Europas omstridte gassredning

Storbritannia åpner for å tillate kontroversiell gassutvinningsmetode, men norsk ekspert sier det bare vil hjelpe på lang sikt. På kort sikt peker han på Groningen-feltet i Nederland.

KONTROVERSIELT: Gassfeltene i Groningen kan bidra kraftig til å forsyne Europa med gass, men å øke produksjonen der vil være en svært kontroversiell avgjørelse. Foto: AP Photo / Peter Dejong / NTB
KONTROVERSIELT: Gassfeltene i Groningen kan bidra kraftig til å forsyne Europa med gass, men å øke produksjonen der vil være en svært kontroversiell avgjørelse. Foto: AP Photo / Peter Dejong / NTB Vis mer
Publisert

Det spekuleres for tiden på om Storbritannia kan komme til å skrote forbudet mot såkalt fracking - utvinning av gass fra bakken, som er svært omstridt og forurensende.

Fracking viser til at steingrunnen sprekker opp, på engelsk «fractures». Man utvinner skifergass fra bergarter ved å bryte dem opp med vann og kjemikalier under høyt trykk.

Det har vært forbud mot fracking i Storbritannia siden 2019, etter at olje- og gassmyndighetene slo fast at det ikke var mulig å forutsi omfanget av jordskjelv metoden kan utløse.

Åpner for å skrote forbud

Nå kan forbudet stå for fall, etter at Liz Truss har tatt over som statsminister i Storbritannia etter Boris Johnson.

Hennes nyutnevnte minister for forretnings-, energi- og industristrategi Jacob Rees-Mogg, er ikke fremmed for å skrote forbudet.

- Vi må vurdere å utvinne hver eneste kubikkcentimeter med gass fra Nordsjøen, fordi vi trenger forsyningssikkerhet, sa Rees-Mogg tidligere denne uka, ifølge CNBC.

Om fracking sa Rees-Mogg:

- Dersom vi sitter på en hel masse gass, så virker det som en ganske interessant mulighet.

I ei tid da gasskranene fra Russland, som inntil invasjonen av Ukraina var Europas viktigste gassleverandør, skrus stadig mer igjen, ser hele Europa, og også Storbritannia, etter måter å sikre sin egen energisikkerhet på.

- Vil ta lang tid

Sindre Knutsson, gassanalytiker i Rysstad Energy, sier at det at britene nå ser ut til å åpne for å fjerne forbudet mot fracking handler om «å få et overskudd av energi på lang sikt».

- Det er stikkordet - på lang sikt. Dette kommer ikke til å gå fort hvis det skjer, sier Knutsson.

For det kommer ikke til å hjelpe spesielt mye på den gass-skvisen Europa står i nå. Han viser til en analyse gjort av en kollega, der konklusjonen er at det kan ta fem til ti år før man kan utvinne fem milliarder kubikkmeter, noe som er rundt 6 - 7 prosent av dagens etterspørsel i Storbritannia.

- Det vil ta lang tid å få opp betydelige volumer. Potensialet kan ligge der. Det kan være helt opp til 50 prosent av dagens etterspørsel, men det er en stor usikkerhet, fastslår han.

Det vil i alle tilfeller ta flere tiår å utvikle det potensialet som eventuelt ligger der, men man kan komme opp i hele 30 - 35 milliarder kubikkmeter gass.

- Dette vil hjelpe litt på lang sikt, og kan bidra til at Europa blir enda mindre avhengige av Russland. Storbritannia kan sitte med energioverskudd i 2040, men det hjelper lite på kort sikt med tanke på de prisene vi har i dag, sier Knutsson.

Kontroversiell løsning

Det finnes likevel en løsning europeiske politikere kan gripe til dersom de vil få et betydelig tilskudd til gassforsyningen, men også det innebærer fracking, og er allerede en svært betent sak.

Det dreier seg om EUs største gassfelt i Groningen i Nederland. Reservene der er på 450 milliarder kubikkmeter gass, noe som tilsvarer det årlige gassforbruket i EU.

Groningen-feltet leverte 10 prosent av Europas gassetterspørsel fram til man kraftig nedskalerte virksomheten. Årsaken til det er at nederlenderne forsøker å finne ut om fracking-virksomheten ved gassfeltet kan knyttes til jordskjelv.

Ifølge The Guardian har over 150 000 innbyggere i Groningen fått jordskjelvskader på eiendommene sine det siste tiåret, og 10 000 har stressrelaterte helseproblemer.

Nederlandske myndigheter har så langt vært skeptiske til å øke produksjonen i Groningen igjen.

Svært skeptisk regjering

Så seint som fredag ettermiddag kom en klokkeklar beskjed fra Hans Vijlbrief, statssekretær for utvinningsindustrien i Nederland, ifølge Reuters:

- Vi vil ikke øke produksjonen i Groningen for å få ned prisene.

I samme åndedrag holder statssekretæren likevel døra litt på gløtt, ved å si at «produksjonen bare kan økes i fall det blir en gasskrise».

Det som er hevet over tvil er i alle fall at det er mye gass å hente på å øke produksjonen i Groningen, der det i år vil utvinnes «bare» 4,5 milliarder kubikkmeter gass.

Sammenliknet med den årlige produksjonen i tiåret før, er det så godt som ingenting. Fra oktober 2012 til oktober 2013 ble det utvunnet 52,5 milliarder kubikkmeter.

- I Groningen kan man få 30 milliarder kubikkmeter på kort sikt. Det kan man få relativt billig, men til en høy politisk kostnad, ettersom grunnen til at de stengte ned er jordskjelvene, sier Knutsson, før han legger til:

- Det er kontroversielt, og det vil være en politisk avgjørelse om man skal åpne det.

Kan være mer miljøvennlig

Uavhengig av dette kan altså fracking på britisk jord være et bidrag til energisikkerheten på lengre sikt. Motstanderne av metoden viser både til usikkerheten knyttet til jordskjelv, og at man må bruke store mengder vann, og kjemikalier, i arbeidet - et vann som må fraktes til utvinningsstedet.

Likevel mener Knutsson at britisk fracking kan være mer miljøvennlig enn å importere flytende naturgass (LNG) fra USA.

- LNG-en er fracket i USA. De fracker gass, som blir gjort flytende, og da mister du 15 prosent av volumet. Så skal det fraktes over Atlanterhavet. Som helhet - hvis alternativet er å fracke et helt annet sted og frakte gassen, så kan man komme bedre ut av det ved å fracke i England og Storbritannia, sier Knutsson, som likevel skynder seg å legge til:

- Om alternativet er vind, så blir det selvsagt noe helt annet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer