Europas omstridte gassredning

Storbritannia åpner for å tillate kontroversiell gassutvinningsmetode, men norsk ekspert sier det bare vil hjelpe på lang sikt. På kort sikt peker han på Groningen-feltet i Nederland.

KONTROVERSIELT: Gassfeltene i Groningen kan bidra kraftig til å forsyne Europa med gass, men å øke produksjonen der vil være en svært kontroversiell avgjørelse. Foto: AP Photo / Peter Dejong / NTB
KONTROVERSIELT: Gassfeltene i Groningen kan bidra kraftig til å forsyne Europa med gass, men å øke produksjonen der vil være en svært kontroversiell avgjørelse. Foto: AP Photo / Peter Dejong / NTB Vis mer
Publisert

Det spekuleres for tiden på om Storbritannia kan komme til å skrote forbudet mot såkalt fracking - utvinning av gass fra bakken, som er svært omstridt og forurensende.

Fracking viser til at steingrunnen sprekker opp, på engelsk «fractures». Man utvinner skifergass fra bergarter ved å bryte dem opp med vann og kjemikalier under høyt trykk.

Det har vært forbud mot fracking i Storbritannia siden 2019, etter at olje- og gassmyndighetene slo fast at det ikke var mulig å forutsi omfanget av jordskjelv metoden kan utløse.

Åpner for å skrote forbud

Nå kan forbudet stå for fall, etter at Liz Truss har tatt over som statsminister i Storbritannia etter Boris Johnson.

Hennes nyutnevnte minister for forretnings-, energi- og industristrategi Jacob Rees-Mogg, er ikke fremmed for å skrote forbudet.

- Vi må vurdere å utvinne hver eneste kubikkcentimeter med gass fra Nordsjøen, fordi vi trenger forsyningssikkerhet, sa Rees-Mogg tidligere denne uka, ifølge CNBC.

Om fracking sa Rees-Mogg:

- Dersom vi sitter på en hel masse gass, så virker det som en ganske interessant mulighet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer