EUs «Putin-problem»: - Veldig dysfunksjonelt

For Vladimir Putin er han den viktigste statslederen i EU. For EU er han et problem og en urokråke. Ungarns Viktor Orban er foten på bremsepedalen for EUs sanksjoner.

TETT FORHOLD: Ungarns Viktor Orban (t.v.) har lenge vært Vladimir Putins mann i Europa. Nå har forholdet til Russland begynt å bli et stadig større problem for Orban. Foto: Puzzlepix / REX / NTB
TETT FORHOLD: Ungarns Viktor Orban (t.v.) har lenge vært Vladimir Putins mann i Europa. Nå har forholdet til Russland begynt å bli et stadig større problem for Orban. Foto: Puzzlepix / REX / NTB Vis mer
Publisert

- Verken FN eller EU vil tenke med et ungarsk hode eller føler med en ungarsk kropp. Vi må representere våre egne interesser - rolig og modig.

På denne måten oppsummerte Ungarns president Viktor Orban sin mistillit til sine europeiske unionsfeller under en tale i mars i år.

Tidspunktet var bemerkelsesverdig - tre uker etter Russlands invasjon av Ukraina.

Forslo oljeforbud

Denne uka presenterte EU-kommisjonen sitt forslag om å innføre et importforbud mot russisk olje, men det er ikke et forslag som blir stemt gjennom med jubel og trampeklapp.

EUs aller største problem? Ungarns mektige mann, Viktor Orban.

For Ungarn er svært avhengig av russisk olje, og gjorde det tidlig klart at det ville være helt uaktuelt å stemme for et importforbud.

- En atombombe mot vår økonomi, uttalte Orban.

EU hadde riktignok gitt Ungarn, samt Tsjekkia og Slovakia, en utsatt frist på ett år på å innføre forbudet, men det var ikke godt nok.

Fredag skal et nytt forslag ha kommet på bordet, og det gir Slovakia og Ungarn ytterligere ett års utsettelse.

Skal et sanksjonsforslag vedtas i EU må alle medlemslandene stemme for, og dermed holder det at Orban og Ungarn sier nei for at forslaget faller.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer