Det har vært noen urolig uker i den internasjonale banksektoren. Først kollapset den amerikanske nisjebanken Silicon Valley Bank, samt kryptobanken Signature Bank, noe som førte til frykt for at kollapsen ville spre seg i banksektoren.
Deretter begynte det å knake i sammenføyningene i den sveitsiske storbanken Credit Suisse. Den sveitsiske regjeringen hadde ingen planer om å sitte stille og se på at den kollapset, og bidro til at en annen sveitsisk storbank, USB, kunne kjøpe opp Credit Suisse.

Kollapsene kan skjule gladnyhet
- Skaper økt usikkerhet
Og de siste dagene er det den tyske storbanken Deutsche Bank alle har rettet sine øyne mot. Fredag falt den tyske storbanken kraftig på børsen. Fallet var på et tidspunkt helt opp i 14 prosent, mens ved børsdagens slutt kunne man notere et fall på 8,5 prosent.
Fallet skapte i alle tilfeller så mye uro at den tyske forbundskansleren Olof Scholz så seg nødt til å gå ut for å roe situasjonen, skriver Financial Times.
- Deutsche Bank har fundamentalt modernisert og reorganisert sine forretninger og er en veldig lønnsom bank, sa Scholz da han ble spurt om den tyske banken var den nye Credit Suisse.
- Det er ingen grunn til å bekymre seg for det.
Sjefstrateg i Danks Bank, Anders Johansen, mener det ikke var noen grunn for Scholz til å forsøke å roe ned nervøse tyskere.
- Han burde egentlig ikke gå ut sånn. Det skaper bare økt usikkerhet, sier Johansen til Børsen.

«Slettet» gigabeløp: - Strider mot all fornuft
- Irrasjonelt marked
Heller ikke andre analytikere ser at det er noen store problemer i sikte for Deutsche Bank, og flere av dem forsøker å forstå aksjekursfallet.
- Vi ser på dette som et irrasjonelt marked, sier Andrew Combs, analytiker i Citigroup.
Likevel kan det finnes til dels logiske forklaringer på det voldsomme fallet, forklarer Johansen.
- Tyskland har et fragmentert bankmarked, med såkalt «Sparkasser». Det kan sammenliknes med de norske sparebankene, som er eid av stiftelser. Så de trenger ikke god avkastning på kapitalen, sier Johansen.
I dette markedet er det vanskelig for Deutsche Bank å få godt betalt.
- For å få bedre avkastning, så leter de internasjonalt. De blir tatt med på tur, og når det er noe som går galt et sted, så er Deutsche Bank med på det, sier Johansen og fortsetter.
- Derfor vet alle at når det blir ruskete, og det er sannsynlighet for noen tap rundt omkring, så faller Deutsche Bank, fordi de har større risiko.

- En bananrepublikk
- Sentralbankene stiller opp
Så det er enkelt og greit sånn at når usikkerheten øker, så merkes det betydelig bedre på Deutsche Banks aksjekurs, enn på andre banker.
Likevel mener ikke Johansen der noen stor fare for at det skal gå katastrofalt galt med den tyske giganten.
- Det er flere måter en bank kan gå over ende på. Den kan få store tap, som gjør at du må ta tap på egenkapitalen, så må du hente inn mer penger, og dersom du ikke får det er du insolvent, sier Johansen.
Det kan også skje det samme som skjedde med Silicon Valley Bank, der de havnet i en likviditetsskvis, fordi svært mange tok pengene sine ut av banken, et såkalt «bank run».
- Dette er sentralbankene klar over, og de stiller opp med masse likviditet. De stilte opp med masse i Sveits. Likviditet er ikke et problem, sier Johansen.
Likevel så er det usikkerhet og uro i markedene, dette på tross av at alle peker på at Deutsche Bank er i en helt annen situasjon enn Credit Suisse.

Sentralbanksjefens «hodepine»: - Spesiell situasjon
«Too big to fail»
Deutsche Bank en ganske god balanse. Ser man på innskuddene så er rundt 50 prosent det som omtales som «sticky», som i stor grad er sparing fra forbrukere som ikke tas ut så fort.
Den andre halvparten er mer kortsiktige penger som kan gå ut fortere.
- Men ser vi på Credit Suisse så var 95 prosent av innskuddene «ikke-sticky», sier Johansen.
Dermed var de i en mer utsatt posisjon enn Deutsche Bank.
- Man vet aldri med «bank runs», men Deutsche Bank er som DNB er for Norge. Den tyske staten kommer ikke til å la den gå over ende. Banken er «too big to fail», sier Johansen.
De siste åra har også banken klart å komme seg av en kurs der de i årevis var plaget av skandaler og kontroverser.
Inntektene og fortjenesten var på sitt høyeste nivå på 15 år i 2022.
På tross av alle formaninger om at dette går bra, var fredagen en nedgangsdag på de europeiske børsene - mye som følge av frykt for en større bankkrise.
I London endte FTSE 100-indeksen med en nedgang på 1,3 prosent, mens både CAC 40-indeksen i Paris og DAX-indeksen i Frankfurt falt rundt 1,7 prosent.
Her hjemme i Norge var det også en dag med røde tall. Oslo Børs endte ned 2,9 prosent.