EUs «Putin-problem»: - Veldig dysfunksjonelt

For Vladimir Putin er han den viktigste statslederen i EU. For EU er han et problem og en urokråke. Ungarns Viktor Orban er foten på bremsepedalen for EUs sanksjoner.

TETT FORHOLD: Ungarns Viktor Orban (t.v.) har lenge vært Vladimir Putins mann i Europa. Nå har forholdet til Russland begynt å bli et stadig større problem for Orban. Foto: Puzzlepix / REX / NTB
TETT FORHOLD: Ungarns Viktor Orban (t.v.) har lenge vært Vladimir Putins mann i Europa. Nå har forholdet til Russland begynt å bli et stadig større problem for Orban. Foto: Puzzlepix / REX / NTB Vis mer
Publisert

- Verken FN eller EU vil tenke med et ungarsk hode eller føler med en ungarsk kropp. Vi må representere våre egne interesser - rolig og modig.

På denne måten oppsummerte Ungarns president Viktor Orban sin mistillit til sine europeiske unionsfeller under en tale i mars i år.

Tidspunktet var bemerkelsesverdig - tre uker etter Russlands invasjon av Ukraina.

SPØKEFUGL: Daværende president i EU-kommisjonen, Jean-Claude, ønsket Ungarns statsminister Viktor Orban velkommen til Riga i 2015 med en «diktator-spøk». Video: Scanpix Vis mer

Forslo oljeforbud

Denne uka presenterte EU-kommisjonen sitt forslag om å innføre et importforbud mot russisk olje, men det er ikke et forslag som blir stemt gjennom med jubel og trampeklapp.

EUs aller største problem? Ungarns mektige mann, Viktor Orban.

For Ungarn er svært avhengig av russisk olje, og gjorde det tidlig klart at det ville være helt uaktuelt å stemme for et importforbud.

- En atombombe mot vår økonomi, uttalte Orban.

EU hadde riktignok gitt Ungarn, samt Tsjekkia og Slovakia, en utsatt frist på ett år på å innføre forbudet, men det var ikke godt nok.

Fredag skal et nytt forslag ha kommet på bordet, og det gir Slovakia og Ungarn ytterligere ett års utsettelse.

Skal et sanksjonsforslag vedtas i EU må alle medlemslandene stemme for, og dermed holder det at Orban og Ungarn sier nei for at forslaget faller.

Dette er på ingen måte første gang Orban er på kollisjonskurs med EU-kommisjonen og de andre medlemslandene.

OLJE: Seniorforsker ved Fridtjof Nansen Instituttet, Marie Byskov Lindberg, forklarer hvordan EU-parlamentets nye forslag om importforbud mot russisk olje for EU-medlemmer kan påvirke oss i Norge. Video: Dagbladet TV / Reporter: Ivan Larsson Vis mer

Vil holde igjen penger

For bare et par uker siden aktiverte EU en ganske fersk mekanisme, som gir dem mulighet til å holde tilbake penger fra medlemsland som bryter med reglene EU-samarbeidet er bygget på.

I et brev på 43 sider, som Der Spiegel har fått tilgang til, anklager EU Ungarn for «systematiske uregelmessigheter», spesielt når det gjelder offentlige anskaffelser.

EU slår i brevet fast at Ungarns kamp mot korrupsjon blir stadig svakere. De skriver videre at dette har pågått i mange år.

I praksis betyr det at EU truer med å holde tilbake milliarder av euro i subsidier til Ungarn, penger som er svært viktige for Orban.

Ungarn har nå fått et par måneder på seg til å svare, og så kan EU-kommisjonen sende sin anbefaling til Europarådet. Skulle anbefalingen være kutt i pengestøtte må 65 prosent av medlemslandene stemme for.

«Putins mann i Europa»

Professor i politisk økonomi ved BI og EU-ekspert, Nick Sitter, omtaler Viktor Orban som «Putins mann i Europa».

Putin har forsøkt å bygge gode relasjoner til ekstreme høyrepopulister i hele Europa, men det er bare i Ungarn de har statsministeren. Noe som egentlig kan være nok for Putin og det russiske regimets agenda.

- Putin trenger bare ett land for å blokkere EU-sanksjoner, påpeker Sitter.

Og det er Orban som har vært foten på bremsen i sanksjonskappløpet. I tillegg har han vært en sterk motstander av at sanksjoner skal treffe olje og energi.

Så er det et tredje problem for EU, og det er at Orban lenge har fremmet en politikk som er på kollisjonskurs med EU.

Han har fått kritikk for å gjennomføre reformer som svekker medienes, domstolenes og sivilsamfunnets uavhengighet.

Mellom 2011 og 2013 endret han også valgloven. Det nye valgsystemet sikrer det største partiet, som de siste åra klart har vært Orbans parti Fidesz, makta.

Dette gjorde ikke EU noe med før de følte at Polen bega seg inn på samme vei i 2015. Først da begynte EU-kommisjonen et arbeid med å styrke virkemidlene mot stater som bryter EU-reglene.

- Vil ha penger

I første omgang førte det til at de har holdt tilbake coronapenger til Ungarn og Polen. Så har de altså innledet prosessen som tilsier at de kan kutte finansieringen til Ungarn.

- Når det gjelder Orban så vil han ha utløst coronapengene og stoppe denne prosessen. Jeg leser mellom linjene at han sier «vi har ikke råd til oljeboikott. Gi oss pengene, så får dere oljeboikotten», sier Sitter.

Et annet problem for Ungarn er at de i løpet av den helt siste tiden har hisset på seg land de tradisjonelt har hatt som EU-allierte, som for eksempel Polen.

Årsaken til det er Orbans prorussiske holdning, som står i sterk kontrast til de anti-russiske følelsene i Polen.

- Inntil nylig holdt de sammen fordi de forsøkte å avvikle demokrati og rettsstat, og anså det som viktigst, hevder Sitter.

Helt siden 2014 har Orban gamblet på at Putin ikke vil gå lenger enn han gjorde da han annekterte Krim i 2014.

- Han sliter med at han har gamblet på feil hest, og den prorussiske holdningen har blitt en potensiell hemsko, sier Sitter.

- Veldig dysfunksjonelt

Med Russlands invasjon av Ukraina har sikkerhetsspørsmålet blitt langt viktigere for Polen, noe som har skadet forholdet mellom de to landene og gjort Ungarn stadig mer isolert.

Men uansett hvor mye galt EU mener Ungarn gjør, kan de ikke kaste dem ut av unionen. De kan riktignok suspendere Ungarns EU-medlemskap, men et krever et enstemmig EU og er svært urealistisk.

Dermed er tilbakeholding av penger i realiteten det eneste virkemiddelet de har.

- Klarer de ikke stanse pengene til Ungarn, så er det fritt fram for å uhemmet bryte EU-regelverket. Det er et kjempeproblem, sier Sitter.

- Forholdet mellom EU og Ungarn framstår ganske dysfunksjonelt?

- Jeg tenker forholdet er veldig dysfunksjonelt, og det er den største interne trusselen EU står overfor.

Sitter begrunner det med at Orban står for et helt annet syn på Europa enn EU. En alternativ modell, med sterke nasjonale ledere.

Den andre grunnen er at hele samarbeidet i EU bygger på fungerende rettsstater som ankerkjenner hverandre.

- Når det svekkes, og det finnes allerede domstoler i Nederland og Irland som har nektet å utvise forbrytere til Polen, så er det en sprekk i systemet som kan få det hele til å rakne, sier Sitter.

Tror på enighet

På tross av alt dette tror Sitter at partene vil klare å komme fram til en enighet rundt oljeimportforbudet, der EU altså nå skal være villig til å gi ungarerne utsettelse ut 2024 med å innføre det.

Dette handler blant annet om at olja de importerer fra Russland, Ural-olja, er litt forskjellige fra nordsjøolja, og det krever derfor litt tid til omstilling for å kunne importere annen olje.

- EU-kommisjonen bør ikke ha noe problem med å gå med på en utsettelse, men de kan ikke være med på å betale for omstillingen ved å slippe løs pengene eller ved å ikke straffe Ungarn for lovbrudd. Det må holdes atskilt.

- Kommer Orban til å gå med på dette forbudet da?

- Det er all grunn til å tro at Orban går med på det. Åpen bruk av veto for å beskytte Putin er et veldig langt skritt å ta. Da klarer han ikke balansere, og da har han falt ned på Putins side. Og det er ikke bra.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer