne.

Ungarn har påbud om munnbind for alle over seks år i butikker, på offentlig transport og lukkede offentlige steder.

Alle EU-landene vil etter planen begynne coronavaksinering fra 27. desember. Coronavaksinen til Pfizer ble godkjent til bruk i EU mandag.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer