Arvet gigant-imperium:

«Europas rikeste millennial»

Den 30 år gamle østerrikeren blir kalt Europas rikeste milliennial.

STINN AV GRYN: Det som omtales som Europas rikeste millenial har en grei slant på bok. Foto: Noger Manfred/ATP/SPP/Shutterstock/NTB
STINN AV GRYN: Det som omtales som Europas rikeste millenial har en grei slant på bok. Foto: Noger Manfred/ATP/SPP/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Østerrikske Mark Mateschitz (30) arvet nylig 49 prosent av aksjene i Red Bull GmbH, da faren hans Dietrich Mateschitz døde.

Ifølge Bloomberg har han nå en formue på 15,7 milliarder dollar, tilsvarende nesten 156 milliarder norske kroner, og blir dermed Europas rikeste millennial, ifølge nyhetsbyrået.

Millenniumsgenerasjonen er et begrep som brukes om generasjonen født fra starten av 80-tallet til begynnelsen av 90-tallet.

30-åringen kan dermed selvsagt smykke seg med tittelen Østerrikes rikeste person. Per 11. november er han verdens 93. rikeste.

Vil fokusere på aksjonærrollen

Før Mateschitz senior døde, hadde Mateschitz junior ansvaret for selskapets avdeling for drikker laget av «naturlige kilder». I et brev til selskapets ansatte som ble sendt ut fredag denne uka, skriver han derimot at han nå vil fokusere på sin rolle som aksjonær, i stedet for å drive selskapet fra dag til dag slik faren hans gjorde, ifølge Bloomberg.

Som en del av endringen har tre av lederne i selskapet nå sagt opp sine stillinger, og vil heller bli innleid som konsulenter. To av dem skal jobbe i Mateschitz' holdingselskap.

- De vil støtte både styret og alle andre med å fortsette min fars arbeid. Som han ville ha ønsket, skrev han i brevet, ifølge nyhetsbyrået.

«Oppdaget» koffeinets magi

Mark er det eneste barnet til Red Bull-gründeren. Den resterende andelen av Red Bull er det selskapets medgründer, Chalei Yoovhidya, sin familie som kontrollerer.

Faren, Dietrich, grunnla Red Bull i 1984 sammen med thailandske Yoovidhya, etter å ha oppdaget at koffeinholdige drikker dempet jetlag-en hans mens han var på en reise i Asia.

Den rike millennialen på sin side studerte business på Salzburg University of Applied Sciences, og skal ha blitt tatt med inn i farens firma fra tidlig alder.

Siden selskapet ble etablert for nesten fire tiår siden, har Red Bull blitt en gigant innen drikkevaresektoren og et globalt anerkjent merke med en sterk tilstedeværelse i spill-, sport- og underholdningsindustrien.

I 2021 solgte de 8 milliarder bokser av drikken og hadde en omsetning på 7,8 milliarder euro - cirka 80 milliarder kroner, skriver Fortune.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer