Europas dristige kriseplan

For å unngå en potensiell energikrise, vurderer europeiske ledere å lagre gass i Ukraina.

LAGER: Europeiske ledere vurderer om de kan bruke Bilche-Volytsko-Uherske-anlegget i Ukraina til å lagre gass. Foto: Ukrinform / Shutterstock / NTB
LAGER: Europeiske ledere vurderer om de kan bruke Bilche-Volytsko-Uherske-anlegget i Ukraina til å lagre gass. Foto: Ukrinform / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Etter en kraftanstrengelse for å sikre seg nok gass i fjor høst, kom Europa seg gjennom en mild vinter uten at de verste dommedagsprofetiene om energimangel slo til.

I vår har tonen vært at man er i en god posisjon foran en ny vinter og høst, men samtidig advares om at det blir krevende. Særlig krasse har advarslene vært fra Tysklands økonomiminister Robert Habeck.

Han advarer om at kapasiteten i den tyske industrien kan komme til å måtte reduseres dersom flyten av russisk gass stopper opp.

- Vi er ikke på trygg grunn ennå. Den fordelaktige situasjonen vi er i nå må ikke føre til at vi gjør de samme feilene igjen ved å glemme hva trusselen er, sier Habeck.

Dristig kriseplan

Derfor har europeiske ledere den siste tida jobbet med en dristig kriseplan. Den dreier seg rett og slett om å lagre gass i Ukraina, skriver Bloomberg.

Rundt 60 km fra Ukrainas grense til EU ligger Bilche-Volytsko-Uherske-anlegget, som kan brukes til gasslagring. Lageret er fire ganger så stort som det største i Tyskland.

Denne kriseplanen får stadig mer støtte. Og på tross av, som Bloomberg bemerker, at det kan høres ut som «en ganske vanvittig» idé å skulle lagre helt essensielle gassforsyninger i et krigsherjet land, så mener mange at lageret er så langt unna frontlinjene at det er trygt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.