EUs visepresident: Vi må kvitte oss med olje og gass

EU ble natt til fredag enige om å bli klimanøytrale innen 2050. Det kan få store konsekvenser for norsk olje- og gasseksport.

STORE KONSEKVENSER: Frans Timmermans er visepresident i EU og har att ansvaret for å utforme EUs nye grønne omstillingsplan. Foto: AP / NTB scanpix
STORE KONSEKVENSER: Frans Timmermans er visepresident i EU og har att ansvaret for å utforme EUs nye grønne omstillingsplan. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

I den nye planen er det enighet om at EU, med unntak av Polen, skal kvitte seg med nesten all bruk av kull, olje og gass innen 2050.

EUs visepresident Frans Timmermans er klar på at det også vil få konsekvenser for EUs import fra Norge, skriver Teknisk Ukeblad.

– Dersom vi skal dekarbonisere hele økonomien vår, må vi også kvitte oss med olje, og på lengre sikt gass. Jeg ser ikke noe alternativ til det, sier Timmermans på spørsmål om hva planen vil bety for norsk gass.

At økonomien skal «dekarboniseres» betyr i praksis blant annet blant annet at all naturgass skal erstattes med elektrisitet, hydrogen eller biogass.

– Vi kan ikke bare forandre noen små ting. Vi må virkelig tenke helt nytt på hvordan økonomien er organisert og samfunnet er organisert, sier Timmermans.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer